Репортери без граница писали Народној скупштини РС

0
158
foto: tiimiss-conference.com

Репортери без граница (РСФ) позвали су Народну скупштину РС да одбаци предложене измјене и допуне Закона о јавном и реду миру у РС у дијелу у којим би се кажњавали новинари због “ометања” полицијских информација.

Наиме, недавним измјенама Закона о јавном реду и миру у РС, усвојеним на сједници предложено је да се казнама од 500 до 1.500 КМ или затвором у трајању од 60 дана санкционише свака особа која “неовлаштеним фотографирањем или снимањем омета јавне службенике док врше своју дужност”.

Амандмани, које ће НСРС размотрити сутра, лоше су формулисани и ометали би рад новинара, ограничавајући слободу информисања, саопштено је из РСФ.

Наводи се да су Репортери без граница забринути због неодређености приједлога и неуспјеха владе да пружи било какво објашњење о томе шта представља “ометање рада званичника”.

– У пракси, предложени амандмани би полицији и другим званичницима дали неразумне дискреционе овласти за кажњавање новинара. Супротстављање амандманима је све веће зато што су многи новинари били ухапшени или на други начин узнемиравани, док су покривали протесте ‘Правде за Давида’ који су одржани због погрешне истраге о смрти младића за којег се криви полиција – каже у РСФ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име