Rudnici rade, zemlja ostaje netaknuta

Rudnici sa površinskom eksploatacijom u budžete lokalnih zajednica ne uplaćuju sredstva po osnovu takse za promjenu namjene zemljišta. Da li zato što zemlja ostaje netaknuta uprkos tome što rudnici rade ili je razlog daleko prozaičniji – nepoštovanje zakona koje prolazi nekažnjeno.

Zakon je jasan. Za promjenu namjene zemljišta investitor mora da plati naknadu. I to prije eksploatacije. Ali, što ovdje važi za vola, ne važi za Jupitera. U konkretnom slučaju, ono što građani moraju da plate, pojedina preduzeća nisu u obavezi.

Tipičan primjer je ZP Rudnik i TE Gacko koje, prema okvirnim procjenama, na ime naknade za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko, tačnije rudarsko zemljište, opštini duguje 4,8 miliona maraka. Budući da se od ukupne naknade 70 odsto uplaćuje u opštinski, a 30 odsto u republički budžet, znači da je i RS oštećena za nešto više od 2 miliona maraka.

Eksploatacija bez koncesije i bez dozvole

Koliki je značaj poljoprivrednog zemljišta možemo naslutiti na osnovu podatka da je potrebno hiljadu godina da se stvori jedan centimetar humusa! Ideja samog zakona koji je naložio plaćanje naknade za pretvaranje namjene zemljišta zato je i bila da se ograniči ili uspori smanjivanje poljoprivrednih površina, jer je njihova vrijednost neprocjenjiva. Ovo bogatstvo, pokazuje i primjer iz Gacka, na žalost, uzimamo zdravo za gotovo.

Trenutno površina rudnika sa odlagalištima, dakle devastiranog zemljišta, zauzima oko 25 kvadratnih kilometara što je skoro dva puta više od površine koju zauzima sam grad. Kopalo se nemilice, ali se o prirodi nije vodilo računa, pa su rekultivisane površine na nivou statističke greške kao i razoreno zemljište za koje je plaćena naknada.

Ipak, u opštini Gacko tvrde da su uradili sve što su mogli da naplate ovu taksu. Problem su i republički organi koji okreću glavu na drugu stranu i tolerišu nezakonito ponašanje. Načelnik Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo u opštini Gacko Aleksa Zelenović kaže da opciji utuženja nisu pribjegli, jer su lokalna samouprava i RiTE Gacko međusobno povezani.

– U posljednjih pet do šest godina, od vremena kada je urađena hitna intervencija na sanaciji Gojkovića potoka i izgradnje Istočne obilaznice u polju D, mi smo izdali lokacijske uslove, ali nije izdata građevinska dozvola. Razlog je što bi morala da bude plaćena naknada za promjenu namjene zemljišta. Potom se počelo sa radovima u polju C čija je površina ogromna. Za to polje nije određen koncesionar iako se tu radovi izvode i eksploatiše ugalj dugi niz godina. Za polje C je ministarstvo izdalo lokacijske uslove za ekspoataciju, ali dozvolu za eksploataciju ne može izdati prije nego što se odredi koncesionar – objašnjava Zelenović i tvrdi da odgovornost za dato stanje nije na lokalnoj vlasti.

Opština je reagovala dopisom prema ministarstvu koje je naše pitanje ostavljalo bez odgovora. U lokacijskim uslovima koje je izdato za polje C decidno stoji mišljenje organa po kojem se mora platiti promjena namjene odmah po ulasku u posjed. I to je prihod svake opštine, svake lokalne zajednice. S obzirom na to da građani za jedan plac površine 300-350 kvadrata plaćaju taksu od 300 do 350 maraka, logično je da i preduzeće izvrši svoju zakonsku obavezu. Izgleda da neko mora da plati, a neko ne – konstatuje Zelenović.

Ipak, utisak je da se na zakonskim dugovanjima na ime takse najviše insistiralo za skupštinskom govornicom kada se ovaj argument koristio kao oružje u političkoj borbi. Tada se odbornicima SNSD-a koji su istovremeno i rukovodioci u RiTE Gacko, prigovaralo za nedostatak ljubavi prema svom gradu. Ovi su, pak, odgovarali da opština treba da preduzme sve što je u njenoj moći da naplati ta potraživanja ako ona uopšte postoje.

Legenda o lokal-patriotizmu sa sjenkom

Presedan u plaćanju pomenute naknade je napravljen 2013. godine kada je za v. d. direktora RiTE Gacko imenovan Rajko Papović. On je na tom mjestu bio samo pet mjeseci, da bi ga krajem oktobra smijenio Milinko Milidrag. No, u kratkom vremenu koje je proveo na čelu preduzeća, Papović je gotovo ušao u legendu donijevši odluku da RiTE u budžet opštine uplati taksu za promjenu namjene zemljišta što je protumačeno kao vrhunski izraz lokal-patriotizma.

– Renta je uplaćena za dio polja C u iznosu od 350.000 maraka kada je direktor bio Rajko Papović. To je prva faza polja – pojašnjava Zelenović.

Sjenku na ovaj izraz odanosti lokalnoj zajednici baca činjenica da je te 2013. godine opština raspisala tender za asfaltiranje puta u MZ Brljevo u kojoj je i rodno selo direktora Papovića. Radove je dobilo preduzeće „Antikorozija“ u vlasništvu njegovog brata Dragutina Papovića, koje je vjerovatno i najčešći izvođač asfaltiranja seoskih puteva u opštini Gacko. Pomenuto asfaltiranje je budžet koštalo nešto više od 460.000 maraka.

Poznavaoci prilika iz tog perioda su nam rekli da podudarnost nije slučajna. Aleksa Zelenović koji je i tada bio na čelu Odjeljenja za urbanizam i građevinarstvo kaže da nije upoznat sa tim okolnostima niti je donosio tu odluku.

Inspekcije gledaju na drugu stranu

Na žalost, problem devastacije zemljišta nije jedini. Odvajanje i čuvanje humusa, kao i sama rekultivacija, rukovodioci RiTE Gacko posmatrali su kao trošak. Bilo je brže i jednostavnije zemlju i jalovinu transportovati na odlagalište čime su bespovratno izgubljeni milioni kubika humusa. A zbog širenja odlagališta, dijelovi rekultivisanih površina su ponovo zasipani jalovinom.

Na ove primjere kriminalnog ponašanja prema životnoj sredini izostao je pritisak javnosti, ali i adekvatna reakcja lokalne vlasti. No, Aleksa Zelenović se ne slaže sa tim.

– Nadležnost kontrole je na republičkom nivou, u domenu poljoprivredne, ekološke i rudarska inspekcija. Jednom je poljoprivredni inspektor obilazio RiTE i povukao se. Meni je lično obećao da će doći po pozivu ponovo da napravi zapisnik i rješenje o neophodnosti uplate rente. Ali, ništa od toga. Posljednja instanca je tužba kojom bi se definisala i visina dugovanja i kamate. Tačno je da godine prolaze, ali opština i TE su vezane na neki način i to novac koji će morati uplatiti, da li odjednom, da li u više rata – kaže Zelenović i dodaje da bi se te pare upotrebile za razvoj poljoprivrede i seoske infrastrukture.

Pominje i da je ekološki inspektor izricao kazne za pravno i fizičko lice, ali i da to nije dalo nikakav rezultat.

Možda izgleda čudno

U opštini Ugljevik, u Odjeljenju za urbanizam su bili iznenađeni pitanjem jer, kako su rekli, posljednjih godina nisu imali zahtjeve za promjenu namjene zemljišta. I to ne samo za rudnik nego ni za kamenolom. Takođe, nisu imali podatak koliko je u prethodnim decenijama po tom osnovu budžet prihodovao.

– Može da izgleda čudno ako imamo na umu da Termoelektrana radi bez prekida i logično je da se rudnik širi. Ali u posljednjih šest godina sigurno nismo imali zahtjeva za pretvaranje zemljišta – rekli su nam službenici pomenutog Odjeljenja uz pretpostavku da je to preduzeće RiTE Ugljevik završilo u prethodnom periodu.

– Tačno je da opštinski organ rješava predmete ove vrste, ali je ministarstvo aktivno uključeno budući da im kompletirani predmet šaljemo da daju smjernice – naglasili su oni.

Iako snimci iz vazduha pokazuju da je površina rudnika impozantna, ni budžet opštine Stanari nije mnogo prihodovao od promjene namjene zemljišta.

Prema zvaničnim informacijama rudnik zauzima 19% površine opštine ili nešto više od tri hektara. U opštini Stanari ističu da preduzeće EFT, koje je vlasnik rudnika i termoelektrane u ovom mjestu, ispunjava sve svoje zakonske obaveze. Kada je u pitanju promjena namjene zemljišta, ovo preduzeće je opštinskoj upravi do sada podnijelo dva zahtjeva u iznosu oko dvije hiljade maraka.

Imajući na umu zakon koji je definisao da se naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta utvrđuje u visini katastarskog prihoda za to zemljište za tekuću godinu uvećano za 500 puta za prvu klasu, 400 za drugu, 300 za treću, teško je zamisliti da vijekovni prihod sa neke parcele, ma kako mala i nekvalitetna bila, iznosi 2.000 maraka, koliko je, eto, izračunat u Stanarima.

To je, po svemu sudeći, mjera našeg odnosa prema neobnovljivim resursima, ali i onima kojima u nasljedstvo treba da ostavimo zemlju.

M. Kovačević / direkt-portal.com

*Tekst je proizveden u okviru medijskog poola-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)*

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime