САША ШМУЉА: Мач у Врбасу

0
212
ćutanje

Мач у камену, бањалучки Екскалибур, чека се савремени Артур да га извади итд. То су само неке медијске референце којима је на локалним и регионалним порталима испраћено недавно археолошко откриће у ријеци Врбас, у близини Бање Луке.

Ако сам пажљиво пратио, вијести и коментари на ову тему су и остајали углавном на томе. Понеко би упоредио Вучића с Артуром, а генерално изостала су и уобичајена поређења типа ликови политичара као ликови из „Игре пријестоља” и томе слично. При чему артуријанске легенде и литература обилују ликовима који заправо имају карактер.

Другим ријечима, нико ову тему до сада није политички „завртио”. Тако ће остати и након овог писанија, па ипак се мора нагласити да мач у камену није само културна и историјска тема. То је и политичка тема. И политичка алегорија.

Мач у камену, према легенди, даје власт, моћ, ауторитет, али и одговорност ономе ко га из камена извуче. Авај, та прича дјелује више него наивно у времену (и друштву) у којем се на власт долази и на власти остаје без икаквог подвига који би узличио на апострофирано артуријанско чудо. Ко у том смислу може извући мач из камена овдашње (локалне и регионалне) друштвено-политичке ситуације? Није умјесно, а није ни реално, потенцијалне кандидате тражити у актуелној политичкој номенклатури.

А наша друштвено-политичка ситуација би се по много чему могла упоредити с положајем мача у камену. Ни напријед ни назад. Ни лијево ни десно. Ни горе ни доље. Заковано ка унутра, заковано ка споља. Попут дршке мача из камена, заустављени у времену и простору, фалоидни наративи прчевито штрче у својој терминалној ерекцији. Гордијеви чворови су на све стране, кроз историју пресијецани неким опет другим мачевима.

Симболи попут мача у камену не израњају из овдашњих ријека баш свакога дана. Археолози и туризмолози ће, сасвим сигурно, урадити одличан посао за овај крај. Мач ће бити рестауриран и изложен као експонат. Вјероватно у камену, како је и пронађен, како би прича привукла што више пажње. Тако и треба, јер и многе далеко разводњеније приче постајале су туристичке атракције.

Вриједност артефакта, музејског експоната или туристичке атракције уопште још је већа ако уз њих постоји и нека изворна прича. Изворна прича о овом мачу необичне судбине давно је отпловила низ зелени Врбас. Али та прича и та судбина можда се данас и састоје у томе да у овом крају свијета подсјећају на једну давну легенду. На давну и наивну вјеру да се чудо може десити.

Мач у камену, па још под водом. Заиста звучи као далеки одјек (и волшебна комбинација) прича и причица о животу и смрти краља Артура. Јер, према једној од њих, Артур је на самрти вратио Екскалибур ни мање ни више него – воденој вили (од које га је и добио). Елем, гдје год се у свијету девера с водом, зна се и за неку врсту водене виле, то је такорећи ствар фолклора. Али, када је политика у питању, ако тражимо неке „подводне” асоцијације, питање је да ли би то биле госпе од ријека или језера, мелузине или ондине, водаркиње или бродаркиње. Или би то био само стари и вјечни Анђама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име