back to top

KARDIOLOZI OTKRILI KOJE POVRĆE JEDU SVAKI DAN

kardiolozi otkrili koje povrće jedu svaki dan

Ako ga ne jedete prečesto, vrijeme je da počnete, osobito ono koje kardiolozi posebno preporučuju.

“Povrće je važan dio prehrane zdrave za srce. Razlog je to što obiluje raznim vitaminima, uključujući B1, B2, niacin i folat, esencijalnim elementima poput kalcija i kalija te fitokemikalijama, koje su bioaktivni spojevi biljnog podrijetla,” kaže kardiologinja Joy Gelbman.

B vitamini pomažu u održavanju krvnog tlaka na zdravoj razini, dok niacin pomaže u snižavanju LDL kolesterola. Folat je povezan smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Kalcij igra ulogu u održavanju otkucaja srca, a kalij blagotvorno djeluje na srce smanjujući napetost u stijenkama krvnih žila, što pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Fitokemikalije u povrću posebno su važne za zdravlje srca. Znanstvena istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje upalu u tijelu i može negativno utjecati na srce.

kardiolozi otkrili koje povrće jedu svaki dan
KARDIOLOZI OTKRILI KOJE POVRĆE JEDU SVAKI DAN

Uz sve ove dobrobiti, povrće je također bogato vlaknima. Prehrana bogata vlaknima podržava zdravlje srca sprječavajući porast kolesterola i krvnog tlaka.

Povrće koje kardiolozi najviše vole

Iako je sve povrće dobro, dr. Gelbman posebno voli lisnato, zeleno povrće.

“Volim kelj, špinat i kinesko zelje. Lisnato povrće posebno je dobro za zdravlje srca jer je bogato nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid, spoj koji može opustiti krvne žile”, kaže ona.

Kardiolog dr. Deepak Vivek preferira špinat. Podupire zdravlje kardiovaskularnog sustava na mnogo načina, uključujući poboljšanje osjetljivosti na inzulin i smanjenje oksidativnog stresa.

“Može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka jer je bogat izvor vlakana, vitamina A, vitamina C, vitamina K, željeza, kalija i folata”, pojasnio je liječnik.

kardiolozi otkrili koje povrće jedu svaki dan
KARDIOLOZI OTKRILI KOJE POVRĆE JEDU SVAKI DAN

Špinat je izbor broj jedan i za mnoge druge kardiologe. Dr. Sushant Khaire objašnjava da je željezo u špinatu važno za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

“Špinat također ima vitamin E, antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala koji mogu igrati ulogu u izazivanju bolesti srca, raka i drugih bolesti”, naveo je za Parade.

Dok je činjenica da je lisnato povrće zbog svog nutricionističkog profila zdravo za srce, još jedna prednost je njegova svestranost. Možete ga integrirati u gotovo svaki obrok. Neki ga dodaju omletima, jedu kao salatu ili uz tjesteninu. Što god odabrali, imajte na umu da će konzumacija više zelenog povrća koristiti cijelom tijelu, osobito srcu, prenosi Index.hr.

KARDIOLOZI OTKRILI KOJE POVRĆE JEDU SVAKI DAN first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima