MARIJA MILIĆ: NEĆETE VJEROVATI šta je voda opet donijela!!!

tunguzija

Voda se spušta. Nema više opasnosti.

To je sve što su u ponedjeljak i utorak htjeli da čuju oni koje je prije tačno pet godina zarobio mulj.

Komadi garderobe naslagani na gomilu, preko noći postali rke. Šmrk koji pere frižidere i šporete. Kažu, možda nas Bog ipak malo i pogleda, pa nešto i proradi kad se osuši. Laminat u dijelovima izbačen na sunce. Smeće okačeno na ogradama jedne ulice, čini se stiglo iz cijelog regiona. Nekad pažljivo birani tepisi u lijepim, mirnim prigradskim naseljima sada nabacani nasred naselja, smrde. Jedino je, kasno popodne, zamirisao pasulj koji je, Bog mu dao zdravlja, donio neko iz Civilne zaštite.

Čisti se dan, dva, pet. A mulj se i dalje odnekud stvara.

Ovako je bilo prije pet godina. Priroda je, svojom ili pak našom voljom, utvrdiće nekad istraga i to, odlučila opet da održi lekciju. Ali, na sreću, za manje mučenika.

Zato su se, ipak, ostali potrudili. Svaka loša izjava i nerazumijevanje ljude koji su propatili zaista boli. Kad su u nevolji, a i onog i ovog maja bili su mnogi, ni suludi politički i dokoni cinizam i napadi, niti grčevita i neargumentovana politička odbrana ne pomažu. Onima koji su se 2014. borili sa vodom i otrovima koje je donijela jednako se gadi i jedno i drugo. I moja porodica je među njima.

Svi koji smo dio priče s početka htjeli smo samo jači nasip i slabiju rijeku. Usput smo dobili sirovu političku promociju, i uvredljive izjave, i s jedne i druge strane.

Neko je dobro napisao, elementarne nepogode nisu politički program. Ali u situaciji kad političke stranke po palatama i planinama dijele i u prvim minutama dnevnika saopštavaju kojoj od njih su pripale ogoljele „Šume“, mutne „Vode“ i prazne „Robne rezerve“, od javnosti se, tek kad se nebo naljuti, drugačije ne može tražiti.

Kad se u tom istom dnevniku smrt i trg dodijele opoziciji, prirodno je da nepogoda i rijeka pripadnu vlasti.

Strašni su selfiji s lica mjesta, strašne su i rečenice da je neko, zbog nečega, želio poplave. Strašne su – i ako su tačne i ako nisu.

Voda se, Bogu hvala, spustila. Nema više opasnosti. Ali je ponovo donijela mulj. Sada, uglavnom, ljudski.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime