Respiratori kupljeni od kompanije koja prodaje kancelarijsku opremu

Prema ugovoru koji je 7. aprila zaključen između banjalučke firme „Medietik“ i švajcarske „SPC Technologies AG“ ugovorena je nabavka 50 ventilatora VG70 po ukupnoj cijeni od 2.975.000 evra bez troškova carine i manipulativnih troškova.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kasnije je ove respiratore kupio od „Medietika“ za 7,9 miliona maraka o čemu su mediji danima pisali. Ipak, postavlja je pitanje od koga je „Medietik“ kupio respiratore?

Radio-televizija Republike Srpske objavila je fakturu, SWIFT izvod i ugovor o nabavci 50 respiratora u kojem stoji da je banjalučka firma respiratore kupila od švajcarske kompanije „SPC Technologies AG“ koja se bavi prodajom kancelarijskog namještaja!

foto: rtrs.tv

Švajcarska kompanije nema internet stranicu, a pretraga donosi šture informacije u kojima se kaže da je „SPC Technologies AG“ firma koja je dio industrije veletrgovaca kompjuterskom i kancelarijskom opremom. Ima dva zaposlena i godišnje prihode od 549.574 dolara.

Kompanija „Medietik“, za razliku od švajcarskih poslovnih partnera, ima sajt, ali na njemu gotovo i da nema bilo kakvih informacija o ovoj firmi.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je osmog aprila ugovor sa kompanijom „Medietik“ o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

U ugovoru stoji da je FZO RS naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO RS 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala je 14. maja saglasnost „Medietiku“ za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. Respiratori su isporučeni 14. maja kada se pandemija koronavirusa u Srpskoj bližila kraju, iako je rok za isporuku bio 24. april.

Podsjećamo da je Instutut za javno zdravstvo RS zaključio dva ugovora vrijedna ukupno 2,3 miliona maraka za nabavku zaštitnih odijela i zaštitnih maski sa firmom „Procontrol“ iz Banje Luke koja se bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem.

Institut je zaključio i ugovor sa turističkom agencijom „Travel for fun“ u vrijednosti od 2,7 milion za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa. Sa istom agencijom ranije su ugovore sklopili Dobojska bolnica (136.000 KM) i Dom za stara lica iz Doboja (11.700 KM).

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime