Za nanošenje teških tjelesnih povreda kazna od 12.000 KM!

Anđelo Miletić (23), David Krneta (23) i Miloš Ćulum (23) iz Banje Luke platiće 12.000 maraka za brutalno premlaćivanje Duška Brkića 2017. godine. U presudi Osnovnog suda u Banjoj Luci navodi se da će Miletić platiti 6.000, Krneta 4.000, a Ćulum 2.000 maraka.

Brkić smatra da je presudom kažnjen on, a ne oni koji su ga u septembru 2017. godine u njegovom kafiću brutalno pretukli. Brkić je  ogorčen presudom i smatra da su izrečene kazne mizerija i nepoštovanje zakona koji predviđa srožije kažnjavanje.

– Sudija je optuženima rekao da im je pomenute kazne izrekao jer su mladi i da ne želi da ih šalje u zatvor da ih to ne bi pokvarilo. Brutalno su me pretukli i isjekli po leđima. Ubili bi me da nisu naišli moja supruga i kćerka. I za to je ukupna kazna 12.000 KM  – kazao je Brkić.

Duško Brkić

Brkićev advokat Marko Mikeš rekao je da će uložiti žalba na presudu. Za krivično djelo koje se stavlja na teret optuženima predviđena je, kazao je on, kazna od godine do pet godina zatvora.

– Ovakvo ublažavanje kazni u prvostepenoj presudi  neće ostvariti svrhu kažnjavanja – rekao je Mikeš.

Miletić, Krneta i Ćulum napali su Brkića 28. septembra 2017. godine nakon svađe u  kafiću „Intermeco“ u Kosovskoj ulici u Banjoj Luci. Prema optužnici Miletić je flašom udario Brkića u glavu nakon čega je on pao. Zatim su ga Krneta i Ćulum udarali nogama po glavi i tijelu dok je ležao.

Krneta je razbijenom pivskom flašom Boškovića isjekao po leđima. U optužnici stoji da su mu nanijeli teške povrede – prelom kostiju, potres mozga, nekoliko reznih rana i polomili jedanesto rebro.

U Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci kažu da će znati da li će se žaliti na presudu tek kad je dobiju u pisanom obliku. Iz Osnovnog sudu poručuju kako „ne mogu da daju bilo kakve podatke, jer je u toku izrada presude. Nema odgovora ni na pitanje zašto su optuženima izrečene ublažene kazne ispod zakonskog minimuma.

Osuđeni trojac je ranije izjavio da su oni prvi napadnuti i da ih je provocirao čovjek iz Brkićevog društva. Istakli su da je Brkić prišao njihovom stolu i rekao: „Popijte piće i prtina!“ i da je poslije trčao za njima s nožem u ruci i da ih je udarao i da je zato došlo do sukoba.

– To naprosto nije tačno. Ja sam nakon prvih udaraca izgubio svijest i pao na pod. Ne sjećam se da sam izašao za njima. Nisam ih mogao napasti, jer oni mene već polomili preko svake mjere. Tukli su me, skakali mi na glavu i sjekli me – kazao je Brkić.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime