ТАЊА ВУКОМАНОВИЋ: Хоћемо ли живјети или суживјети?

0
173
moć

Нема дана да бар неко не потегне питање суживота у Босни и Херцеговини, упита јавно да ли различити народи могу да живе заједно, могу ли да се не мрзе и да не штете једни другима.

Колико год питања остављала простора за расправу, била оправдана, неоправдана или одавно излизана, нема ништа што ме у њима више нервира него ријеч суживот.

Шта то уопште значи?

По дефиницији то је нешто као коегзистенција, коегзистирање, суживљење, супостојање, живљење заједно, заједничко постојање, заједничко живљење, постојање више ствари у исто вријеме…

Зашто људи у БиХ не могу нормално да живе, него морају да постоје у исто вријеме то ми никако није јасно. Откуд нам ријеч суживот, зашто смо је тако прихватили? Зашто смо прихватили да се залажемо за суживот, а не за живот?

Зашто не можемо нормално да живимо без да нас неко сваки дан подсјећа да смо различити и да не можемо да живимо заједно? Зашто људи различитих нација негдје вани живе заједно, а овдје морају да буду срећни што не пуцају једни на друге?

Давно су велике вође овдје људима отеле живот, усадиле мржњу, а сада их тјерају да забораве да могу живјети у миру и да буду срећни што није рат. Суживот је оно што нам нуде у замјену за прави живот, зато што они једино у тако могу да профитирају. Тако ја некако схватам ту ријеч.

Када сваки дан говорите народу да овјде различити људи не могу да живе, него само „постоје у исто вријеме“ то се и деси. Убиједили су народ да је овдје нормалан живот немогућ и да буду срећи што уопште постоје.

Има један виц или шта је већ: Зашто је мала риба појела велику? Зато што јој нико није рекао да је то немогуће. И ми би могли да живим нормално и “поједемо велике рибе” само да нам ови горе сваки дан не говоре да је то немогуће.

У БиХ је могућ живот свих нација и вјера, могућ је мир, већина народа се одавно помирила, а и остали би само да неки упорно не сију мржњу, истовремено се залажући за тај неки суживот.

Тај неки суживот за који ја и даље не знам шта тачно значи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име