Удружење против Подружнице: Око чега се кољу писци?

0
406

Рат између Удружења књижевника Републике Српске и бањалучке Подружнице УКРС траје безмало петнаест година. Ванредне и редовне сједнице Удружења и Подружнице, као и легалне и нелегалне скупштине годинама су повод старих и нових свађа.

На ванредној сједници Скупштине бањалучке Подружнице, која је одржана прошлог викенда у Вијећници Банског двора, већином гласова опозван је досадашњи предсједник Подружнице Сретен Вујковић. Он је смијењен због вишемјесечног игнорисања Управног одбора, самовоље и неспровођења одлука Скупштине Подружнице, а на његово мјесто постављен је Миладин Берић.

Вујковић, да ствар буде чуднија, није присуствовао овој сједници. И не само да јој није присуствовао, него је у исто вријеме сазвао сједницу Скупштине Подружнице у Јеврејском културном центру.

На годишњој извјештајној сједници Скупштине Подружнице, како је назван овај састанак, осуђено је сазивање сједнице Скупштине у Банском двору, донесена је одлука о неплаћању чланарине Удружењу књижевника Републике Српске, искритикован рад актуелног предсједника УКРС Предрага Бјелошевића и похваљен мандат (смијењеног) Вујковића.

На састанку у Јеврејском културном центру је предложена смјена Предрага Бјелошевића с мјеста предсједника Удружења књижевника РС, а на његово мјесто једногласном одлуком предложен је Миленко Стојичић.

Бјелошевић је узвратио и рекао да је „смијењени предсједник Подружнице Сретен Вујковић организовао паралелну ванредну сједницу Скупштине с неколицином својих поборника међу којима двије трећине нису чланови УКРС, па самим тим ни Подружнице УКРС Бања Лука“.

Комедија није престала, па је у Бањој Луци јуче одржана сједница Управног одбора УКРС и Управног одбора бањалучке Подружнице УКРС на којој је донесена одлука према којој је ванредна изборна Скупштина бањалучке Подружнице УКРС која је одржана у Вијећници Банског двора легална, док је „ванредна Скупштина коју је самвољно организовао Сретен Вујковић нелегална“.

На сједници ових одбора донесена је одлука да се из УКРС искључе Сретен Вујковић, Миленко Стојичић и Здравко Кецман. Вујковић и даље одбија да преда документацију, папире и печат Подружнице. Удружење књижевника РС пријети тужбом уколико то не буде учинио у року од седам дана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име