Usvojen izvještaj Doma zdravlja u Tesliću uprkos minusu od 600.000 KM

Skupština Opštine Teslić usvojila je danas Izvještaj Doma zdravlja uprkos tome što je na kraju prošle godine ova zdravstvena ustanova imala minus od 600.000 maraka. Odbornici SDS-a su napustili sjednicu tokom rasprave o ovom izvještaju. 

U junu 2018. godine na računu Doma zdravlja „Sveti Sava“ u Tesliću bilo je 1,3 miliona KM. V. d. direktora Doma zdravlja u Tesliću Srđan Danilović (SNSD) za IZVOR je prije nekoliko dana rekao da su razlozi ovolikog gubitka manji prihodi i veći troškovi u 2019. godini. U 2019. godini Dom zdravlja je, kaže on, imao manje ukupne prihode za 391.282 KM u odnosu na 2018. godinu.

– Manji su bili prihodi od prodaje učinaka, kao i ostali poslovni prihodi. Ostali prihodi bili su manji za 182.938 maraka, jer u 2019. godini nije bilo toliko prihoda po osnovu smanjenja obaveza, ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja i ostalih nepomenutih prihoda – istakao je Danilović.

Dom zdravlja je, naveo je on, prošle godine imao i veće ukupne rashode za 148.371 KM u odnosu na 2018. godinu. Poslovni rashodi bili su veći za 250.946 KM, ostali rashodi bili su veći za 18.077 KM, a rashodi po osnovu ispravki grešaka iz ranijih godina bili su manji za 29.084 KM i za 91.568 KM.

Danilović je na mjesto direktora imenovan u oktobru 2019. godine umjesto Đurađa Trivunovića. Trivunović je na tom mjestu naslijedio Mladena Kovanušića (SDS) koji je u više navrata isticao da je na računu Doma zdravlja u trenutku smjene ostavio milion i po maraka.

Predsjednik Kluba SDS-a u Opštini Teslić Milan Kasapović smatra da teslićki Dom zdravlja finansijski tone otkako je nelegalno smijenjen Kovanušić.

– Ekipa koja je došla nakon Kovanušića nije došla da bi uradila nešto bolje, jer nešto bolje i nije moglo da se uradi s obzirom na to da je stanje bilo izuzetno. NA sve sadašnje probleme treba dodati i Kovanušićeve tužbe koje že Dom zdravlja gurnuti u još veću dubiozu – kazao je Kasapović.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD Dragan Bogdanić rekao je danas da odbornici SDS-a nisu trebali napustiti sjednicu lokalnog parlamenta s obzirom na težak položaj u kojem se nalazi ova opština „čiji je budžet prazan, a izvršenje loše i pred bankrotom“.

– Očigledno je ovdje zaglavljena situacija i nema saradnje. Predstavnici lokalne zajednice krše sve moguće zakone zakonske procedure. Nemamo mi ništa od toga ako jednog dana neko za to odgovara. Mi, trenutno, imamo štetu – izjavio je Bogdanić.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime