Vanredno stanje pred Ustavnim sudom Republike Srpske

Ustavni sud RS (foto: srpskainfo.com)

Banjalučki advokat Dario Sandić podnio je Ustavnom sudu Republike Srpske dvije inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti – prvu koja se odnosi na proglašenje vanrednog stanja u Srpskoj, a drugu koja se odnosi na donošenje uredbi sa zakonskom snagom nakon proglašenja vanrednog stanja.

Sandić je u prvoj inicijativi naveo da je odredbama Ustava RS propisano da Narodna skupština RS proglašava vanredno stanje u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS.

– U odluci o proglašenju vandrenog stanja navodi se da se vanredno stanje proglašava zbog epidemiološke situacije. U navedenoj odluci nije uopšte navedeno u čemu se ogleda ugrožavanje bezbjednosti koja se traži kao uslov za proglašenje vanrednog stanja, niti postoji obrazloženje navedene odluke iz kojeg bi se vidjelo na koji način postoji ugrožavanje bezbjednosti i i čija je to bezbjednost ugrožena – istakao je Sandić.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je proglašeno vanredno stanje je, podsjeća on, bila zatvorena za javnost. Uz materijale koji su bili prilog prijedloga odluke o proglašenju vanrednog stanja nije bilo niti jedne činjenice ili dokaza ugroženosti bezbjednosti u RS.

– Jasno  je da ovaj element niti je utvrđivan, niti je utvrđen, niti trenutno postoji, niti je vjerovatan ili izvjestan, jer nema niti jednog utvrđenja ili dokazivanja postojanja ugroženosti bezbjednosti – kazao je Sandić.

Dario Sandić: Uredbe sa zakonskom snagom su neustavne

Za proglašenje vanrednog stanja traži se postojanja epidemije, a ne epidemiološke situacije, a taj termin je, dodaje on, u potpunosti nepoznat Ustavu RS.

– Prema informacijama Instituta za javno zdravlje RS iz februara 2019. godine, u 2019. godini nije bilo uslova za proglašenje epidemije, iako je u prva tri mjeseca sezone gripe te godine preminulo 30 pacijenata od teških respiratornih infekcija. Zbog toga je zavladao strah među stanovništvom, ali su nadležni istakli da još nema razloga za proglašenje epidemije, jer je broj oboljelih, kako smatraju, nizak – podsjetio je Sandić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić tada je izjavio da virus gripa u RS još nema epidemiološki karakter, jer je broj prijavljenih pacijenata sa simptomima sličnim ovom oboljenju ispod jedan odsto cijele populacije.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS istakli su da ne postoje uslovi za proglašenje epidemije gripe, jer proglašavanje epidemije zavisi od više faktora – broja oboljelih na određen broj stanovnika u gradu, opštini ili regiji, zatim učestalosti obolijevanja, kliničke slike, broja pozitivnih slučajeva na primarnom i bolničkom nivou.

Isto tako, iz Službe za epidemiologiju na Institutu rečeno je da je ukupan broj oboljelih s teškim akutnim respiratornim infekcijama 234, te da se sa simptomima sličnim gripu javilo 10.980 građana, a to su pacijenti koji se javljaju u domove zdravlja, koji imaju temperaturu i kašalj, ali nisu teški za liječenje u bolnici. Takođe su istakli da su u sezoni gripa 2015/2016 imali 22 smrtna slučaja.

– U trenutku proglašenja vanrednog stanja na teritoriji RS umrle su četiri osobe. Napominjem da nema dokaza kako bi se potvrdilo da su umrli od koronavirusa. U tom trenutku je bilo zaraženo manje od 200 građana. Bila su četiri kritična slučaja. Jasno je da nije postojalo niti približno umrlih i oboljelih kao 2019. godine ili 2015/2016 godine kada je kategorički od strane nadležnog Instituta rečeno da nema uslova za proglašenje vanrednog stanja, niti za proglašenje epidemije – navedeno je u Sandićevoj inicijativi.

Za vrijeme trajanja vanredne situacije i vanrednog stanja donesen je veliki broj odluka kojima se krše osnovna prava i slobode zagarantovane Ustavom.

Donesena je Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, Uredba sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti.

Pored njih, predsjednik RS donio je i Uredbu sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima, Uredbu sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Uredbu sa zakonskom snagom o izmjeni i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Uredbu sa zakonskom snagom o oslobađanju plaćanja naknada za priređivanje igara na sreću.

– Sve ove uredbe su neustavne. Ustavna norma jasno i nedvosmisleno propisuje pravo predsjednika RS da donosi uredbe sa zakonskom snagom pod sljedećim kumulativnim uslovima: da je vanredno stanje proglasila institucija BiH, da se NSRS ne može sastati i da sasluša mišljenje predsjednika NSRS – rekao je Sandić.

U trenutnoj situaciji nisu ispunjene dvije kumulativne pretpostavke, odnosno vanredno stanje nije proglasila bilo koja institucija BiH i ničim nije utvrđeno da se NSRS ne može sastati.

– Parlament se sastao kada je proglasio vanredno stanje i jasno je da postoji mogućnost da se NSRS sastane i da odlučuje u punom kapacitetu kako je to i propisano Ustavom RS. Stoga predlažem da Ustavni sud RS navedene uredbe sa zakonskom snagom proglasi neustavnim – zaključio je Sandić.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime