back to top

NA OVAJ NAČIN MOŽETE ISTRENIRATI SVOG LJUBIMCA DA NE LAJE NA SVAKU SITNICU

na ovaj način možete istrenirati svog ljubimca da ne laje na svaku sitnicuPSI–PAS-lajanje-1024×683.jpg” class=”attachment-large size-large wp-post-image” alt=”” loading=”lazy” />

Ali to ne znači da to ne može biti iritantno. Bilo da razgovarate, radite od kuće ili se jednostavno pokušavate opustiti ispred TV, PAS koji laje može biti izuzetno frustrirajući.

Neki PSI laju češće od drugih. Pasmina psa je, naravno, značajan faktor, ali čak i PSI koji pripadaju pasminama koje nisu poznate po lajanju mogu lajati prekomjerno. Ako vaš PAS puno laje, posebno kad neko dođe na vrata, što možete učiniti? Trener pasa Lisa Korkoran podijelila je neke savjete na Instagramu.

U videu koji je podijelila Korkoran objašnjava da joj lajanje ne smeta, ali ne voli kad traje predugo. Kada njen njemački ovčar Ace stoji i laje na vratima, koristi znak “U redu, hvala!”, koji ga podstiče da prestane lajati.

  • Započnite tako da s veseljem izgovorite frazu, a zatim odmah dajte psu ukusnu poslasticu. Vaš PAS ne mora ništa učiniti da zaradi poslasticu: jednostavno povezujete tu frazu s pozitivnim osjećajima i učite psa da poslastica slijedi kad god je izgovorite. Ponovite to 10 puta dnevno barem nekoliko dana – objasnila je.

Kada se vaš PAS navikne na znak za koji ste se odlučili, možete ga početi koristiti u stvarnom životu. Kada vaš PAS počne lajati, izgovorite frazu nakon što je zalajao jednom ili dvaput. Nakon nekog vremena, naučiće dolaziti po nagradu.

Korkoran u videu govori da je, umjesto kritikovanja vašeg psa kada laje, bolje pozitivno se angažovati s njim. Pojasnila je: 

  • Naš prvi PAS Artemis bio je čuvar komšiluka, a njegovo lajanje na prozorima me izluđivalo. Kada sam svoj iritirani ‘Ušuti!’ zamijenila veselim ‘Šta si pronašao?’, odmah sam uočila promjenu! – rekla je.

Budući da se Artemis osjećao vrijednim u obavljanju svog zadatka, što se moglo zaključiti iz njegovog neverbalnog ponašanja, glas vlasnice je počeo povezivati s nečim pozitivnim, što je olakšalo trening.

Još jedan savjet trenera je da što manje izlažete psa stvarima koje ga tjeraju na lajanje. Budući da je Ace osjetljiv na buku, ona koristi bijele šumove i muziku kako bi utišala zvukove izvana, a na prozorima je i dekorativna zavjesa koja mu zaklanja pogled van.

  • Ponekad će Ace lajati kad mu je dosadno, čak i ako se ništa ne događa, ali to samo znači da ga treba odvratiti nekom aktivnošću – dodala je.

Za neke pse lajanje je samo način na koji komuniciraju. No postoje načini kako ga suzbiti ako je prekomjerno. Možda će vam trebati dodatno strpljenje – i ukusne poslastice.

(E. P./Index.hr.)

NA OVAJ NAČIN MOŽETE ISTRENIRATI SVOG LJUBIMCA DA NE LAJE NA SVAKU SITNICU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima