ОЗРЕН ПЕРДУВ: У овој земљи нема правде за Давида

0
1005
foto: izvor.ba

Члан групе „Правда за Давида“ Озрен Пердув привођен је у неколико наврата. Саслушаван је као и остали чланови групе. Данас, годину дана након убиства Давида Драгичевића, остао је са још неколицином чланова ове групе да тражи оно што су тражили и Давидови родитељи док нису напустили БиХ – истину о смрти Давида Драгичевића и казну за оне који су га убили. 

У разговору за izvor.ba Пердув говори о борбама ове групе, о реакцији власти, о старим и новим забранама и о томе шта ће „Правда за Давида“ и даље да чини у настојању да дође до правде за Давида.

Прошло је годину дана откако је убијен Давид Драгичевић. Званична истрага и даље траје. Мислите ли да ће трајати до вијека или да ћемо сазнати ко је и зашто убио Давида?

Не вјерујем да ће трајати до вијека, али не вјерујем да ћемо сазнати ко је и зашто убио Давида. Не вјерујем да ћемо то сазнати док су на позицијама исти ови људи који су нас довели у ову ситуацију. Како год, наш стални притисак је размонтирао бројне њихове закључке и тврдње. Ја и то сматрам великим успјехом. Иако и даље не знамо ко је и зашто убио Давида, барем знамо да су појединци жељели да монтираним процесом закључе случај. То довољно за себе говори.

Давидово тијело је ексхумирано и други пут сахрањено у Аустрији. Да ли то значи да у БиХ за Давида нема правде и истине?

Тако је. Управо то значи. За Давида у овој средини и тренутној ситуацији правде дефинитивно нема. Одлука родитеља да премјесте посмртне остатке свога сина је њихов избор и ја то поздрављам и лично одобравам. Родитељи су тиме послали снажну поруку свима. Давид им је сада макар ближи, а далеко од земље која га није ни мртвог заслужила.

Да ли је Град Бања Лука поднио одштетне захтјеве након децембарских протеста и колико они износе?

Не знам да ли је и шта град поднио нити ме искрено то занима. Ви сте чули, а поновио је и премијер Вишковић прије неколико дана, како су власти тек накнадно, након скупа 30. децембра прошле године заправо схватили да иза пријаве за тај скуп стоје малољетници. Зар заиста неко може да вјерује да је МУП дозволио малољетницима да организују скуп?

Ми смо предавали неколико пута пријаве за скупове и сваки пут се гледало у сваки зарез и тачку. Пријава је слата на допуњавање. Организатор пролази посебну оперативну обраду. И онда дође премијер и каже то што је рекао. И онда разочаран каже како ето они сад ту не могу ништа, јер су малољетници организатори. Бојим се да је све свјесно урађено, а све са циљем да се бруталне слике од 25. децембра склоне са дневног реда и да се јавност окупира нечим новим, а то су наводни инцидентни од стране групе од 30. децембра.

Да ли ће група „Правда за Давида“ помоћи онима које је Град тужио и како?

Када заиста сазнамо да ли је, ко и у ком контексту тужен, свакако ћемо помоћи. За сада немамо никакве информације о томе.

Свако даље окупљање групе је забрањено, поготово на Тргу. Група не пристаје на друге локације које им МУП РС нуди. Зашто?

Пазите, не пристајемо на парк Младен Стојановић. Ако ћемо тако, онда је боља опција Храм Христа Спаситеља. Како објаснити то да је на Тргу забрањено, а у парку није? Како сад то? Јасно је. Поента је да на сваки могући начин будемо скрајнути и да коначно ово престане. Коначно у њиховим очима. У рјешењу о забрани скупа је јасно да ко год поднесе пријаву у којој ће се поменути ријечи Правда и Давид – таква пријава ће бити одбијена и скуп ће бити забрањен. Чиста дискриманација је на дјелу. Трг је мјесто гдје смо се први пут окупили и окупљали мјесецима. Трг је наш!

Да ли сте добили било какав одговор од међународних институција којима сте се обратили?

Добили смо одговор – ми помно пратимо ситуацију. Али, морам признати да се канцеларија ЕУ у Бањој Луци врло интересује за све ово и рећи ћу вам да смо у сталном контакту са њима. И сам високи представник у БиХ је на другој сахрани поручио да ћемо бити у контакту. То дјелује охрабрујуће.

Да ли сте имали проблема због тога што сте члан групе „Правда за Давида“?

Проблема сам имао једино са полицијом – лишавање слободе, привођење, саслушавање, провођење 12 сати у притвору због сумање да сам подстрекавао друге да угрозе сигурност министра Лукача; привођење у 01:30 ујутру, позивање на информативне разговоре, легитимисање. Имамо проблема од стране потпуно непрофесионалог и неморалног РТРСаа који је писао најгоре лажи о нама, без да нам је дао прилику да и ми кажемо нашу страну приче. То су неки највећи проблеми.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име