У БИХ ОПРАЛИ ВИШЕ ОД 10 МИЛИОНА МАРАКА : Новцем од дроге опремали федералне специјалце

0
565

Најмање десет милиона марака нарко картела званог „Tito and Dino“ опрано је преко Босне и Херцеговине. У питању је новац стечен пребацивањем великих количина кокаина из Јужне Америке на подручје Европе.

„Журнал“ је у посједу бројних докумената који доказују како је ова криминална група прала новац преко приватних фирми из Сарајева, које су, углавном, биле регистроване за маркетиншке дјелатности.

Вођа овог клана, Един Гачанин, који се тренутно налази у Дубаију, имао је бројне сараднике у полицијским агенцијама у БиХ који су се бринули о његовој сигурности када би он боравио на територији наше државе.

Прије три године обезбиједио је новац којим је, преко посредника, донирао опрему за Специјалну јединицу Федералне управе полиције. Међу Гачаниновим партнерима су и компаније које послују са државним институцијама у БиХ.

– Он је мој познаник. Виђао сам се с њим – потврдио је за „Журнал“ Гордан Мемија, власник сарајевске компаније „Фото Арт“ која се бави маркетингом.

Мемију је посљедњих година Државна агенција за истраге и заштиту пријављивала због прања новца, али су предмети остали дубоко у ладицама правосудних институција.

У разговору за „Журнал“ он признаје да је нарочито близак са мајком Едина Гачанина – Бригитом, те да се са вођом овог нарко картела виђао и у БиХ и у иностранству. Према документима више полицијских агенција које су укључене у међународну истрагу којом координира холандски тужилац из Бреде, Мемијин „Фото Арт“ наведена је као једна фирми која је служила за прање новца путем позајмица.

– Јесам давао позајмице разним партнерима, али се не сјећам свих фактура. Нема ту ништа незаконито – казао је Мемија, чије фирме, иначе, годинама послују са буџетским институцијама Кантона Сарајево, нарочито са онима којима управљају кадрови Народа и правде његовог пријатеља Елмедина Конаковића.

Мемија и Конаковић

Потврдио је Мемија да је имао и пословне односе са Алемом Ходовићем, још једним сарајевским „бизнисменом“ чије је име наведено у документима који су у посједу „Журнала“.

Преко неколико Ходовићевих компанија чланови кокаинског картела Едина Гачанина прали су новац. Тако је 2013. године Ходовић основао компанију „ИН МЕДИА д.о.о.“ Сарајево у којој је био запослен само један радник.

Према финансијским извјештајима, већ наредне, 2014. године, ова фирма је, са само једним запослеником, имала промет у износу од 2,7 милиона, а 2015. године промет је био 1,2 милиона марака. Послови су, углавном, обављани преко Сбербанке и Нове банке из Бањe Луке.

За исте послове служила је компанија „OFFICE AND MEDIA SERVICE“ у којој је овлашено лице такођер био Алем Ходовић. Према подацима Управе за индиректно опорезивање ова Ходовићева компанија утајила је порез, због чега је у јануару 2018. године за њим трагала и Група за принудну наплату.

Компанија ОМС такође је пословала преко Сбербанке, те Адико и Интеса Саопаоло банке у којима је рачуне имао отворене и Мирза Гачанин, рођак Едина Гачанина преко којег је овај нарко картел такођер опрао неколико милиона марака стечених трговином кокаином.

Директна веза између Мирзе Гачанина и Алема Ходовића успостављена је преко компаније „E.S. Tech d.o.o.“ Сарајево која је регистрована у Аваз Twist Toweru. Осим тога, дио новца опран је и преко компаније „СИСТЕМ МИ д.о.о.“ Сарајево која се, касније, у холандском гарду Бреда појављивала и као купац некретнине вриједне милион еура.

У документима полицијских и правосудних агенција се, такођер, појављује и име „бизнисмена“ Аднана Харбиње којег је СИПА још раније пријављивала због прања новца. Харбиња је кум Алема Ходовића, а и њега, односно његову фирму „Валтер“ Управа за индиректно опорезивање регистрирала као „утајивача пореза“ Углавном, ове компаније су пословале путем позајмица које су физичка и правна лица уплаћивала на њихове рачуне, а које су касније отписиване.

Тако је, рецимо, забиљежено да је А.К., држављанка БиХ, уплатила 100 хиљада еура бескаматне позајмице на рачун компаније „СИСТЕМ МИ“. Она је истражитељима признала да је новац добила од Мирнеса Ротића, односно фирме „Инвест ИКС“. Вишемилионске позајмице примане су из Холандије, али и Дубаија у којем се тренутно налази вођа ове криминалне скупине Един Гачанин.

Един Гачанин

Према документима који су у посједу „Журнала“, овај нарко картел је увозио кокаин из Перууа у Европу, а дио групе у Сарајеву углавном је служио за прање новца, јер је дрога ишла за западноевропско тржиште. Раније је, у оквиру међународне истраге, у Перуу ухапшен Сарајлија Смаил Шикало, а тада је заплијењено око тону и по кокаина. Управо је Шикало био дио групе „Dino and Tito“ која, према наводима холандског тужиоца, „купује бројне некретнине“ „новцем који потиче од трговине опојним дрогама, првенствено кокаином из Јужне Америке“.

Вођа клана, Един Гачанин, неријетко је боравио у БиХ гдје је са својим братом Ервином и Мирзом Гачанином тражио партнере за прање новца. Међу њима су, како смо већ навели, Алем Ходовић, Аднан Харбиња, Гордан Мемија и други. Но, оно што је посебно интересантно јесу његове везе са полицијским службеницима.

Тако су, према информацијама из истраге, Едина Гачанина сваки пут када је долазио у Сарајево пратили припадници Специјалне јединице Федералне управе полиције који су се бринули о његовој сигурности.

Истрагом је утврђено да је најмање пет специјалаца имало контакте с њим, а један од његових најоданијих пратилаца је специјалац Џенис Кадрић, који је у међувремену напустио полицију те преселио у Дубаи.

С обзиром на добре односе са федералним специјалцима нарко босс Един Гачанин је одлучио донирати и 75 комплета опреме за Специјалну јединицу Федералне управе полиције. У љето 2017. године Гачанин је, према полицијским информацијама, ангажовао особу од повјерења која је из холандског града Бреда донијела новац којим је требала бити купљена опрема за ФУП.

Како куповина није могла бити обављена готовинским плаћањем нађена је приватна компанија која је обавила трансакције. Тако се у јулу 2017. године фирма „РХЕА Еxпрес“ Сарајево појављује као донатор опреме за специјалну полицију, а донацију је примио федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара. Опрема набављена у Канади касније је пребачена Федералној управи полиције којом је тада руководио Драган Лукач, након чега је распоређена Специјалној јединици ФУП-а чији су припадници били одани пратиоци Едина Гачанина, вође нарко картела „Тито анд Дино“.

A. Авдић / zurnal.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име