Raskinut ugovor o kupovini mobilne bolnice vrijedan 4,2 miliona KM

Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost za raskidanje ugovora u vezi sa nabavkom pokretne bolnice jer dobavljač nije ispunio svoje obaveze, rekao je danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Zeljković je podsjetio da je Institut za javno zdravstvo RS 26. marta, na osnovu zaključka Štaba, nabavio pokretnu bolnicu. U ugovoru je naveden rok od 12 dana od dana potpisivanja ugovora.

– Dobavljač u ovom roku nije isporučio mobilnu bolnicu, odnosno, nije obavio cjelokupnu isporuku. Tačnije, bolnica nije stavljena u funkciju, kako je to ugovorom precizirano – kazao je Zeljković.

On je dodao da se Institut polovinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni oko roka isporuke. Dobavljač je, kazao je Zeljković, u dopisu naveo otežane okolnosti isporuke.

– Krajem aprila počela je montaža mobilne bolnice, ali nije urađena do kraja, odnosno, bolnica nije stavljena u funkciju – ističe Zeljković.

Vlada Srpske je mobilnu bolnicu kupila od kompanije „Global Balkan“ iz Bijeljine, na čijem čelu se nalazi Slaven Ristić, koji je ujedno direktor Tehničkog remonta u Bratuncu. „Global Balkan“ je mobilnu bolnicu kupio od njemačke kompanije „Kleeh Systems“.

Međutim, Ristićeva firma ne može da uveze medicinsku opremu za mobilnu bolnicu, jer nije ovlašćeni zastupnik najvećeg dijela opreme. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da bi tu opremu trebalo da uveze „Derby trade“ iz Brčkog, objavila je prije nekoliko dana BN TV.

Firma „Derby trade“ postala je posrednik u ovom poslu, jer je oficijelni zastupnik medicinske opreme italijanskog proizvođača Fazzini za BiH. Ova firma je uvozniku mobilne bolnice neophodna, jer posjeduje potrebne dozvole za registraciju medicinske opreme.

– „Balkan Global“ nas je kontaktirao prije nekoliko dana. Dali su mi spisak opreme koja je u Njemačkoj. Uvjerili smo se da je oprema firme „Fazzini“, čiji smo mi uvoznici i distributeri. Ugovor je sklopljen i omogućuje da „Global Balkan“ može da koristi našu registraciju za svako registrovano medicinsko sredstvo – rekao je direktor „Derby tradea“ Zdravko Marinčić za BN TV.

Na spisku se nalazi i oprema koja uopšte nije registrovana i koja se ne može cariniti isto kao i ona koju je proizveo Fazzini, što dodatno komplikuje situaciju. Ovaj dio opreme će vjerovatno biti uvezen pod stavkom interventnog uvoza, koji podrazumijeva hitnu medicinski opravdanu potrebu koju utvrđuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

– Mi smo još u fazi detektovanja cijele fakture koja je navodno u vozilu, u nekom carinskom terminalu. Naša registracija plus odobrenje za neregistrovanu opremu jednako je mogućnost carinjenja cijele opreme. Ulazak te opreme sada će biti legalan – isticao je Marinčić.

Rok za podnošenje carinske prijave je 15. juni. Do tada se treba podnijeti carinska prijava za uvozno carinjenje medicinske opreme za mobilnu bolnicu koja je posljednjih sedmica glavno oružje opozicije Srpske u dnevnopolitičkim obračunima sa vlašću.

Ristić je prije 20 dana rekao da je Institut za javno zdravstvo RS mobilnu bolnicu platio 3,6 miliona maraka bez PDV-a. Taj novac je proslijeđen „Balkan Globalu“, a on dalje na račun „Keeh Systems“.

– Kapacitet bolnice je 6.000 kvadratnih metara sa maksimalno 750 kreveta. Mobilna bolnica će imati kapacitet od 50 kreveta intenzivne njege sa svim potrebnim aparatima i 450 dodatnih kreveta. U pitanju je multifunkcionalna bolnica i djeljiva je opremom i prostorom po potrebi i za svaku vanrednu situaciju – poručio je Ristić za N1.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime