СУДИЈЕ КАНТОНАЛНОГ СУДА У БИХАЋУ ЗАКЉУЧИЛЕ: Чланови ВСТВ-а нарушили углед правосуђа

0
226

– Углед судија и тужилаца, односно повјерење грађана у правосуђе у задње је вријеме нарушено више него икада. Разлози за то су, између осталог, понајвише у начину нефункционисања Високог судског и тужилачког вијећа БиХ – наведено је у писму које је предсједница Кантоналног суда у Бихаћу Фата Надаревић упутила свим носиоцима правосудних функција у БиХ.

Суткиња Надаревић истиче да је ово једногласни став свих судија Кантоналног суда у Бихаћу који су, на општој сједници одржаној 1. јула ове године, разматрали посљедња збивања у бх правосуђу, а која су посљедица афере „поткивање“ чији је главни актер предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија.

– Заузет је став да се о проблемима те врсте и начинима њиховог рјешавања треба јавно разговарати међу члановима превосудне заједнице, те укључити све релевантне институције система које у оквиру својих надлежности требају предузети мјере да се проблеми што прије ријеше – написала је у име свих кантоналних судија у Бихаћу Фата Надаревић.

Подсјећамо, посљедних десетак дана судије и тужиоци из БиХ исказују своје незадовољство због стања у правосуђу о чему, путем службених мејлова, обавјештавају све носиоце правосудних функција у БиХ. До сада је оваква или слична писма написало више од тридесет судија и тужилаца. Све је почело писмима које су написале двије суткиње Кантоналног суда у Сарајеву, Јасенка Потогија и Сања Јарамаз-Дедић које су навеле да су „чланови ВСТВ-а довели у питање моралност и професионалност правосуђа“.

Својим колегицама јуче се придружила и сарајевска кантонална суткиња Елвира Беговић која је навела да због обавеза није могла реаговати раније, али да у потпуности подржава ставове које су колегице изнијеле.

– Мени је потпуно прихватљиво да портали преносе ову нашу преписку, јер јавност има право да зна шта мисле носиоци правосудних фуниција, а не само чланови ВСТВ-а – написала је у уторак суткиња Елвира Беговић, додајући да овим писмом „повлачи подршку свим члановима ВСТВ-а“.

А. Авдић / zurnal.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име