Snježana Đokić: Put ka sve većoj ličnoj slobodi (FOTO)

Vjerujem da sam sklonost „meditativnosti“ i introspekciji donijela sa sobom na ovaj svijet. Vremenom sam otkrivala nove načine meditiranja i rada na sebi koji su mi pomagali da lakše idem kroz život, bolje razumijem sebe i pronađem svoj „dobar pravac“ i dobar osjećaj.

Ovako počinje priču za IZVOR holistički terapeut i osnivač Holističkog centra „Ananda“ iz Banje Luke Snježana Đokić. Ona kaže da ju je holistički pristup življenju oduvijek privlačio.

– U dubini svog bića rezoniram sa tom filozofijom koja podrazumijeva da je važno voditi računa o balansu tijela, uma i duha. Oni su nerazdvojivi dijelovi cjeline koja mi jesmo i moje je iskustvo da životna snaga, zdravlje i količina lakoće sa kojom idemo kroz život uže povezani sa stanjem našeg uma i duha nego sa bilo čim drugim – kaže Snježana.

U Vašoj „radnoj“ biografiji stoji i to da ste, između ostalog, praktičarka iscjeljivanja vremenskih linija. Šta to tačno znači?

To znači da sam edukovana, sve do master nivoa, da u radu sa klijentima 1 na 1 pomognem da se, uz  vodstvo njihove vlastite unutrašnje mudrosti, iscijele traumatični događaji iz njihove prošlosti kako bi kroz život nastavili da idu oslobođeni prošlih trauma, a time i zdravijeg duha i tijela.

Pri tome, traume mogu biti bilo koje vrste i klijent ih se ne mora obavezno sjećati ili biti svjestan da su one uzrok nekog problema sa kojim se susreće u sadašnjosti. Dovoljno je da krenemo od nečeg što je trenutno izazov i na čemu klijent želi da radi. Ostalo se razvija i otkriva samo po sebi u toku sesije.

Na čemu se zasniva snimanje aura i čakri? Kako izgleda taj proces?

Snimanje aure i čakri radi se na za to specijalno konstruisanom uređaju koji se naziva aura video station i koji omogućava klijentu da, nakon što položi dlan svoje ruke na veoma osjetljiv senzor, vidi boju svoje aure i stanje svojih energetskih centara ili čakri. Preko ovog uređaja možemo da vidimo kako izgledamo kao energetgska bića za razliku od onoga na šta smo svi pretežno fokusirani – fizički izgled, odnosno ono što je materijalno i „opipljivo“.

Cijeli proces traje oko sat vremena i omogućava kllijentu ne samo da sazna boju svoje aure, nego i da nauči nešto o sebi kao tipu ličnosti s obzirom na boju aure, te da uz pomoć energoterapeuta sa preko deset godina iskustva na ovom polju na licu mjesta uradi neke jednostavne vježbe koje su djelotvorne u smisliu balansiranja energetskih centara u tijelu.

Šta je Chakradance?

Chakradance ili čakra ples je plesno-meditativna praksa koja nam pomaže da izbalansiramo i pročistimo cijeli sklop “tijelo-um-duh” uz pomoć spontanog plesa, vizualizacija vođenog tipa i muzike koja rezonira sa svakim od sedam glavnih energestskih centara u našem tijelu.

Čakre plešemo jednu za drugom kroz ciklus od devet radionica tokm devet sedmica. Kroz taj period radimo na tome da svaku čakru dovedemo u ravnotežu kako bi se energija u njoj kretala slobodno i prirodno, jer svaka od njih upravlja zdravljem određenih dijelova tijela i utiče na određeni aspekt našeg života.

U čakra plesu nije bitno da li „znamo“ plesati ili koliko smo iskusni u tome, već da se opustimo, pratimo vlastiti ritam i svjedočimo svoja iskustva dok na sasvim poseban način putujemo kroz svoje energetske centre i „osluškujemo“ poruke svoje duše.

A šta su gong kupke i vođene meditacije?

Gong kupke i vođene meditacije su jednostavno načini utišavanja uma te opuštanja i iscjeljivanja tijela. Gong kupke izvode se uz pomoć gongova i tibetanskih zvučnih zdjela koji vas doslovno kupaju u duboko relaksirajućim zvučnim talasima. Tokom takve jedne zvučne kupke svi nivoi našeg bića – fizički, energetski, emocionalni, mentalni i duhovni imaju koristi od ovog iscjeljujućeg zvuka i vibracija.

Emotivno pročišćavanje, energetsko balansiranje, povećanje nivoa endorfina, jačanje imunog isistema, bolje funkcionisanja endokrinog sistema, smanjenje napetosti, regulisanje hormona povezanih sa stresom te poboljšanje varenja neke su od koristi zvučne kupke.

Vi radite sa klijentima, i individualno i u okviru radionica, i nešto što se zove Rad Byron Katie. O čemu se radi i koje dobrobiti donosi taj rad? 

RAD je način da  identifikujemo, preispitamo i oslobodimo se stresnih misli koje su uzrok naše patnje te da se dublje povežemo sa vlastitom unutarnjom mudrošću. RAD može da se radi bilo koju temu, odnosno primjenom ove metode možemo da preispitamo bukvalno bilo koju misao, uvjerenje ili situaciju koja nas uznemirava.

Nepogrešivo nas vodi do sve više lične slobode, mira i sklada, poboljšava naše odnose sa drugima i samim sobom te oslobađa od teških misli i negativnih emocija.

Šta je „terapija simbolima“?

Terapija simbolima je metoda za rješavanje ličnih problema raznih vrsta, koja čak i veoma uporne i dugotrajne probleme uspijeva riješiti ili dovesti do bitnog poboljšanja u kratkom roku.

Suština metode je stupanje u kontakt sa vlastitom Višom sviješću (u bilo kojem obliku u kojem je klijent percipira) i primanje od nje ličnog simbola za iscjeljenje/rješenje kako bi se prevazišao određeni problem.

Gdje se, kako i zašto crtaju fraktali?

Razne vrste fraktala povremeno crtamo u „Anandi“ na način vođen od iskusne praktičarke ove metode, Mirjane Janković iz Beograda, koja je psiholog i holistički terapeut.

Radionice crtanja dijagnostičkih frakatala učesnicima daju priliku da linijama i bojama izraze i vide svoje unutrašnje stanje. Fraktali se crtaju zatvorenih očiju i prvi put se, kod dijagnostičkih fraktala, i boje biraju zatvorenih očiju – na taj način naše nesvjesno može nesmetano da ostavi otisak na papiru. Nakon urađenog fraktala dobiju se kratko tumačenje i preporuke.

Dobrobiti od crtanja fraktala su višestruke: izvode nas iz uobičajenog obrasca i zone komfora, smanjuju anksioznost i stres, otvaraju za nove mogućnosti, podižu nivo energije, razvijaju kognitivne funkcije, podstiču kreativnos. Ova tehnika je namijenjena kako odraslima tako i djeci, ne zahtijeva nikakav poseban talenat, ni crtačko iskustvo.

izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime