back to top

MAMA OBJASNILA ZAŠTO JE REKLA SINU DA UZVRATI AKO GA NEKO UDARI

mama objasnila zašto je rekla sinu da uzvrati ako ga neko udari

Jedna od njih nerijetko je i u vezi s tim kako da dijete reaguje ako ga neko od vršnjaka udari? Gotovo je neizbježno da će se to barem jednom desiti – u parku, na igralištu, u školi, a roditelji onda nisu sigurni da li treba da uče dijete da se iz takve situacije povuče i obrati se nekom starijem ili da uzvrati onome ko ga je udario.

Jedna mama po imenu Cassandra Stone je na portalu Scary mommy objasnila zašto svoje dijete uči da uzvrati udarac.

– Drage mame, moj odgovor vjerovatno nije nimalo popularan, ali zaista mislim da je to uredu. Naravno da nikad ne treba udariti drugo dijete bez razloga, ali ako neko pokuša da povrijedi mog sina, mislim da je potpuno razumljivo da se odbrani tako što će uzvratiti udarac – napisala je ova mama, dodajući da je njen pristup odgajanju takav zato što je kao dijete bila ismijavana u školi, piše Yumama.rs

– Bila sam laka meta, vjerovatno baš zato što nisam bila u stanju da uzvratim. Samo sam im govorila da prestanu ili nisam ništa uradila. Znate šta se desi kada kažete nekom starijem da vas maltretiraju? Desi se to da vas, jer ste tužibaba, još više maltretiraju – kaže mama Cassandra, dodajući da je isto i ako napadnuto dijete ignoriše situaciju.

– Kada pokušavaš da ignorišeš situaciju i da ne radiš ništa po tom pitanju, onda opet smatraju da si slab i preplašen, pa nastavljaju još jače. Ne postoji ništa loše u tome da se odbraniš kada te napadnu. Prirodno je tako. Nisam imala samopouzdanja da se odbranim kao dijete i to je bilo mnogo loše po mene.

Ova mama ističe da nije potrebno da dijete ide na neku borilačku vještinu niti treba da uči kako istući drugara, već da se prosto suprotstavi onome koga udara:

– „Da se više nisu usudio da me pipneš“ zaista može pomoći djetetu – smatra ona.

Cassandra dodaje da to nije nimalo lako jer ovakva reakcija djeci nije prirodna.

– Ali pokušajte da podstaknete dijete, vježbajte u njemu samopouzdanje. To je njegovo tijelo i niko nema prava da bude nasilan prema njemu. Tome učim svoju djecu i voljela bih da su i mene tako učili. Podstaknite ga sada kako bi imalo samopouzdanje kroz djetinjstvo. Ako vas učitelji i nastavnici osude zbog ovoga, slobodno okrivite mene – napisala je ova mama.

MAMA OBJASNILA ZAŠTO JE REKLA SINU DA UZVRATI AKO GA NEKO UDARI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima