ĐORĐE VUKOVIĆ: Selfi Srpska

udruzeni
foto: Siniša Pašalić

Po Banjoj Luci su nedavno, znam da ćete pomisliti da vas lažem, na nekoliko mjesta postavljene table za – fotografisanje! Lokalna vlast je taj tragikomičan potez predstavila kao još jednu u nizu turističkih ponuda za putnike namjernike i nazvala je, na čistom srpskom, atraktivnim „selfi destinacijama“!

Podržavam ideju da svakome ko nabasa ovamo treba nedvosmisleno staviti do znanja kako može da se slika, ali ostalo je nejasno i nedorečeno da li to istovremeno znači da je na svim drugim lokacijama – slikanje zabranjeno?! Sumnjam da turisti stižu da prouče zakone naše vukojebine prije nego se otisnu na put, a ne vjerujem da Turistička organizacija uz vodič štampa i upozorenje da fotografisanje i snimanje nije baš uvijek i svagdje preporučljivo. Drugim riječima, zbog nekih selfija mogli bi da plate masnu kaznu ili odleže u zatvoru dva mjeseca.

Nakon predizborne sage o slobodi, da je ona privilegija samo „ovdje brdo, tamo šuma, teče potok, raste trava“, spisak slobodne teritorije je poslije izbora konkretizovan selfi tablama na Gradskom mostu, u dva parka i na stazi ka Banj brdu. No, možda ključ nije u mjestu na kojem se pravi selfi, već ko je i šta je u pozadini? Recimo, ako vam je iza leđa Kastel, Delta planet, šumarak ili slap, razdragana rodbina ili pijano društvance, onda možete konzumirati svoje demokratsko pravo i slobodu na slikanje, kliberenje, fotošopiranje, pa poslije i na fejsbuk, instangram ili gdje već da se okačite, ali ako vam je u pozadini nešto drugo, pazite da vas ne okače! I to po zakonu!

Vlast misli o vašem interesu. Složićete se da ne bi bila baš naročita atrakcija da vam se u porodičnom albumu među uspomenama nađe npr. portret sa pendrekom nad glavom, da vam selfi upropasti neka baba koja se valja po cesti ili da vam u kadar upadne četa nindža kornjača! Zdravije je da se slikate uz travu (ali pazite na vrstu), šumu ili rijeku, jer pitanje je koliko će i njihova sloboda potrajati pored Eko toplane i privatnih hidrocentrala! Sutra će nestati kao Stefan Karganović sa našim parama…

U međuvremenu, Republika Srpska nezaustavljivo srlja u… progres! U jedinstvo! Zato je u našem interesu da se podigne, mislim, sigurnost! Stavićemo pancir na oči javnosti, držati u pripravnosti rezervni sastav doušnika, poltrona i preletača, ugraditi vještački himen analitičarima, ukinuti ljubav prema svemu osim institucijama, blokirati sva čuđenje, zgražavanje, dvosmislenu ćutnju, organizovaćemo javna i kolektivna učlanjivanja u vladajuću strukturu, uniformisati emocije, poslagati misli strojevim korakom.

Suzićemo poglede, prava i slobode, da bismo ih lakše kontrolisali, mislim, branili! Postavićemo nadzorne kamere i u klozetske šolje, da ne moramo gatati šta će ispasti. Bićemo slika i prilika našeg uspjeha. Napravićemo grupni selfi za potomstvo! Još ćemo im se i napučiti! Da ostane ovjekovječeno kako u budućnost ulazimo kao jedno veliko, jedinstveno…

Srećom, nećemo čitati njihove komentare.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime