back to top

Najbolja kombinacija cvijeća i boja za jesenji vrt

Unesite tonove dragulja sa lakim kombinacijama sadnje koje će prenijeti vašu baštu u slijedeću sezonu.

Da biste dobili malo (više) inspiracije i hrabro krenuli u osmišljavanje sopstvenih kombinacija, pogledajte kombinacije koje bi od svakog vrta napravile spektakl.

 

RUDBEKIJA I CRVENA KONOPLJUŠ

 

najbolja kombinacija cvijeća i boja za jesenji vrt

Rudbekija je s dobrim razlogom favorit u jesenjoj bašti. Počinje da cvijeta sredinom ljeta, a njena puna ljepota dolazi do izražaja tokom rane jeseni – baš kada mnogi drugi ljetnji predstavnici izgledaju umorno. Osim toga, njene živopisne zlatne litice i tamni centar privlače pažnju u jesenjem vrtu. Ali, ukoliko želite da vaša bašta maksimalno iskoristi ljepotu rudbekije, uparite je sa još jednim idealnim saputnikom jeseni: crvenom konopljušom. Ova biljka cvijeta od jula do septembra ljubičasto-ružičastim cvetovima koji privlače leptire, ima umjerenu potrebu za vodom i zahtjeva umjereno osvjetljenje.

 

JESENJA PAPRAT I JAPANSKA ŠUMSKA TRAVA

 

najbolja kombinacija cvijeća i boja za jesenji vrt

Možete dobiti ukusnu dozu jesenje boje lišća i to bez izdvajanja prostora za drvo ili žbun. Sve to omogućava vam kombinacija jesenje paprati i japanske šumske trave. Obe biljke uspjevaju u djelimičnoj do punoj senci i izgledaju divno u šumskom okruženju ili pomješane zajedno u velikim duguljastim saksijama. Listovi jesenje paprati prelaze od srednje zelene do bogate zlatno bronzane u jesen, dok lišće japanske šumske trave ne mijenja boju već ostaje zlatno tokom cijele sezone.

 

EHINACEA I RUSKA ŽALFIJA

 

najbolja kombinacija cvijeća i boja za jesenji vrt

Purpurna ehinacea i ruska žalfija čine vrhunsku kombinaciju za početak jeseni i savršeno nadopunjuju izgled vaše ograde (posebno drvene). Ehinacea je trajnica otporna na hladnoću i cvijeta mjesecima privlačeći pčele i leptire. Nakon cvjetanja, šiljasti tamno-narandžasti centtalni dijelovi cvijeta mogu se ostaviti u bašti kao ukrasne mahune za seme. S druge strane, svojim blijedim stabljikama i nežnim cvetovima boje lavande, ruska žalfija (koja cveta od jula do oktobra) daje prozračnost zasadima ehinacee, i izgleda kao oblak blede boje kada se posadi u strateški postavljene grupe. Zanimljivo je pomenuti da su obe biljke tolerantne na sušu, što ih čini dobrim parom za sve one bašte koje kubure sa vodom.

www.dominfo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima