СЛОБОДАН ПОПАДИЋ: Прочитајте шта је наш колумниста написао, ОСТАЋЕТЕ БЕЗ РИЈЕЧИ! (фото/видео)

0
215
bio jednom
фото: Дејан Божић

Уз помоћ у временским непогодама, једина друштвена корист од Оружаних снага БиХ је то што су наоружани Срби, Бошњаци и Хрвати заједно, а не једни против других. Изгледа да је опет дошло вријеме да буду раздвојени, да се гледају испод ока, ако не преко нишана.

Дан Војске Републике Српске 12. маја у касарни „Козара“ у Бањој Луци обично се памти по поздраву „Помоз’ бог, јунаци“, патриотским говорима српских политичара и по јагњетини у кантини. Од ове године томе треба додати и изјаву Милорада Додика како ће од команде Трећег Република Срска пука тражити да се идући пут половина војника построји у униформама некадашње ВРС. Истим оним одорама које су Додик и остали одбацили формирањем Оружаних снага, баш као и униформе ХВО и тзв. Армије БиХ.

Овакве Оружане снаге треба оспоравати на хиљаду начина, Војску Републике Српске треба славити док је жив посљедњи Србин на овим просторима. Али, ни једно, ни друго не можемо радити тако што ћемо међу наоружане припаднике ОС БиХ убацити политичку, опасну коску звану ратна униформа. Јер, немају само Срби јакну, хлаче, опасач и фишеклије из 1993. године. И остали су понешто сачували.

Деси ли се да 12. маја 2020. у Бањој Луци видимо српску ратну униформу, не треба бити паметан да се наслути реакција бошњачке и хрватске компоненте. Шта је сљедеће? Да мало припуцају како би дезертери опет побјегли у позадину да шверцају нафту и цигарете, јер им мир можда не доноси довољно профита?

Оружане снаге су непотребна институција која у овако биједној земљи гута око 350 милиона марака годишње. Њих хвале само двије стране – НАТО, јер им требају за „мировне“ мисије, и Бошњаци јер су убијеђени да је војска гарант БиХ, иако и сами знају да је то у нашем случају лаж.

Када сам својевремено добио позив за регрутацију у ОС, био сам спреман да одбијем служење војног рока по цијену затвора, јер је одлазак у такву војску био људско понижење и губљење тих неколико мјесеци живота. На срећу, укинуше обавезно служење.

Међутим, баш такву војску су добровољно створили политичари сва три народа и ако се неком не свиђа како изгледа, треба да је мијења или укида на исти начин. А не тако што ће сваки пут када му затреба политичка тема за окршај у БиХ или са Западом и НАТО-ом потегнути питање обесправљених Срба у Оружаним снагама, српске униформе и војне имовине или ће почети причу о војној индустрији Федерације „за не дај боже“. Униформа Војске Републике Српске је исувише света да би се њом поигравало по принципу свуци – обуци. Није то чипкаста хаљина српских старлета.

Предсједништво БиХ је врховни војни командат, али комплетних Оружаних снага, а не српског, хрватског или бошњачког дијела посебно. Зато је опасно да Додик командује само српском пуку, као што би било једнако зло да Џаферовић нареди војницима Бошњацима да обуку униформе АРБиХ и Територијалне одбране и дођу у собу коју дијеле с колегама Србима или Хрватима. Комшић ионако нема коме да нареди.

Ако је прича о униформама заиста дио играрије Предсједништва БиХ око формирања Савјета министара, онда су прешли сваку границу. Једно је када Додик не да МАП, када Џаферовић оде да глуми великог Бошњака у Рашкој или када Комшић пријети ударањем по прстима, а сасвим друго када се у БиХ почну поигравати емоцијама наоружаних људи различите вјере и нације. Шта год да је мотив, с тим се мора престати.

За надати се да већину Оружаних снага чине момци и дјевојке хладне главе који, умјесто запаљивих политичких порука, у слободно вријеме – слушају музику.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име