MARIJA MILIĆ: Ksenofobični vapaj okupatora

tunguzija

„Republika Srpska je veća od Izraela. A u Izraelu živi osam miliona stanovnika.“

Ovo je rečenica koja bi na času geografije ili pak matematike u osnovnoj školi mogla da bude sasvim korektna.

Ali kad je ljutitim i nadmenim tonom, raspravljajući se sa novinarom iz Republike Srpske o migrantima, izgovori osoba koja je 1995. godine međunarodnim mirovnim sporazumom dobila ovlaštenja da nadgleda sprovođenje tog mira, onda je to vrlo opasna stvar. Tvrdeći da u Republici Srpskoj ima mjesta za migrante, iako Republika Srpska tvrdi suprotno.

Ovu rečenicu, o nekoj drugoj državi i milionima njenih stanovnika, iako je novinari na pres-konferenciji nisu prepoznali kao ključnu i alarmantnu, saopštio je visoki predstavnik Valentin Incko.

Svako ko poznaje bar malo istoriju i političke procese može da zbroji dva i dva. Republika Srpska je prevelika za vas. Naselićemo vam, zato, ljude sa istoka.

Mislili smo da je poređenje 9. januara, Dana Republike sa danom NDH najgore što Incko može da uradi. Ali tek sad se, sa poređenjem teritorije i stanovništva, ko je bar malo čitao o prošlosti i sumirao ratne gubitke, ledi krv u žilama.

Kad nasrneš na nečiju teritoriju ili stanovništvo, nasrnuo si na cijelu zemlju. Ova rečenica je, bezmalo, okupatorska.

Nema nas mnogo jer smo izginuli u ratu. Nema nas jer smo protjerani. Zbrisalo nas je etničko čišćenje. I, između ostalog, zatrla i NDH.

Ne znam zašto ga niko ne upita kakve veze ovogodišnji migranti imaju sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma iz 1995. Visoki predstavnik je imenovan Aneksom da bi tumačio Sporazum na terenu. Migranti, isto tako, nemaju ama baš nikakve veze sa Savjetom za sprovođenje mira. Istina, formiranjem tog tijela prekršeno je međunarodno pravo, ali sve i da je išlo onako kako treba, migranti im svakako nisu u opisu posla.

Danas je 2019. Migranti dolaze iz islamskih zemalja. Empatija i sažaljenje na jednu stranu, bezbjednosni, ekonomski i zdravstveni rizici na drugu.

Ovo nije priča o migrantima, niti ksenofobični vapaj. Bar mi znamo šta su migrantske muke, pola nas su izbjeglice. Ovo je samo podsjećanje na diplomatski nekorektnu, za sada verbalnu političku silu vrhovnog tumača Dejtona. Ja bih za ovo tražila izvinjenje, dok se nije otelo kontroli.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime