Radnica Poreske uprave RS falsifikovala srednjoškolsku diplomu

Radnica Poreske uprave Republike Srpske Jelena Lukić falsifikovala je diplomu Srednjoškolskog centra „Petar II Petrović Njegoš“ u Šekovićima!

Postupajući po predstavci građanina republički prosvjetni inspektor je uradio vanrednu inspekcijsku kontrolu u Srednjoškolskom centru „Petar II Petrović Njegoš“ u Šekovićima čije svjedočanstvo Lukićeva posjeduje. Uvidom u matične knjige utvrđeno da u evidencijama škole nema podataka da je izdato svjedočanstvo na ime Jelena Lukić.

– S obzirom na to da republički prosvjetni inspektor nije ovlašćen da utvrđuje autentičnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje da li je isprava original ili falsifikat, o svemu navedenom ovaj organ je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova RS – istakla je portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove RS Dušanka Makivić.

S ovim slučajem su upoznati i u Transparency Internationalu BiH. Uglješa Vuković iz TI BiH za IZVOR kaže da je prijavu protiv Lukićeve podnio građanin koji je istakao da nije dobio nikakvu povratnu informaciju od inspekcijskih organa nakon što je prijavio ovaj slučaj.

– TI BiH je slučaj ponovo prijavio Inspekciji, te je zahtijevao dostavu povratnih informacija. Inspekcijski organi su vanrednom inspekcijskom kontrolom utvrdili da se prijavljena radnica ne nalazi u evidenciji srednjoškolskog centra čiju je diplomu i svjedočanstvo priložila PURS – kazao je Vuković.

Stvar je, dodaje on, dalje proslijeđena organima unutrašnjih poslova, a PURS je u posljednjem dopisu obavijestila TI BiH da će preduzeti mjere protiv službenice, odnosno da će joj dati otkaz.

– Zanimljivo je da PURS tvrdi da nije bio obaviješten o konačnim rezultatima inspekcijskih provjera i da su informaciju da je sporna diploma zaista falsikfiakt saznali tek iz dopisa TI BiH. Slučaj ukazuje na nepostojanje službene saradnje i razmjene informacija između organa uprave pri provjeri diploma – kazao je Vuković.

Jelena Lukić je zaposlena u Poreskoj upravi RS, u Područnoj jedinici u Šamcu.

G. Dakić / izvor.ba

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime