ALEKSANDAR JOKIĆ: Što priliči Jupiteru, ne priliči volu

aleksandar jokić izbori

Od posljednjih Opštih izbora u BiH prošlo je toliko da ih se više skoro ni ne sjećamo. Pobjednike i gubitnike ovom prilikom nećemo ni spominjati. Ono što želim trenutno jeste da postavim prosto pitanje: Zašto se održavaju izbori u BiH? 

Zakon o Savjetu ministara BiH propisuje jasne i stroge rokove za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara i za imenovanje sastava Savjeta ministara. Pa se tako u članu 9. navodi da već prilikom konstitutivne sjednice Predstavničkog doma PSBH Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara, a da se odluka o imenovanju donosi najkasnije 15 dana od održavanja konstitutivne sjednice. Imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara odobrava Predstavnički dom PSBH.

Prema članu 10. navedenog Zakona propisano je da predsjedavajući Savjeta ministara, najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Predstavnički dom potvrdi njegovo imenovanje, imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja.

Članom 10I. Zakona je dodatno apostrofirano i podvučeno sljedeće:

– Postupak imenovanja i potvrđivanja predsjedavajućeg Savjeta ministara, propisan ovim Zakonom, biće završen najkasnije u roku od 22 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma. Postupak imenovanja i potvrđivanja ministara i zamjenika ministara, propisan ovim Zakonom, biće završen najkasnije u roku od 70 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma.

Zakon ovdje nije ostavio mogućnost niti prostora za nejasnoće. Rokovi su jasni. Rokovi su imperativni.

Rokovi su za levate.

Dokaz da Bosna i Hercegovina ne želi da bude država jeste činjenica da ne poštuje svoje zakone. I to ne bilo koje zakone, nego zakone koji definišu način i rokove izbora i konstituisanja Savjeta ministara. Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma nam je daleko skoro koliko i izbori, ali Savjet ministara nije ništa bliže. Sve je stalo, a zapravo nije ništa.

Ono što se sada postavlja kao sasvim logično pitanje jeste ima li posljedica za lica koja su očigledno prekrišla ove odredbe Zakona. Da li se ide u nove izbore, ako se već ne može formirati Savjet ministara? Ne treba biti ni pravnik ni pretjerano mudar da se zaključi da sankcija za odgovorne nema, a da posljedice trpe svi osim odgovornih.

Zašto onda imamo zakone? Zašto imamo vlast? I čemu služi Bosna i Hercegovina, ako ni same institucije ne mogu da se pridržavaju zakona?

Kako objasniti građanima da eto oni moraju da se pridržavaju svakog slova zakona koji su na snazi u BiH, a da sama ta BiH ne mora ni onih osnovnih?

Toliko pitanja, a odgovor se ne može artikulisati. Samo se može slegnuti ramenima, tupo gledati u pod kao naši političari u Zakon i prebaciti temu na sport ili rijalitije.

BiH je za svoje građane maćeha kleptoman koja tuče dijete zato što laže.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime