MARIJA MILIĆ: MAP-NJET šou

tunguzija

Naslov, osim što je šteta da kao sintagma propadne, nema puno veze sa ostatkom teksta. Samo je vrlo slikovit i aktuelan uvod u lutkarsku predstavu koju gledamo već 20 i kusur godina. U borbi velikih sila, Istoka i Zapada, u maloj zemlji marioneta.

Posljednjih godina imali smo privid da se stanje na lutkarskoj sceni malo unormalilo. Visoki predstavnik se malo primirio, reditelji su mu slabo davali glavne uloge. Osim kad, može biti i honorarno, sam odluči da učini kakvu ogavnost. Kao u slučaju gnusnog poređenja 9. januara, Dana Republike sa danom NDH. Ako mene pitate, na tu gadost treba podsjećati svaki dan. Svakog stanovnika Republike Srpske.

Elem, mnogi su, pa čak i u Srpskoj, ovih dana zavapili da je vrijeme da on, kao takav, iskoristi bonska ovlaštenja. Ko god iz Republike Srpske se uzda u to gore je zlo od onog ko je ovlaštenja ispisao. Isto važi i za one u FBiH, ali oni su sad manje bitni.

Bonska ovlaštenja, kojima su tokom dvije decenije u BiH prekršena sva moguća ljudska prava, ali – gle čuda! uglavnom Srbima iz Republike Srpske, dodatno su ojačala njegovu poziciju. A mi bismo, valjda, konačno da ga se riješimo.

Ne znam kako se tačno desilo da smo povjerovali u to da protektorat može u Evropsku uniju.

BiH je, koliko god glumili slobodu i samostalnost, i dalje protektorat. U naučnoj teoriji smo ga nazvali modernim, ali sa izuzetno klasičnim smetnjama po svakodnevni politički život – i na domaća prava i domaće odgovornosti.

BiH sa visokim predstavnikom, pa makar on bio i Valentin Incko, ne može u Evropsku uniju. A upravo najveći zagovornici Evrope i zapadne demokratije posljednjih dana u javnosti traže da visoki predstavnik opet ojača. Ne bi li umjesto njih smijenio njihovog političkog protivnika.

Kad otjeramo visokog predstavnika, politički istomišljenici i neistomišljenici, sa crnih lista i iz bijelih knjiga, konačno će morati samostalno nešto da rade.

Do tada će na svakom našem koraku biti borba Istoka i Zapada, ali ne zato što smo politički bitni, nego zato što imamo šume, vode i potencijalne koncesije. Od kojih zavisi da li će se iz kriza zakoračiti lijevo ili desno.

Dakle, ne zezajte se sa tim bonskim ovlaštenjima. Ne treba nam opet zlo.

Za početak, potrebno je da visoki predstavnik ode. Ionako ovih dana u Austriji ima preča posla.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime