„Zebra“ i „cerada“ kao koridori u borbi protiv „korone“

Svi pacijenti koji su zaraženi „koronom“ smještaju se na Grudno odjeljenje u Bolnici u Gradišci. Ipak, sagovornici našeg portala ističu da su uslovi u ovoj bolnici katastrofalni i da su pacijenti zaraženi „kovidom“ podijeljeni od ostalih pacijenata koridorom na kojem ne postoji – ništa!

Na fotografijama se vidi da su prolazi u bolnici u Gradišci označeni kao „čisti“ i „prljavi“ i da nikakve druge prepreke nema. Jedinice izolacije odijeljene su plavim ceradama, a na hodnicima se nalazi i svojevrsna „zebra“.

– Niko ne smije da kaže šta se dešava, jer sve mora da ostane tajna. Svi pacijenti su prebačeni u jednu bolnicu. Markirali su obrasce na podu. Jasno je da sve mora biti odvojeno i da to ovako ne smije i ne može da se radi. Samo su na jednoj ceradi napisali „izolacija“ i to su sve mjere – kazao je sagovornik našeg portala.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik za IZVOR kaže da se ova ustanova suočava sa određenim problemima, ali da su sve preduzete mjere u skladu sa svjetskim standardima.

– Bolnica u Gradišci nema, niti je ikada imala Odjeljenje za infektivne bolesti. Zbog toga se pacijenti sa infektivnim bolestima ne mogu zbrinjavati onako kako struka nalaže. Zato smo napravili drugačiji način organizacije – kazao je Dodik.

On dodaje da trenutno Odjeljenje za „kovid“ zadovoljava sve kriterijume liječenja. Postoje, kazao je on, „prljavi“ i „čisti“ ulaz, kao i ljekari i medicinske sestre koji rade samo sa pacijentima koji su zaraženi „koronom“.

– Imamo protokole kako se ulazi i izlazi. Sve je urađeno u skladu sa strukom. U centralnom dijelu bolnice nalaze se pacijenti koji nisu oboljeli od „korone“. Tu su svi pacijenti koji zahtijevaju bolničko liječenje – istakao je Dodik.

On kaže da se u bolnici pojavio problem sa pacijentima koji nemaju simptome „kovida“. Takvi pacijenti se, kaže on, šalju na izolaciona odjeljenja.

– Da bismo spriječili ukrštanje pacijenata, napravili smo dva puta. Imamo poseban ulaz, lifz i izolacione jedinice. Zaraženi su posebno odvojeni. I prostorno i organizaciono – zaključio je Dodik.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime