U Srpskoj za pola godine rođeno manje od 4.000 stanovnika

foto: Shutterstock

Prvi put u istoriji Republike Srpske za pola godine je rođeno manje od 4.000 stanovnika. U prvoj polovini 2020. godine rođeno je 3.971, umrlo 7.424, a prirodni priraštaj je -3.453.

Demograf Aleksandar Čavić kaže da ekonomija i bolji životni standard jesu bitni, ali nisu garancija većeg nataliteta.

– Najbogatije zemlje na svijetu ne bilježe najviši fertilitet. Naprotiv. Osjećaj sigurnosti – fizičke, pravne i ekonomske – jeste perspektiva za napredovanje. Negativni prirodni priraštaj uzrokuje godišnje šest-sedam hiljada stanovnika manje – istakao je Čavić.

Za desetak godina, dodaje on, Srpska će proći tačku sa koje nema povratka. Ispod 750.000 stanovnika Republika Srpska, uz postojeću starosnu-polnu i obrazovnu strukturu stanovništva, neće moći da obavlja osnovne funkcije.

– Proteklih 15 godina je bila idealna prilika za trasiranje vječnog trajanja Srpske. Da smo taj period radili na ovom najvažnijem zadatku. Srednja procjena je da imamo između 950 hiljada i milion stanovnika. Na spoljne migracije gubimo između 15 i 25 hiljada ljudi godišnje – kaže Čavić.

Republika Srpska nikada ne bi imala manje od milion stanovnika, dodaje Čavić, da je urađeno ono što je odavno trebalo da se uradi.

– I imali bismo stabilan prirodni priraštaj. Oko nule ili blago pozitivan. Imali bismo mnogo bolju starosnu, ekonomsku i obrazovnu strukturu. Izgledali bi kao mladić/djevojka, a trenutno izgledamo kao Mile Kitić. Islužen i mator kome niko nema srca reći da tamne cvike, uske kožne hlače i upadljive šarene košulje ne mogu od starog turbo folkera napraviti urbanog momka. Tako nam je sve, okasnilo i neprilagođeno – rekao je Čavić.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime