OZREN PERDUV: U ovoj zemlji nema pravde za Davida

foto: izvor.ba

Član grupe „Pravda za Davida“ Ozren Perduv privođen je u nekoliko navrata. Saslušavan je kao i ostali članovi grupe. Danas, godinu dana nakon ubistva Davida Dragičevića, ostao je sa još nekolicinom članova ove grupe da traži ono što su tražili i Davidovi roditelji dok nisu napustili BiH – istinu o smrti Davida Dragičevića i kaznu za one koji su ga ubili. 

U razgovoru za izvor.ba Perduv govori o borbama ove grupe, o reakciji vlasti, o starim i novim zabranama i o tome šta će „Pravda za Davida“ i dalje da čini u nastojanju da dođe do pravde za Davida.

Prošlo je godinu dana otkako je ubijen David Dragičević. Zvanična istraga i dalje traje. Mislite li da će trajati do vijeka ili da ćemo saznati ko je i zašto ubio Davida?

Ne vjerujem da će trajati do vijeka, ali ne vjerujem da ćemo saznati ko je i zašto ubio Davida. Ne vjerujem da ćemo to saznati dok su na pozicijama isti ovi ljudi koji su nas doveli u ovu situaciju. Kako god, naš stalni pritisak je razmontirao brojne njihove zaključke i tvrdnje. Ja i to smatram velikim uspjehom. Iako i dalje ne znamo ko je i zašto ubio Davida, barem znamo da su pojedinci željeli da montiranim procesom zaključe slučaj. To dovoljno za sebe govori.

Davidovo tijelo je ekshumirano i drugi put sahranjeno u Austriji. Da li to znači da u BiH za Davida nema pravde i istine?

Tako je. Upravo to znači. Za Davida u ovoj sredini i trenutnoj situaciji pravde definitivno nema. Odluka roditelja da premjeste posmrtne ostatke svoga sina je njihov izbor i ja to pozdravljam i lično odobravam. Roditelji su time poslali snažnu poruku svima. David im je sada makar bliži, a daleko od zemlje koja ga nije ni mrtvog zaslužila.

Da li je Grad Banja Luka podnio odštetne zahtjeve nakon decembarskih protesta i koliko oni iznose?

Ne znam da li je i šta grad podnio niti me iskreno to zanima. Vi ste čuli, a ponovio je i premijer Višković prije nekoliko dana, kako su vlasti tek naknadno, nakon skupa 30. decembra prošle godine zapravo shvatili da iza prijave za taj skup stoje maloljetnici. Zar zaista neko može da vjeruje da je MUP dozvolio maloljetnicima da organizuju skup?

Mi smo predavali nekoliko puta prijave za skupove i svaki put se gledalo u svaki zarez i tačku. Prijava je slata na dopunjavanje. Organizator prolazi posebnu operativnu obradu. I onda dođe premijer i kaže to što je rekao. I onda razočaran kaže kako eto oni sad tu ne mogu ništa, jer su maloljetnici organizatori. Bojim se da je sve svjesno urađeno, a sve sa ciljem da se brutalne slike od 25. decembra sklone sa dnevnog reda i da se javnost okupira nečim novim, a to su navodni incidentni od strane grupe od 30. decembra.

Da li će grupa „Pravda za Davida“ pomoći onima koje je Grad tužio i kako?

Kada zaista saznamo da li je, ko i u kom kontekstu tužen, svakako ćemo pomoći. Za sada nemamo nikakve informacije o tome.

Svako dalje okupljanje grupe je zabranjeno, pogotovo na Trgu. Grupa ne pristaje na druge lokacije koje im MUP RS nudi. Zašto?

Pazite, ne pristajemo na park Mladen Stojanović. Ako ćemo tako, onda je bolja opcija Hram Hrista Spasitelja. Kako objasniti to da je na Trgu zabranjeno, a u parku nije? Kako sad to? Jasno je. Poenta je da na svaki mogući način budemo skrajnuti i da konačno ovo prestane. Konačno u njihovim očima. U rješenju o zabrani skupa je jasno da ko god podnese prijavu u kojoj će se pomenuti riječi Pravda i David – takva prijava će biti odbijena i skup će biti zabranjen. Čista diskrimanacija je na djelu. Trg je mjesto gdje smo se prvi put okupili i okupljali mjesecima. Trg je naš!

Da li ste dobili bilo kakav odgovor od međunarodnih institucija kojima ste se obratili?

Dobili smo odgovor – mi pomno pratimo situaciju. Ali, moram priznati da se kancelarija EU u Banjoj Luci vrlo interesuje za sve ovo i reći ću vam da smo u stalnom kontaktu sa njima. I sam visoki predstavnik u BiH je na drugoj sahrani poručio da ćemo biti u kontaktu. To djeluje ohrabrujuće.

Da li ste imali problema zbog toga što ste član grupe „Pravda za Davida“?

Problema sam imao jedino sa policijom – lišavanje slobode, privođenje, saslušavanje, provođenje 12 sati u pritvoru zbog sumanje da sam podstrekavao druge da ugroze sigurnost ministra Lukača; privođenje u 01:30 ujutru, pozivanje na informativne razgovore, legitimisanje. Imamo problema od strane potpuno neprofesionalog i nemoralnog RTRSaa koji je pisao najgore laži o nama, bez da nam je dao priliku da i mi kažemo našu stranu priče. To su neki najveći problemi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime