SLOBODAN POPADIĆ: Pročitajte šta je naš kolumnista napisao, OSTAĆETE BEZ RIJEČI! (foto/video)

bio jednom
foto: Dejan Božić

Uz pomoć u vremenskim nepogodama, jedina društvena korist od Oružanih snaga BiH je to što su naoružani Srbi, Bošnjaci i Hrvati zajedno, a ne jedni protiv drugih. Izgleda da je opet došlo vrijeme da budu razdvojeni, da se gledaju ispod oka, ako ne preko nišana.

Dan Vojske Republike Srpske 12. maja u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci obično se pamti po pozdravu „Pomoz’ bog, junaci“, patriotskim govorima srpskih političara i po jagnjetini u kantini. Od ove godine tome treba dodati i izjavu Milorada Dodika kako će od komande Trećeg Republika Srska puka tražiti da se idući put polovina vojnika postroji u uniformama nekadašnje VRS. Istim onim odorama koje su Dodik i ostali odbacili formiranjem Oružanih snaga, baš kao i uniforme HVO i tzv. Armije BiH.

Ovakve Oružane snage treba osporavati na hiljadu načina, Vojsku Republike Srpske treba slaviti dok je živ posljednji Srbin na ovim prostorima. Ali, ni jedno, ni drugo ne možemo raditi tako što ćemo među naoružane pripadnike OS BiH ubaciti političku, opasnu kosku zvanu ratna uniforma. Jer, nemaju samo Srbi jaknu, hlače, opasač i fišeklije iz 1993. godine. I ostali su ponešto sačuvali.

Desi li se da 12. maja 2020. u Banjoj Luci vidimo srpsku ratnu uniformu, ne treba biti pametan da se nasluti reakcija bošnjačke i hrvatske komponente. Šta je sljedeće? Da malo pripucaju kako bi dezerteri opet pobjegli u pozadinu da švercaju naftu i cigarete, jer im mir možda ne donosi dovoljno profita?

Oružane snage su nepotrebna institucija koja u ovako bijednoj zemlji guta oko 350 miliona maraka godišnje. Njih hvale samo dvije strane – NATO, jer im trebaju za „mirovne“ misije, i Bošnjaci jer su ubijeđeni da je vojska garant BiH, iako i sami znaju da je to u našem slučaju laž.

Kada sam svojevremeno dobio poziv za regrutaciju u OS, bio sam spreman da odbijem služenje vojnog roka po cijenu zatvora, jer je odlazak u takvu vojsku bio ljudsko poniženje i gubljenje tih nekoliko mjeseci života. Na sreću, ukinuše obavezno služenje.

Međutim, baš takvu vojsku su dobrovoljno stvorili političari sva tri naroda i ako se nekom ne sviđa kako izgleda, treba da je mijenja ili ukida na isti način. A ne tako što će svaki put kada mu zatreba politička tema za okršaj u BiH ili sa Zapadom i NATO-om potegnuti pitanje obespravljenih Srba u Oružanim snagama, srpske uniforme i vojne imovine ili će početi priču o vojnoj industriji Federacije „za ne daj bože“. Uniforma Vojske Republike Srpske je isuviše sveta da bi se njom poigravalo po principu svuci – obuci. Nije to čipkasta haljina srpskih starleta.

Predsjedništvo BiH je vrhovni vojni komandat, ali kompletnih Oružanih snaga, a ne srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog dijela posebno. Zato je opasno da Dodik komanduje samo srpskom puku, kao što bi bilo jednako zlo da Džaferović naredi vojnicima Bošnjacima da obuku uniforme ARBiH i Teritorijalne odbrane i dođu u sobu koju dijele s kolegama Srbima ili Hrvatima. Komšić ionako nema kome da naredi.

Ako je priča o uniformama zaista dio igrarije Predsjedništva BiH oko formiranja Savjeta ministara, onda su prešli svaku granicu. Jedno je kada Dodik ne da MAP, kada Džaferović ode da glumi velikog Bošnjaka u Raškoj ili kada Komšić prijeti udaranjem po prstima, a sasvim drugo kada se u BiH počnu poigravati emocijama naoružanih ljudi različite vjere i nacije. Šta god da je motiv, s tim se mora prestati.

Za nadati se da većinu Oružanih snaga čine momci i djevojke hladne glave koji, umjesto zapaljivih političkih poruka, u slobodno vrijeme – slušaju muziku.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime