SLOBODAN POPADIĆ: Popovsko-policijski lov na vještice

bio jednom
foto: Dejan Božić

Dok srpske svetinje na Kosovu i Metohiji od šiptarskih varvara čuvaju stranjski vojnici KFOR-a, srpsku crku u sred Banje Luke od Srba čuva policija. Srpska.

U trenutku kada bi srpski igumani na Kosovu dali sve što imaju da im se svako veče na molitvi pojavi 30 vjernika sa svijećama u rukama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj policiji u Banjoj Luci smeta 30 vjernika u porti Hrama Hrista Spasitelja.
Ako je Kosovo najskuplja srpska riječ, onda su pojedinci koji vode MUP Srpske i Srpsku pravoslavnu crku u Banjoj Luci najsramnija i najjeftinija srpska bića u ovom trenutku.

Nevjerovatno je da policija ispred i oko hrama rastjeruje ljude koji oplakuju smrt Davida Dragičevića, a da još ne znamo jasno i glasno šta o tome misli SPC i vladika banjalučki. Navodno postoji samo fantomsko pismo u kome popovi mole policajce da im obezbijede nesmetan rad?! To nije isto što i konkretan odgovor na pitanje ko je i zbog čega tražio od policije da otjera civile? Kakav je to kantar koji mjeri ko je dobar vjernik, dostojan da uđe u crkvu i crkveno dvorište? Da li onaj koji se moli za svoju dušu ili onaj ko se moli za dušu Davidovu? Da li onaj koji na ikoni ostavi 100 maraka ili onaj koji nema više od 20 pfeniga?

Ne vjerujem da je policija samovoljno upala u portu Hrama u trenutku kada je Crkva odvojena od države, kada njeni objekti uživaju izvjesnu eksteritorijalnost. Ako slučajno jeste, onda je to nasilje nad sveštenstvom, svetinjom i đakoni bi morali da nam to kažu, pa da znamo koliko smo kao Republika nisko pali. Upad na imovinu Crkve moguć je samo pod tačno propisanim uslovim – kada država vodi krivične procese, ali i tada se hapse pojedinci, a ne rastjeruju svi koji se nađu pred pendrekom.

Ipak, prije će biti da su intervencije policije želja lokalnog sveštenstva za koje članovi grupe „Pravda za Davida“ očigledno nisu dobri hrišćani, jer ih svojim prisustvom svađaju s pojedincima u vlasti koji tako izdašno državnim parama daruju hramove. Prestrašno je čak i upitati – da li je to naša sveta saborna crkva postala saučesnik u lovu na vještice? Da li je institucija koja je kroz vijekove bila čuvar srpske pravoslavne kulture postala ona koja nas dijeli na poželjne i nepoželjne?

Kako se priča, članovi grupe „Pravda za Davida“ ometaju sveštenstvo u službi. Kažu, ta grupa ima političke motive. Pomirićemo se i s tim ako nam poštovani vladika odgovori na dva pitanja: kako to čovjek sa svijećom u ruci, koji mirno stoji, i koliko znamo ne pravi nered – ometa popa u molitvi? I drugo, otkad je to politički aktivnim građanima ili funkcionerima zabranjeno da pristupe molitvi?

Čak i da su članovi pomenute grupe crnji od samog đavola, zar je na Crkvi da im sudi, da ćuti dok ih hapse u njenom dvorištu, u koje su se skrili bježeći upravo od policijske torture.

A Banja Luka ćuti li ćuti.

2 KOMENTARI

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime