Udruženje protiv Podružnice: Oko čega se kolju pisci?

Rat između Udruženja književnika Republike Srpske i banjalučke Podružnice UKRS traje bezmalo petnaest godina. Vanredne i redovne sjednice Udruženja i Podružnice, kao i legalne i nelegalne skupštine godinama su povod starih i novih svađa.

Na vanrednoj sjednici Skupštine banjalučke Podružnice, koja je održana prošlog vikenda u Vijećnici Banskog dvora, većinom glasova opozvan je dosadašnji predsjednik Podružnice Sreten Vujković. On je smijenjen zbog višemjesečnog ignorisanja Upravnog odbora, samovolje i nesprovođenja odluka Skupštine Podružnice, a na njegovo mjesto postavljen je Miladin Berić.

Vujković, da stvar bude čudnija, nije prisustvovao ovoj sjednici. I ne samo da joj nije prisustvovao, nego je u isto vrijeme sazvao sjednicu Skupštine Podružnice u Jevrejskom kulturnom centru.

Na godišnjoj izvještajnoj sjednici Skupštine Podružnice, kako je nazvan ovaj sastanak, osuđeno je sazivanje sjednice Skupštine u Banskom dvoru, donesena je odluka o neplaćanju članarine Udruženju književnika Republike Srpske, iskritikovan rad aktuelnog predsjednika UKRS Predraga Bjeloševića i pohvaljen mandat (smijenjenog) Vujkovića.

Na sastanku u Jevrejskom kulturnom centru je predložena smjena Predraga Bjeloševića s mjesta predsjednika Udruženja književnika RS, a na njegovo mjesto jednoglasnom odlukom predložen je Milenko Stojičić.

Bjelošević je uzvratio i rekao da je „smijenjeni predsjednik Podružnice Sreten Vujković organizovao paralelnu vanrednu sjednicu Skupštine s nekolicinom svojih pobornika među kojima dvije trećine nisu članovi UKRS, pa samim tim ni Podružnice UKRS Banja Luka“.

Komedija nije prestala, pa je u Banjoj Luci juče održana sjednica Upravnog odbora UKRS i Upravnog odbora banjalučke Podružnice UKRS na kojoj je donesena odluka prema kojoj je vanredna izborna Skupština banjalučke Podružnice UKRS koja je održana u Vijećnici Banskog dvora legalna, dok je „vanredna Skupština koju je samvoljno organizovao Sreten Vujković nelegalna“.

Na sjednici ovih odbora donesena je odluka da se iz UKRS isključe Sreten Vujković, Milenko Stojičić i Zdravko Kecman. Vujković i dalje odbija da preda dokumentaciju, papire i pečat Podružnice. Udruženje književnika RS prijeti tužbom ukoliko to ne bude učinio u roku od sedam dana.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime