back to top

Gomilaju stotine milijardi dolara u kešu: Ovo je 7 kompanija sa najviše gotovine na svijetu

Nedavno istraživanje Harvard Business Review otkrilo je da su nebankarske američke kompanije značajno povećale svoje zalihe gotovine nakon pandemije. Tradicionalno, finansijske institucije kao što su banke drže velike sume gotovine u ruci jer se bave pozajmljivanjem novca.

Nema očiglednog smisla za nebankarske kompanije da gomilaju velike gomile gotovine i prikupljaju samo kamate kada se gotovina može uložiti i donijeti profit. Prema najnovijim podacima, ukupne gotovinske rezerve nebankarskih američkih kompanija iznose nevjerovatnih 6,9 biliona dolara, što je gotovo ekvivalentno BDP-u Njemačke i Indije zajedno. Danas gotovina predstavlja 1 dolar od svakih 5 dolara ukupne imovine koju drže nebankarske američke firme.

Kako kopamo malo dublje, razlozi za čuvanje gotovinskih rezervi postaju jasniji. Prema analitičarima, kompanije gomilaju gotovinu jer im to pomaže da izbjegnu preuranjene neuspjehe koji bi mogli desetkovati vrijednost dionica. To im omogućava veće investicije i operativnu fleksibilnost. Ekonomije širom svijeta sve više postaju zasnovane na znanju. Model ‘pobjednik uzima sve’ prilično je rasprostranjen u industrijama širom svijeta. Dakle, nebankarske firme gomilaju gotovinu kako bi iskoristile prilike sad ili nikad.

Gotovina takođe predstavlja “jastuk” za premošćivanje vremenske neusklađenosti između generisanja gotovine i iznenadnih potreba za gotovinom. Jednostavnim riječima, daje firmama fleksibilnost da brzo kapitalizuju profitabilne prilike. Međutim, ova priča ima višen nivoa.

Održavanje i izgradnja fleksibilnosti za kapitalizaciju profitabilnih prilika je jedna strana medalje kada je u pitanju gomilanje gotovine. Veće gotovinske rezerve omogućavaju kompanijama da izbjegnu poreze jer se oni mogu naplatiti samo od dobiti ostvarene investicijama. Pretpostavka da se gotovina ulaže u profitabilna ulaganja, a ne da se prikupljaju samo kamate, ne čini faktor u poreskoj stopi koja se primjenjuje na te dobiti.

Dakle, za kompanije bi imalo smisla da investiraju umjesto da gomilaju gotovinu samo ako je investicija značajno neto pozitivna, uključujući porez. Čak i ako je investicija neto pozitivna nakon oporezivanja, ali bez značajne marže, za kompanije je logičnije da drže gotovinu uz male troškove i iskoriste je kada se ukaže jedinstvena prilika. Zatim, postoji i izuzetak firmi sa subjektivnim vrednovanjem. Ove firme bi mogle imati problema da brzo pristupe kapitalu i tako zadrže veliki dio svoje imovine kao gotovinu u ruci.

Prilično je zanimljivo primijetiti da multinacionalne kompanije čiju vrijednost generiše prvenstveno njihova intelektualna svojina gomilaju gotovinu. Istraživanje profesora na Kellogg School of Management otkrilo je da rezerve Apple-a, Alphabeta i Microsofta čine 92% gotovinskih rezervi koje su mogle dokumentovati. Naravno, sve su to tehnološke kompanije i takođe su dio liste najboljih tehnoloških kompanija.

Sve tri kompanije su intenzivno uključene u istraživanje i razvoj. U stvari, prošle godine Microsoft je odgodio povećanje plata svojim zaposlenima, navodeći ulaganje u AI kao jedan od razloga. Vrijedi napomenuti da se dvije od ovih kompanija, Microsoft i Alphabet, međusobno nadmeću za razvoj AI modela. Microsoft je mnogo investirao u Open AI, dok je Alphabet ulagao u projekat Antropic. Sasvim je očigledno da obje kompanije vide revoluciju vještačke inteligencije kao jedinstvenu priliku koju žele da iskoriste.

U 2018. godini, Apple, je postavio ambiciozan cilj da dostigne neutralnu poziciju u neto gotovini gdje se svaki gotovinski novac uravnotežuje ukupnim dugom. Međutim, prošle godine kompanija je preduzela drastične korake da smanji gomilu neaktivnog novca na kojoj je sjedila. Apple je vratio veći dio gotovine dioničarima u obliku otkupa dionica i dividendi.

Ovdje je vrijedno napomenuti da uprkos svom gomilanju gotovine od strane nebankarskih američkih kompanija, finansijski sektor i bankarske institucije imaju najviše gotovine. Ovo je očigledno na našoj listi jer su ogromna većina finansijske institucije.

Donosimo pregled 7 globalnih kompanija s najviše gotovinskih rezervi:

7. China Construction Bank Corporation (CCBC)
Gotovina na raspolaganju: 526,32 milijardi dolara

CCBC je jedna od najvećih banaka u Kini i pruža usluge i proizvode komercijalnog bankarstva. Banka posluje u tri osnovna segmenta: korporativno bankarstvo, lično bankarstvo i trezorsko poslovanje. Banka daje infrastrukturne kredite i finansira stambene hipoteke. Ima široku mrežu od skoro 14.000 poslovnica i održava poslove u Hongkongu, Singapuru, Frankfurtu, Johanesburgu, Tokiju, Seulu, Njujorku, Ho Ši Minu i Sidneju.

6. Poljoprivredna banka Kine (Agricultural Bank of China ACBC)
Gotovina na raspolaganju: 545,90 milijardi dolara

Poljoprivredna banka Kine je među četiri velike banke u Kini. Pruža niz usluga kao što su depoziti, krediti, domaća poravnanja, diskontiranje računa i trgovina valutama. Poljoprivredna banka Kine ima značajno prisustvo širom kontinentalne Kine. Takođe ima filijale u Hongkongu, Tokiju, Njujorku i Londonu.

5. JPMorgan Chase
Gotovina na raslopaganju: 567,23 milijardi dolara

JPMorgan Chase & Co. je multinacionalna investiciona banka i kompanija za finansijske usluge sa sjedištem u Njujorku. U pitanju je najveća banka u Sjedinjenim dražavama i jedna od najvećih u svijetu. Pruža usluge komercijalnog bankarstva, upravljanja imovinom i privatnim bankarstvom.

4. Banka Kine (Bank of China)
Gotovina na raspolaganju: 579,65 milijardi dolara

Banka Kine je jedna od najvećih državnih banaka u Kini. Osnovana 1912. godine, banka je najdiverzifikovanija banka u zemlji. Pruža širok spektar finansijskih usluga korporativnim i ličnim klijentima. Neke od usluga koje banka nudi uključuju komercijalno bankarstvo, investiciono bankarstvo i osiguranje.

3. Industrijska i komercijalna banka Kine (Industrial and Commercial Bank of China ICBC)
Gotovina na raspolaganju: 669,44 milijardi dolara

ICBC je jedna od 3 najveće kompanije sa najviše gotovinskih rezervi. To je kineska multinacionalna banka, koja je osnovana kao društvo s ograničenom odgovornošću 1984. godine. Jedna je od najvećih banaka na svijetu po ukupnoj aktivi.

2. Crédit Agricole Group
Gotovina na raspolaganju: 683,22 milijardi dolara

Crédit Agricole Group je međunarodna finansijska grupacija sa sjedištem u Francuskoj. To je najveća svjetska kooperativna finansijska institucija i druga po veličini banka u Francuskoj. Takođe je jedna od najvećih banaka u Evropi. Grupa nudi širok spektar finansijskih usluga uključujući bankarstvo sa stanovništvom, upravljanje imovinom, osiguranje i investiciono bankarstvo.

1. Mitsubishi UFJ Financial Group
Gotovina na raspolaganju: 797,23 milijardi dolara

Sa sjedištem u Tokiju, to je kompanija za finansijske usluge i jedna od najvećih finansijskih institucija u Japanu.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima