MARIJA MILIĆ: Tunguzija u centru Banje Luke

tunguzija

Ima jedna država sa administrativnim sjedištem u centru Banje Luke. Zove se Tunguzija. Ima predsjednika, skupštinu i vladu, sopstveni monetarni sistem (valuta: tunamuna), tužilaštvo, upravu i gradonačelnika glavnog grada Tuntakana. Imaju zastavu i grb. Sjednice skupštine se održavaju redovno, uglavnom jednim od radnih dana. I to svaki put na drugoj lokaciji. U zavisnosti od toga čija je soba slobodna.

Isprva su svi bili iz iste interesne grupe, petog-četiri. Vremenom su shvatili da nije zanimljivo da je sve potaman, pa su, svako od njih, pridružili i ponekog člana. Tako se Tunguzija proširila do Derviša i Vrbanje, a sišla je i u niže razrede. Novi koalicioni partneri ulaskom su dobili resore zdravlja i sporta.

Jednom se desila havarija u državnom funkcionisanju, kad su na skupštini zakuvali nešto oko izbora. Autokrate su shvatile da je bolje da izbore spriječe, demokrate su pobacale papire. Ne znam šta se tačno desilo poslije, ali vidim na komodi da su glasačke kutije spremne. Probušen je poklopac na kutiji od stiropora.

Zaboravih da kažem da se, u slučaju spriječenosti, sjednice u Tunguziji održavaju i telefonski. Kako je stiglo ljeto, često ih se, kako vijećaju, može vidjeti na otvorenom.

Državu su potpuno sistemski uredili. Ljeto će, kažu, iskoristiti malo i za festivale. Ovih dana u parkiću održavaju „Ja imam talenat“.

Sve u svemu, i Platon bi im na državi pozavidio.

Pročitala sam jednom u tunguzijskom zapisniku da je iznenada M. (ime poznato redakciji) jednoglasno smijenjen sa funkcije ministra. Obrazloženje je: pravi se budala i nije dobar u školi. Na sjednici su zaključili: od danas je smećar.

Možda ne bi bilo loše da upoznate ove mališane. Kod njih se na funkcije ne dolazi lako. Samo rezultatima i sportskim zalaganjem.

Možda će život njima srušiti Snješka, a možda pak oni sruše ovima što sad kreiraju živote. Kočoperni su i dozlaboga politički potkovani. A eto ih za dva izborna ciklusa.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime