Sela teslićke opštine i dalje bez vode zbog politike

Selo Rastuša (foto: sr.wikipedia.org)

Ministarstvo finansija Republike Srpske odbilo je zahtjev Opštine Teslić za kreditno zaduženje u iznosu od 2,8 miliona maraka.

Opština Teslić je tražila ovaj kredit za finansiranje izgradnje distributivne i sekundarne vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Osivica, Gornja Radnja, Ukrinica, Rastuša, Čečava, zaselak Ljuljug i Vlajići.

Opština Teslić nije usvojila budžet opštine za 2020. godinu. Primjenjuje se privremeno finansiranje prvog kvartala 2020. godine u visini jedne četvrtine budžeta usvojenog za prethodnu godinu, a otplata po odluci za kreditno zaduženje planirana je počev od 1. marta – stoji u dopisu Ministarstva finansija RS.

Načelnik Teslića Milan Miličević za IZVOR kaže da je odluka Ministarstva u poptunosti ispravna i dodaje da je i ranije upozoravao da će se ovo desiti.

– Njihova odluka je pravno utemeljena. Ministarstvo finansija je u pravu. Ukoliko nije usvojen budžet, nema kredita. Tako stoji u zakonu. A budžet nije usvojen i to je glavni razlog zašto ovaj kredit nije odobren – kaže Miličević.

On dodaje da su i proceduralni razlozi na koje se poziva Ministarstvo takođe tačni. Miličević ističe da je i o tome govorio predstavnicima skupštinske većine, ali da niko na to nije obraćao pažnju.

– Međutim, većina je donijela odluku i dobili smo odgovor kakav smo jedino i mogli dobiti. Ovo je smišljena igra. Sve je urađeno da ova odluka ne dobije saglasnost i da uđemo u izbornu godinu, a da ne dobijemo pare za vodovod. Sela i zaseoci će ostati bez vode. Bio sam svjestan toga – rekao je Miličević.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Opštini Teslić Mišo Stojanović za naš portal kaže da još nije vidio rješenje Ministarstva finansija RS i da o njemu ne može da govori.

– Sutra ujutro imamo skupštinski kolegijum i pretpostavljam da ćemo se tada upoznati s tim rješenjem. Dok ne vidim rješenje, ne mogu da ga komentarišem – kratko je izjavio Stojanović.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime