ZORAN KOJČIĆ: Jebeš čovjeka bez duše!

Jednog lijepog dana u sunčanoj Ateni mladi Alkibijad sretne mudrog Sokrata kako zamišljeno gleda u nebo. Čuo je u gradu mnoge priče o tom mudracu pa odluči potražiti pomoć od njega. Namjerio se ambiciozni mladić na jedan životni cilj, dakako vrijedan slave – vladati najslavnijim gradom na svijetu, biti vladarom Atene!

Kad je stari mudrac čuo što ovaj mladić želi, reče mu otprilike ovako: Ti bi, mladiću, vladao Atenom, a ne znaš još ni vladati sobom! Htio bi voditi brigu o svim ovim ljudima, no znaš li uopće voditi brigu o sebi?

Tako je nekada davno, prije otprilike 2.500 godina pisao mladi Platon o svom učitelju Sokratu, ali i o onim budalašima koji su željni vlasti. Mladi Alkibijad je upravo tako i predstavljen, kao mlad, neiskusan i neznalica. Zvuči vam poznato? Mene možda podsjeća na ove naše budale, klaunove i pajace, lutke koje opija vlast i vladavina, moć, prestiž i novac.

Podsjeća me na naše vladare i njihovu nespremnost da preuzmu brigu o narodu. I oni mi izgledaju mladi, nesigurni, nezreli, nesposobni da brinu o sebi, a kamoli o drugima. I ne, grabljenje što više novaca, kuća, automobila nije vođenje brige o sebi – to su prolazne pizdarije kojima teže samo plitkoumni, misleći da će im donijeti kakvu takvu sreću. Sumnjam da je itko od naših vladara sretan, ne vidi im se to baš po licima.

Istina, može mi neki pajdo ispred dragstora, s pivom u ruci, prigovoriti: Ni taj vladar ni ja nismo sretni, ali on barem ima para, njemu je bolje nego meni!

Nije mu, pajdo, bolje, samo ima para. Nema ništa drugo. Nema duše, nema srca, nema obraza, nema poštenja, nema mira, nema srama. Jebeš čovjeka bez duše! Jebeš čovjeka koji ne vodi brigu o drugom čovjeku!

Kad se Alkibijad zainteresirao za Sokratove riječi, upitao je što to znači vladati sobom, a što znači voditi brigu o sebi, kako se to uopće radi. Sokrat mu daje vrlo čudan odgovor: Ne možeš voditi brigu o sebi sam sa sobom, za to ti uvijek treba netko drugi. Ti sam nikada nisi sposoban pogledati u sebe onako kako su to sposobni drugi ljudi. Voditi brigu o sebi znači uvijek propitivati svoje misli, ideje, odluke i to uvijek u razgovoru s drugima.

Taj naš vladar, pajdo, nema nikog drugog, svi oko njega su uvlakače i dupelisci, taj vladar nikada neće moći voditi brigu o sebi, jer mu nema tko dati pravu sliku o tome kakav je. Dokle god je zatvoren za kritiku i dokle god misli da oni koji se s njime ne slažu jesu njegovi neprijatelji i neprijatelji države, nema od njega ništa! Jebeš, bogami, i takvog vladara kojem ne smiješ reći da nešto ne valja i da nije baš svima u toj državi dobro, da nešto može i treba biti smislenije i bolje za sve nas.

A što znači vladati sobom, pita Alkibijad Sokrata. Vladati sobom znači moći pogledati sebe prije svega u ogledalo, a potom se zagledati u vlastitu dušu. Ako se u toj dubini duše osjećaš sigurno i u tami te dubine nema nekih čudovišta koja si zakopao i kojih se plašiš, znači da si po svoj prilici vlastiti gospodar. Pitam se ja danas, koliko mi to imamo domaćih političara i vladara koji su sposobni tako nešto napraviti, koji su dovoljno ovladali sobom, da bi mogli pravedno i pošteno vladati nad nama, da bar jednom doživimo svi pravičnog vladara.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime