Majka je DJECI postavljala ova PITANJA i ona su uspjela u životu

Svake večeri prije spavanja, većina roditelja radi šta? Čita bajke djeci. Ali to nije najbolje što mogu uraditi za svoju djecu. Postoje stvari koje su mnogo važnije za razvoj i rast, ali i miran san djece, a to su pitanja koja im možete postaviti. Zdrava komunikacija ključ je dobrog zdravlja i omogućuje roditeljima da uspostave bolji i kvalitetniji odnos sa svojom djecom. Zato vam savjetujemo da svake večeri prije spavanja postavite djeci sljedeća pitanja:

“Šta je bio razlog tvog osmijeha danas?”

“Šta te rasplakalo?”

“Šta si naučio/la danas?”

Pomoću ova tri pitanja, vaša djeca će se otvoriti i početi razgovarati o važnim stvarima. Zajedno ćete se smijati, plakati i prisjećati trenutaka koji su obilježili dan, ali i kasnije, sedmicu i godinu. Djeca će biti ponosna na sve što su naučila u toku dana, a vi zadovoljni što ste uključeni u njihov razvoj i rast. Uprkos tome što se čini kao jednostavno, ovo je veoma kompleksno i otvara dosta novih tema koje možete iskoristiti za razgovor sa djecom.

majka-je-djeci-postavljala-ova-pitanja-i-ona-su-uspjela-u-zivotu

 

Prvenstveno uspijevate, zajedno sa djecom, učiti kako pravilno komunicirati. Djeca će aktivno učestvovati, osjećati se dobro i sigurno, ali i pozvano da govore o svojim problemima. To će direktno uticati i na njihovo opuštanje, kasnije u životu, o težim temama. Podsticaće njihovu kreativnost i naučiti ih važnu životnu lekciju koja glasi: “Niko nije savršen i greške su sastavni dio života”. Nakon što razgovaraju sa vama, djeca će se osjećati oslobođena pritiska i emocija, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim, a to veoma pozitivno utiče na njih.

Omogućuje im da vježbaju svoj izražaj, verbalizuju emocije i aktivno učestvuju u razgovoru. Osim toga, ova igra ne mora biti jednosmjerna već nakon njihovih odgovora i vi možete reći šta je to vas danas nasmijalo, rasplakalo, a šta se naučili. Svake večeri možete i voditi bilješke, kako biste poredili svoje uspjehe od prethodnog dana, sedmice ili mjeseca. Neka to bude vaša porodična igra koju igrate svake večeri, a koja dugotrajno djeluje na vaš razvoj odnosa unutar porodice.

Jednostavno je, zar ne? Samo tri pitanja. Šta vas je činilo srećnima, tužnima ili ljutima danas? A šta ste naučili? Vjerujemo da će odgovori biti kreativni i zabavni. Svaki od njih na svoj način.

Izvor: LOLA

Autor: minimagazin.info

www.minimagazin.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima