СЛОБОДАН ПОПАДИЋ: Радован други

0
320
bio jednom
фото: Дејан Божић

– Драго ми је што сте Вишковића предложили за премијера.

– Хахаха! Могу и ја једном да погријешим.

Тако сам, два дана пред Нову 2019. годину завршио интервју са предсједником СНСД-а и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком. Повод за питање о Вишковићу била је премијерова најава да ће од својих министара тражити рад и само рад.

Послије друге или треће опомене, обећао је Радован, неће се више обраћати министру, него ће тражити од партије којој тај ресор припада да му пошаље новог министра. Ако неће, биће јој одузето министарство. Додик је, након мало врдања, обећао да ће премијер имати његову подршку.

Али, шта ако је министар истовремено и лидер партије? Вишковић вјероватно није рачунао на тај фактор када му је, само неколико мјесеци касније, сервиран један од проблема у Влади звани Ђокићева диплома. Проблем лажних диплома уопште. Умјесто да заврне рукаве и види кога има у Влади, Вишковић је направио двије грешке у корацима.

Прва је била јавно признање да министре није бирао он, нарочито не по дипломи, а друга да он неће провјеравати Перину (читај: било чију диплому у Влади), али да даје подршку свима који хоће да истражују. Шта премијер ту има да подржава када има МУП и инспекције којима може да нареди? Класично понтијевско прање руку.

Признајем, Радован Вишковић је један од ријетких политичара које симпатишем. Некако је другачији од осталих, не увија много, директан је, цијени рад, није злопамтило. Али, изгледа да то нису особине доброг премијера. Додик је ипак био у праву када је у полушали рекао да је погријешио. Радован у првих 100 дана прави грешку за грешком.

Једна од њих је понашање при хитном усвајању Закона о играма на срећу. Када су га питали зашто по хитном, а не редовном поступку, Вишковић је одговорио да „свако чекање омогућава лобистима да потежу своје везе“. Лобирање у политици је легитимна ствар, али је објашњење премијера нелегитимно. Вишковић је брзоплето признао да су лобисти моћнији од њега, од Владе, па чак и од двотрећинске већине и Пословника парламента.

Прије неколико дана Служба за заједничке послове Владе РС одбила је да достави медијима податке о томе ко користи владине апартмане, уз изговор да би то угрозило право станара на приватност!? Директор Службе је на овај начин бацио под ноге Вишковићево обећање да ће нова Влада бити отворена за јавност. Не само да није тако, него је затворенија чак и од Жељкине. Премијеру, дајте податке или смијените директора Службе.

Примјер сљедећи: погибија рудара у руднику „Боксита“ у Сребреници. У тренутку када несрећни људи још нису извучени испод земље, када се званично не зна њихов идентитет, премијер изражава саучешће породицама које још вјероватно нису ни обавијештене о трагедији. Не сумњамо да је Вишковић, као некадашњи шеф возног парка у „Бокситу“, био обавијештен о детаљима, али се то се не ради тако.

Да не причамо о његовом спуштању на ниво отварања кружног тока, о говору на отварању тржног центра, као да је отворио фабрику „Волксвагена“ у Бањој Луци.

Ако завиримо у премијеров експозе, слика је још тамнија: здравство и даље „крвари“, оптерећење привреде није смањено, нема још ништа од реформе Инспектората и ИРБ, није заустављен рад на црно, не види се регистар запослених у јавном сектору, о плану демографске обнови се само прича.

Да не буде да ништа не ваља – Рајчевић је изгурао причу о акредитацији универзитета, Влада је прихватила да ће од идуће године обезбиједити бесплатне уџбенике за сиромашне породице, просвјети и полицији су повећали плате, премијер је затражио смањење броја запослених у ресорима. Али, мало је то од Владе с великим плановима, Владе која је растерећена политиканства, која има подршку двије трећине Народне скупштине.

Ваљда су стога у владајућој коалицији пожурили да о сто дана рада Владе говоре када јој још није било ни 90. Прије него што медији саберу и одузму.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име