Prekršajni nalog Radovanoviću uručen nezakonito?

0
80
foto: zurnal.info

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor uručili su prije nekoliko dana prvu prijavu zbog kršenja Odluke Vlade RS o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije.

Prijava je uručena blogeru Borislavu Radovanoviću koji tvrdi da mu je prijava uručena nezakonito i neustavno. Radovanović je kažnjen zbog teksta „KORONALUDILO: Još jedna prilika za pljačku“ 18. marta, a Odluka Vlade RS donesena je, kako Radovanović tvrdi, dan kasnije.

– Policijska uprava Prijedor spornim prekršajnim nalogom grubo je prekršila Zakon o prekršajima RS koji nalaže da niko ne može biti sankcionisan za djelo izvršeno prije nego što je zakonom ili odlukom zasnovanom na zakonu propisano. Pogažene su i norme ustava i međunarodnih konvencija koje izričito zabranjuju retraktivno kažnjavanje – kazao je Radovanović.

foto: radovanovicborislav.blogspot.com

Radovanović za IZVOR kaže da će sud odlučiti da li je taj prekršajni nalog uručen nezakonito. On dodaje da neće tužiti PU Prijedor zbog ovog naloga.

– Imam mnogo veću tužbu protiv njih zbog nezakonitih prijava, progona i suspenzija. Republika Srpska će morati da izdvoji veću sumu novca da me obešteti, a sve to će platiti građani Srpske – kazao je Radovanović.

Iz PU Prijedor nisu željeli da komentarišu Radovanovićeve navode.

Vlada RS donijela je 19. marta, na inicijativu Ministrastva unutrašnjih poslova, Odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije proglašene na teritoriji RS.

Članom 110. Ustava Republike Srpske definisano je da zakoni, drugi propisi i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo. U istom članu se kaže da se „samo zakonom može odrediti da pojedine njegove odredbe, ako to zahtijeva opšti interes utvrđen u postupku donošenja zakona, imaju povratno dejstvo“.

G. D. / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime