back to top

Prokoško jezero

Zašto posjetiti Prokoško jezero

Prokoško jezero je jedno od najljepših mjesta  koje možete posjetiti u Bosni i Hercegovini. “Skriveno” je i uokvireno planinom Vranicom, šumama, livadom, kao i kolibama. Mnogi ga nazivaju “Gorsko oko”. Ovdje ćete pronaći jedan potpuno drugačiji svijet.

Kada dođete do ovog jezera osjećat ćete se kao da se došli u jednu potpuno drugačiju dimenziju, te vam preostaje da se prepustite tajnama ovog jezera.

Na Prokoškom jezeru možete šetati, pričati sa stanovnicima ovog mjesta, upoznati nove ljude, probadti domaću hranu, napraviti piknik, planinariti, pecati ribu, kupati se u jezeru, opuštati se u kolibi, brati razne biljke I još mnogo toga.

Ovo jezero ima samo jednu manu – nije jednstavno doći do njega. Ali kad već dođete ostaje vam da se prepustite i u potpunosti osjetite ovo mjesto.

Ovdje možete udahnuti čist planinski zrak, čuti cvrkut ptica,  osjetiti mnoge mirise prirode.

U nastavku čitajte o tome gdje je tačno ovo jezero, kako doći do njega, te gdje se možete smjetiti.

Također vam donosimo informacije koje sve aktivnosti možete raditi ovdje, koji su to najviši vrhovi planine Vranice, i  šta možete očekivati na ovom jezeru.

Nema vam druge, već da se upustite u ovu avanturu, a u nastavku ćemo vas “uvjeriti” zašto biste trebali posjetiti Prokoško jezero i šta sve možete vidjeti i iskustiti.

Gdje se nalazi Prokoško jezero i kako možete doći do njega

Prokoško jezero uokvireno je bosanskohercegovačkom planinom Vranicom, a nazivaju ga još i Gorsko oko. Tačnije ovo jezero nalazi se nedaleko od Fojnice, otprilike nekih 22 km.

Nažalost do ovog bosanskohercegovačkog blaga nešto ćete teže doći zbog loših puteva, ali mnoge to nije odbilo te su na kraju oduševljeni ovim nevjerovatnim prirodnim krajolikom.

Kako biste što lakše pronašli ovo jezero idite od Fojnice uzvodno asfaltnim putem do Tocila, zatim trebate pratiti makadamski put uz rijeku Jezernicu, Vlaške ravni i Hrid.

Bitno je napomenuti da za ovaj izlet ili putovanje odaberete terensko vozilo ili neko staro vozilo kako ovaj put ne bi nanio veću štetu vašem automobilu.

Osim toga postoji opcija da platite pojedinim vlasnicima vikendica na Prokoškom jezeru da vas oni povezu od Fojnice do jezera svojim prevozom i nazad, ali ćete morati u tom slučaju izdvojiti i do 70 KM, ako je suditi po iskustvima drugih koji su imali ovu opciju.

Imajte na umu da ćete morati voziti oko 18 kilometara makadamskim putem, a  većini je trebalo i do sat vremena da dođu do jezera zbog lošeg puta.

Ipak, vjerujemo da će se “isplatiti” i da ćete na kraju biti oduševljeni krajnjim prizorom – Prokoškim jezerom.

prokoško jezero
Prokoško jezero

Smještaj u vikendicama i kolibama

Na Prokoškom jezeru imate dosta vikendica u kojima možete prenoćiti, a za jedno noćenje trebate izdvojiti u prosjeku od 50 KM do 70KM.

U jednu vikendicu može stati i do 10 osoba, pa ako ste u nešto većem društvu vjerovatno će vam se to svidjeti.

Iskustva drugih koji su ovdje bili govore da u vikendicama možete imati potpuni ugođaj, da je grijanje zimi poprilično dobro.

Vikendice su lijepo opremljene, imaju sav sadržaj koji vam je neophodan za dobru atmosferu i ugođaj.

Pojedine kolibe koje su na raspolaganju za smještaj nemaju struju, interenet I slično, pa ukoliko vam je ovo bitno provjerite prije rezervacije smještaja.

Pored vikendica I koliba  možete ujutro izaći na čist zrak, buditi se u prelijepoj prirodi, bez gužvi. 

Naime, zbog loših puteva ovdje ne dolazi toliko puno ljudi koliko bi dolazilo da su putevi dobi. Što možemo reći da je prednosti ukoliko volite privatniju atmosferu, bez velike gužve.

prokoško jezero
Prokoško jezero

Kampovanje u netaknutoj prirodni

Nije rijedak slučaj da se mnogi odluče na avanturu i kampovanje na ovom jezeru. Tako ponesu sve neophodne stvari, i odluče provesti noć ili njih nekoliko upravo na ovoj lokaciji.

Za avanturiste, one koji su željni prirode, kao i one koji žele izaći malo iz svoje zone komfora – kampovanje na Prokoškom jezeru može biti odlična ideja.

Provedite noć uz vatru i zvijezde, probudite se na cvrkut ptica u ranu zoru, prije izlaska sunca. Kakav još bolji odmor možete poželjeti od ovoga?

Dok ovo čitate vjerujemo da ste već sebe zamislili na ovom mjestu i samo ćemo napisati pozovite društvo i spakujete se – zašto da ne?

Planiniranje na planini Vranici

Svi putevi vode od Prokoškog jezera do planine Vranice, koja je ustvari najviša planina Srednje Bosne.  

Njen najviši vrh, Nadkrstac, sa 2112 m je najviši vrh Bosne i Hercegovine. Inače svi koji su posjetili Vranicu su više nego oduševljeni. Za dozu avanture neka se ova planina uz Peokoško jezero nađe na vašoj listi za posjetiti.

Možda niste znali, ali Vranica ima 8 vrhova, iznad 2000 m. Sa vrhova se pruža nevjerovatan pogled na Prokoško jezero. A tu su  i utabane staze koje će vas voditi.

Neki od vrhova planine Vranice su: Krstac (2069 metara nadmorske visine), Nadkrstac (2112 metara nadmorske visine), Ločiku (2107 metara nadmorske visine) i Treskavicu (2020 metara nadmorske visine).

Dakle, ako vam šetnja, noćenje, izlet ili kampovanje na Prokoškom jezeru nisu dovoljni – onda izaberite mozda najveću avanturu, planinarenje iznad Prokoškog jezera.

prokoško jezero
Prokoško jezero – Planina Vranica

Šta jesti na Prokoškom jezeru

Mnogi koji dođu ovdje kažu da je ovdje najbolja domaća hrana, te da će vas lokalci ponuditi sirnicom, burekom, kajmakom.

Isto tako ova jela možete kupiti, ali I cijena govori sve. Za tepsiju sirnice ćete morati izdvojiti 20KM, za tepsiju bureka 30 KM. Također, ovdje je mjerna jedinica “tepsija”, što ukazuje da zaboravite na dijetu barem dok ste ovdje.

Iako se većina odluči na to da ponese svoju hranu, za ovaj dio ne morate puno brinuti, jer čak i da ne ponesete ljubazni mještani će vam ponuditi da probate najukusniju domaću hranu.

U ponudi ima mnogo mliječnih proivoda, pa ako ste ljubitelj sitih, mnogo će vas obradovati ovo mjesto I hrana koju možete jsti dok bioravite ovdje.

Dakle, ovdje ste u potpunosti u dodiru sa prirodnom u svakom smislu. Zaboravite na konzerve, slatkiše, i slično, neka ugođaj bude potpun uz domaću bosansku kuhinju.

prokoško jezero
Prokoško jezero hrana

Izlet i piknik na Prokoškom jezeru

Da, svi smo željni prirode, i dosadila nam je gradska gužva, zvuk automobila.

Ako baš uskoro planirate negdje pobjeći od svega toga, onda planirajte izlet na Prokoško jezero, spakujete hranu za piknik i možet uživati sa porodicom i priajteljima u predivnom prirodnom krajoliku, uz čistu jezersku vodu, predivne livade i okruženje.

Čist planinski zrak, zelenilo, životinje… sve ovo će vam napuniti baterije. Isključite se jedan dan od svega, interneta, mobilnih telefona I prepustite se Prokoškom jezeru koje vas neće osatviti ravnodušnim. Ovdje možete prenoćiti u vikendicama, kolibama, ili kampovati.

Trebat će vam deka i možda korpa hrane. Ukoliko ne želite nositi hranu, možete kupiti na Prokoškom jezeru preukusnu domaću hranu kao što je sirnica, burek, kajmak i slično. Samo imajte na umu, kao što smo već napisali, da je ovdje mjerna jedinica tepsija.

Uživajte na izletu I pikniku sa porodicom I prijateljima jer Prokoško jezero vam nudi jedinstven doživljaj prirode.

Ribolov i kupanje na Prokoškom jezeru

Ako ste ljubitelj pecanja ribe, na Prokoškom jezeru možete iskoristiti vrijeme i pecati. Ovdje ima nekoliko vrsta riba, te se možete opustiti, uživati u prirodi i upecati koju ribu.

Ono što je posebno zanimljivo za ovo jezero jeste da navodno u njemu i dan danas ima čovječija ribica, odnosno Triton, koja se gotovo uvijek spominje kada se spomene Prokoško jezero.

Čovječija ribica je prisutna i u pećini Vjetrenica.

Provedite ljeto na Prokoškom jezeru

U ljetnom periodu ovdje se okupljaju turisti ali I stanovnici iz cijene Bosne i Hercegovine. Ovdje je u proljeće ili ljeto  posebno lijepo jer se sve budi, sve je nekako svježe.

Ukoliko  odlučite prenoćiti u nekoj od vikendica, ujutro će vas probuditi cvrkut ptica koji posebnu čar ima baš u proljetnom periodu.

Kada je sezona visokih temperatura, baš ovdje u prirodi možete pronaći hlad ili ako ste od obih od avanture – okupati se u jezeru i popeti do najviših planinskih vrhova.

Mogućnosti su neograničene, tako da šta god da želite Prokoško jezero može biti odličan izbor za vas.

Kampujete tokom ljeta ili napravite roštilj I uživajte.

Zimska idila na Prokoškom jezeru

U toku zime Prokoško jezero izgleda kao iz bajke. Snijeg tada prekriva planinske vrhove, livada I jezero. Zimi ovdje kao da vrijeme stane i sve do marta, pa čak i aprila ovdje možete vidjeti snijeg.

Do jezera se može stići i tokom zimskih dana, odnosno kada padne snijeg, ali u tom slučaju jedino terencima. U ovo doba najčešće nastaju najljepše fotografije koje uglavnom uspiju snimiti planinari.

prokoško jezero
Prokoško jezero

Prokoško jezero obavijeno snijegom zaista je prizor koji mnogi žele doživjeti iako nije toliko praktično ovdje doći kada snijeg zavlada ovim krajevima.

Sve vikendice i kolibe su prekrivene bijelim prekrivačem i kada vidite fotogragije Prokoškog jezera u snijegu samo poželite da ste u jednoj od koliba, uz dekicu, čaj I knjigu.

Posjetite “Gorsko oko” i doživite nezaboravne trenutke

Kao što smo već pomenuli, Prokoško jezero mnogi nazivaju “Gorsko oko”. Toliko toga ovdje možete iskustiti, da vam je zasigurno potrebno nekoliko dana da biste u potpunosti uživali u ovoj prirodi.

Dakle, od opuštene šetnje pored jezera, pa do avanture zvane planinarenje. Na Prokoškom jezeru također možete kampovati, pronaći razne vrste biljaka, prespavati u kolibi, probati ukusnu hranu, upoznati nove ljude, naučiti nešto novo.

U prethodnim pasusima ste mogli čitati o tome gdje se nalazi ovo jezero, kako doći do njega, gdje možete prespavati, šta jesti na Prokoškom jezeru, kao I koje sve aktivnosti možete raditi ovdje.

Ne preostaje vam ništa drugo već da ubrzo spakujete stvari I krenete otkrivati tajne Prokoškog jezera.

Pročitajte i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima