Miličević: Bolnica „Sveti Luka“ u Doboju novo žarište

Načelnik Teslića Milan Miličević rekao je da u narednom periodu treba voditi računa o Opštoj bolnici „Sveti Luka“ u Doboju, jer je to novo žarište koronavirusa.

Miličević je rekao da se među zaraženim u dobojskoj bolnici nalazi i sedam Teslićana. Oni su u bolnicu primljeni između 16. i 20. aprila zbog srčanih oboljenja.

– U tom periodu je registrovan jedan pozitivan pacijent iz Dervente. U pitanju je osiguranik iz Njemačke koji je prebačen u Njemačku na dalje liječenje na zahtjev porodice. Nakon toga je krenulo testiranje malo većeg intenziteta. U kontekstu tog testiranja su i oni pozitivni. Teoretski bi se moglo reći da su infekciju dobili u bolnici – kazao je Miličević.

On dodaje da na odjeljenju na kojem su ovi pacijenti ležali nema posjeta i da se oni nalaze u svojevrsnom bolničkom karantinu. Miličević ističe da sedmorica zaraženih Teslićana nemaju simptome koronavirusa, ali su pozitivni na kovid-19.

– Pozitivne su i tri osobe iz karantina u hotelu „Posavina“. Testirali su se u redovnoj proceduri. Do sada su svi bili negativni. Ovo su prvi pozitivni rezultati. Premješteni su u Studentski dom „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci – rekao je Miličević.

Miličević ističe da će se kroz redovnu proceduru utvrditi da li je zaraza proširena u karantinu u „Posavini“. On kaže da je kućni red u „Posavini“ strogo definisan.

– Prema pravilima ponašanja koja su jasno propisana, ne bi trebalo da bude više zaraženih. Svi koji su u karantinu u „Posavini“ nalaze se u sobama. U sobama im se dostavlja i hrana. Ako nije kršen kućni red, ne bi trebalo da bude više pozitivnih – smatra Miličević.

Epidemiolog u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja „Sveti Sava“ u Tesliću Stojan Smiljanić kaže da je teško utvrditi da li su zaraženi Teslićani koronavirus dobili u dobojskoj bolnici.

– To niko sa sigurnošću ne može da kaže. Ne možemo da kažemo da li su donijeli infekciju u bolnicu ili su je u bolnici dobili. Sve je to upitno – kazao je Smiljanić za naš portal.

U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj potvrđeno je 69 novih slučajeva virusa korona od čega je zaražen i jedan doktor medicine i četiri medicinske sestre sa UKC RS.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime