„Уграђивали“ се приликом реконструкције УКЦ РС, МУП покренуо истрагу

0
132

Приликом градње и реконструкције Универзитетско клиничког центра РС вршене су разне малверзације, највише са „надувавањем“ цијена грађевинског материјала, али и наплаћивањем неизграђених помоћних објеката, за шта се сумњичи већи број радника бањалучког Завода за изградњу (ЗИБЛ), сазнаје портал eTrafika.net.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске истражује бројне пропусте који су се десили приликом ранијих радова на изградњи на поменутом центру, а како сазнаје наш портал, истрага би требала ићи у два смјера, јер постоје сумње да је било више малверзација. Такође, сазнаће се и да ли се причињена штета по буџет Српске мјери у десетинама или стотинама хиљада марака.

Портпаролка МУП РС Мирна Миљановић потврдила је за наш портал да они раде на овом предмету.

– МУП РС ради на поменутом предмету по упутама Републичког тужилаштва – кратко је потврдила за eTrafiku Миљановићева.

Међутим, интересантно је то што су на исти упит нашег портала у Републичком тужилаштву истакли да “код њих не постоји истрага везана за пропусте приликом извођења радова на Клиничком центру”.

Новинари eTrafike су провјерили из више извора те, без обзира на одговор из Тужилаштва, добили потврду да се истрага води и да су полицијски инспектори до сада саслушали већи број особа. Занимљиво, читава истрага се настојала држати далеко од “очију јавности”.

– До сада је на разговор у полицију позван већи број радника Завода за изградњу Бања Лука (ЗИБЛ), а који су учествовали у изградњи. Тренутно не постоје осумњичени у овом предмету, него је још увијек у току истрага, како би се прво утврдило шта се ту тачно дешавало – појаснио је наш саговорник који је инсистирао на анонимности.

Да су информације до којих је дошао наш портал поуздане добили смо потврду и у самом ЗИБЛ-у.

– Детаљно смо упознати са чињеницом да су радници Завода позивани да дају одређене информације у вези реализације пројекта Универзитетско клиничког центра Бања Лука – кратко су за eTrafiku поручили из Завода.

Из УКЦ РС нису одговорили на упит око поменутих малверзација.

Како истиче наш саговорник укључен у истрагу, у плану је саслушање свих особа које су на било који начин биле укључене у радове који су раније извођени на Клиничком центру РС.

– Према анализима утрошеног материјала утврђено је да је потрошено много више материја него што је реално. Управо због тога се сумња да је неко препродао тај материјал, или га није ни купио него само задржао новац. Ове сумње је неко пријавио полицији или тужилаштву, па су се они укључили – истакао је наш извор.

Он је додао да то није све што инспектори истражују у овом случају. Посебну пажњу посветили су томе што се према пројектима и уговорима наводи да је направљен један дио објекта који никада није ни изграђен. Наравно, новац намијењен за те радове више не постоји.

– Према уговорима и пројекту наведено је да је на објекту Универзитетско-клиничког центра изграђена тенда или помоћни објекат. Међутим, та тенда никада није изграђена – појаснио је наш саговорник који је укључен у ову истрагу.

Додаје да ће све ово бити тешко доказати, јер мјесто где је требала бити направљена спорна тенда више не постоји. Према његовим ријечима то ће се моћи доказивати само уз помоћ фото-документације или изјава људи који су радили на реконструкцији УКЦ, или на основу изјава бившег руководства ове установе.

– Дио на којем је приказана тенда више не постоји, јер је он уклопљен у Сјеверно крило које је у септембру прошле године свечано отворено у Бањој Луци. Сада треба доказати да она уопште није ни постојала – истакао је поменути извор.

Како сазнајемо, за сада не постоје индиције да је неко од новог руководства УКЦ РС умијешан у овој случај.

Када је у питању Клинички центар, како сазнаје eTrafika, биће провјеравано још неколико ствари. Наиме, постоји сумња да су приликом изградње појединих објеката много раније почели враћати кредит него што је било по уговорима.

– Они су имали банковну гаранцију и грејс период у којем нису требали враћати кредит. Међутим док је још трајао тај грејс период, они су почели враћати рате кредита – појаснио је наш саговорник.

Ивана Корајлић из Transparency international истиче за наш портал да овакви случајеви нису никаква новина и да је то једна од ствари са којима имају проблема када су јавна уговарања у питању.

– Ми на то стално указујемо кроз мониторинге јавних набавки. Дио који се односи на саму реализацију, ту је контрола јако слаба, поготово када се то односи на извођење радова. Оставља се огроман простор за злоупотребе, од почетка расписивања тендера, уговарања, процеса жалби, ко је добио уговор и слично. Након што буду склопљени уговори контролни механизми ту једноставно не функционишу на прави начин – рекла је Корајлићева.

Према њеним ријечима, због тога се не може провјерити да ли су уговори реализовани у складу са условима који су на почетку постављени.

– Ту можемо имати малверзације кроз различите врсте анекса. Чак имамо и ситуације у којима се дијелови уговора уопште не реализију, а да се средства која су намијењена за то потроше у друге сврхе, или заврше ко зна гдје. То је оно што су ревизори у бројним случајевима указивали. Међутим, то и ако се утврди буде увијек јако касно – истакла је Корајлићева за eTrafiku.

Она је додала и да је јако мали број оваквих случајева процесуиран на одговарајући начин и утврђена одговорност.

Бивши министар здравља у Влади РС Слободан Станић истиче за eTrafiku да је било пуно радова на изградњама око УКЦ Републике Српске који се могу сматрати спорним.

– Када је израђен централни улаз они су добили негативну ревизорску оцјену. Када нешто почне на лошем темељу, онда то све прати даље. У програму новог министра здравља Алена Шеранића требало је да буде да се преиспитају све градње од раније. Када дође до промјене власти све оно што се градило на Клиничком центру биће преиспитано – рекао је Станић.

Он је додао да ће се направити стручни тим, те ангажовати стручни вјештак и утврдити изведбено стање и провјерети шта је по тендеру требало бити направљено и шта је урађено.

– Исто ће се морати урадити и са опремом која је купована посљедњих година у Клиничком центру – поручио је Станић.

Када је ријеч о опреми, занимљиво би било сазнати да ли су стативи које је Клинички центар Бања Лука набавио 2008. године а који су искоришћени и монтирани у салама Сјеверног крила и централног медицинског блока Универзитетско-клиничког центра РС 10 година касније, плаћени два пута.

Поменути стативни, њих 26, плаћени су 2008. године 1,3 милиона марака, а из УКЦ РС никада нису одговорили да ли је цијена тендера за изградњу Сјеверног крила и Централног медицинског блока била умањена за поменуту цијену статива, које су већ имали у складишту.

О. Тешић / e.Trafika.net

* Текст је произведен у оквиру медијског poola-а Мреже ACCOUNT (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име