SUDIJE KANTONALNOG SUDA U BIHAĆU ZAKLJUČILE: Članovi VSTV-a narušili ugled pravosuđa

– Ugled sudija i tužilaca, odnosno povjerenje građana u pravosuđe u zadnje je vrijeme narušeno više nego ikada. Razlozi za to su, između ostalog, ponajviše u načinu nefunkcionisanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH – navedeno je u pismu koje je predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević uputila svim nosiocima pravosudnih funkcija u BiH.

Sutkinja Nadarević ističe da je ovo jednoglasni stav svih sudija Kantonalnog suda u Bihaću koji su, na opštoj sjednici održanoj 1. jula ove godine, razmatrali posljednja zbivanja u bh pravosuđu, a koja su posljedica afere „potkivanje“ čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

– Zauzet je stav da se o problemima te vrste i načinima njihovog rješavanja treba javno razgovarati među članovima prevosudne zajednice, te uključiti sve relevantne institucije sistema koje u okviru svojih nadležnosti trebaju preduzeti mjere da se problemi što prije riješe – napisala je u ime svih kantonalnih sudija u Bihaću Fata Nadarević.

Podsjećamo, posljednih desetak dana sudije i tužioci iz BiH iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog stanja u pravosuđu o čemu, putem službenih mejlova, obavještavaju sve nosioce pravosudnih funkcija u BiH. Do sada je ovakva ili slična pisma napisalo više od trideset sudija i tužilaca. Sve je počelo pismima koje su napisale dvije sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, Jasenka Potogija i Sanja Jaramaz-Dedić koje su navele da su „članovi VSTV-a doveli u pitanje moralnost i profesionalnost pravosuđa“.

Svojim kolegicama juče se pridružila i sarajevska kantonalna sutkinja Elvira Begović koja je navela da zbog obaveza nije mogla reagovati ranije, ali da u potpunosti podržava stavove koje su kolegice iznijele.

– Meni je potpuno prihvatljivo da portali prenose ovu našu prepisku, jer javnost ima pravo da zna šta misle nosioci pravosudnih funicija, a ne samo članovi VSTV-a – napisala je u utorak sutkinja Elvira Begović, dodajući da ovim pismom „povlači podršku svim članovima VSTV-a“.

A. Avdić / zurnal.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime