Slikar Perica Ivanović: Želim da naslikam hiljade „sova“ (FOTO)

Slikar Perica Ivanović došao je u Banju Luku iz Drvara 1988. godine. Do sada je izlagao na preko 30 samostalnih i nekoliko kolektivnih izložbi, a njegov prepoznatljivi znak godinama su već – sove.

Ivanović kaže za IZVOR da slika od malih nogu. Nema, dodaje, titulu akademskog slikara, ali o tome mnogo i ne razmišlja. U osnovnoj školi je dobio prve nagrade i od tada je slikanje njegov životni poziv.

 

– Kada sam 1988. godine prešao u Banju Luku, kratko vrijeme sam radio i kao trgovac i kao slikar, ali sam ubrzo ostao samo sa četkicom u ruci. Slikanje je decenijama moje jedino zanimanje. Bavim se time 32 godine i od toga može da se pristojno živi – kazao je Ivanović.

U njegovom ateljeu nalazi se stotinu slika na kojima su glavni motivi – sove. Po njima je i poznat. A sve je, kaže, počelo kada je pripremao izložbu za Austriju.

– Odabrao sam naporne teme i oči su mi se mnogo napatile, umorile. Učinio sam se samome sebi jednog jutra poput sove. Naslikao sam potom jednu sovu, drugu, petu. Dopale su mi se te slike, dopale su se i kupcima – ističe Ivanović.

Do sada je naslikao stotine „sovica“, a želja mu je, kako kaže, da ih na broju bude nekoliko hiljada. Uvijek radi po nekoliko „sova“ odjednom. Jednu počne, drugu završava, treću usavršava. Pored sova, česti motivi na Ivanovićevim slikama su Kastel i Vrbas.

– Potražnja za slikama s tim motivima stagnira, ali uvijek ima onih koji žele da na zidu imaju bar jedan „banjalučki“ motiv ili da nekome poklone sliku sa Vrbasom ili Kastelom – rekao je Ivanović.

Doskora je, kaže, imao izložbe na Svetom Stefanu i u Beogradu, ali problemi sa granicama su postajali sve veći, pa je sada najviše posvećen tržištu u BiH. Tržište se, kaže Ivanović, stalno sužava, a za vrijeme pandemije ono je u potpunosti – nestalo.

Kaže da mu ne smeta što nema titulu akademskog slikara i dodaje da se na štafelaju pokazuje da li neko umije ili ne umije sa bojama.

– Rad pokazuje sve. Umiješ ili ne umiješ. Uvijek sam se osjećao kao slikar, ali mi nikada nije bilo bitno da li ću imati diplomu iznad štafelaja. Što sam više velikih slikara upoznavao, shvatao sam da to zaista nije bitno – kazao je Ivanović.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime