Pokradeni stranački izbori SDA u Brčkom (VIDEO)

0
129

Prije nego što dam riječ predsjedniku biračkog odbora, ja bih imao jednu primjedbu. Birački odmor bi zamolio da ovo uzme u razmatranje i da ovaj proces prekine. Zato što su ovih dana dijeljeni obrasci, liste, tako da je ovo nelegalno i ovo je krivično djelo i ako se bude nastavilo.

Ovo je 24. novembra prošle godine rekao predsjednik Mjesnog odbora SDA u Broduši kod Brčkog Mirsad Cviko. Video materijal koji je snimljen na samom izbornom procesu i koji je u posjedu portala IZVOR nedvosmileno govori o još jednoj velikoj aferi u SDA.

– Ovo je kopija… Ovo su kopije, a original je u organima i institucijama koje vode o tome računa. Ja bih toliko i kao aktuelni predsjednik tu primjedbu ću u pisnaoj formi dostaviti institucijama – kazao je Cviko tada.

Cviko je pokazao birački listić koji su ljudi bliski predsjedniku SDA Brčko Esedu Kadriću dan prije podijelili podobnim članovima stranke. On je tražio da se izbori ne sprovode, ali tome se usprotivio sekretar OO SDA Brčko Nedžib Omazić i izbori su sprovedeni, a za delegate izabrani podobnici koji su 14. decembra za predsjednika izabrali Eseda Kadrića.

Član biračkog odbora Mersed Hajdarević prije početka glasanja napustio je birački odbor, zbog čega izbori nisu mogli da budu održani, ali su održani, a na njegovu žalbu upućenu vrhu stranke niko nikada nije odgovorio.

– Ja smatram da ne mogu učestvovati u ovom… U ovoj proceduri i krivičnom mjestu, Znači, povlačim se – kazao je Hajdarević.

Cviko je dodao da mnogi članovi MO SDA u Broduši imaju unaprijed dostavljene kandidate za mjesni odbor i kandidate za skupštinu. On je istakao da je Omazić glavni reditelj ovog filma.

– On je organizator svega ovog. I ako nema tog člana biračkog odbora koji je napustio biralište zbog neregularnosti provođena izbora, birački odbor ne može da funkcioniše čim jedan kandidat nije tu – rekao je Cviko.

U ovom Mjesnom odboru noć prije izbora podijeljeni su, dodao je on, listići za izbor Mjesnog odbora sa potpisom predsjednika Izborne komisije SDA Brčko i pečatom Stranke. Te listiće je, kako kaže, pokazao javno članovima biračkog odbora i svima koji su se nalazili u prostoriji za glasanje.

– Upozorio sam članove biračkog odbora na nedozvoljene radnje koje se provode i kojima se uveliko narušava izborni proces te postaje besmislen i ne odražava pravu volju birača. Kopiju pomenutih glasačkih listića predao sam biračkom odboru kako bi to oni zapisnički konstatovali. Nakon toga jedan od članova biračkog odbora je napustio odbor, jer nije želio učestvovati u narušenom izbornom procesu, iako je vječiti sekretar na njega vršio pritisak da ne napušta birački odbor – rekao je Cviko.

Interesantno je da se Dževad Mahmutović koji je bio član izborne komisije SDA Brčko ispred stranačke centrale zbog neregularnosti povukao iz cijelog izbornog procesa, tako da niko iz centrale nije učestvovao u stranačkim izborima u Brčkom.

– Izbori u Brčkom su završeni. Postoji izborna komisija koja je radila. Stranački organi su rekli da je to u redu i nemam nikakav drugi komentar na to – kazao je Mahmutović za IZVOR.

Na izborima u mjesnom odboru SDA Broduša – Brčko delegati su trebali da dobiju tri glasačka listića. Na prvi su trebali da upišu imena pet kandidata za članove mjesnog odbora, na drugom dva kandidata za delegate skupštine SDA Brčko koja kasnije bira predsjednika OO SDA Brčko, a na trećem ime svog kandidata za predsjednika SDA Brčko.

Pored toga što su glasački listići za članove mjesnog odbora i dva delegata u skupštini podijeljeni dan ranije samo podobnim članovima, što je u žalbi naveo i Mersed Hajdarević, birači u Broduši nisu uopšte dobili treći listić na koji su trebali da upišu ime kandidata za predsjednika.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime