Potrebno više časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama

Foto: B. A. / juznevesti.com

Na Prvoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji, koja je održana u Tršiću od 19. do 21. juna, usvojena je Deklaracija o neophodnosti povećanja broja časova srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama. 

Deklaracija se zasniva na prirodi i značaju nastave srpskog jezika i književnosti kod nas, svijesti o njenoj ulozi u obrazovanju kao nastavnog predmeta i nastavnog jezika, bogatstvu jezičkog i književnog sadržaja, kao i mjestu i broju časova ovog predmeta u evropskim obrazovnim sistemima.

– Nastava srpskog jezika i književnosti predstavlja jedino sistematsko i kontinuirano uvođenje mladih u znanja i prostore maternjeg jezika i književnosti, sa presudnim uticajem na izgrađivanje ne samo njihove jezičke i književne kulture nego, još bitnije, njihovog odnosa prema kulturi uopšte – stoji u tekstu Deklaracije.

Zbog nedovoljnog broja časova, uprkos izuzetnim naporima učitelja, nastavnika i profesora,
svjesnih svoje uloge i misije, nastava srpskog jezika i književnosti nije u mogućnosti da u
potpunosti ostvaruje višestruku i izuzetno značajnu ulogu – da izgrađuje temeljna gramatička znanja i usvajanje funkcionalne pismenosti kod učenika, da njeguje njihovu ljubav prema čitanju i razumijevanju književnosti, da razvija i snaži njihov kulturni i nacionalni identitet.

– Bogatstvo i raznovrsnost nastavnih sadržaja u suprotnosti su sa malim brojem časova, što autore programa stavlja pred nepremostive teškoće, nastavnike prisiljava na sažimanje gradiva, a učenike onemogućava da u potpunosti stiču znanja i uživaju u ljepoti svoga jezika i književnosti. Tako se nužno umjesto potpunih znanja, zbog broja časova, često ostvaruju samo parcijalna znanja. A parcijalna znanja, poznato je, i nisu prava znanja – stoji u Deklaraciji.

Među potpisnicima Deklaracije su i Katedra za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Katedra za srpski jezik i književnost Pegadoškog fakulteta u Bijeljini pri Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime