Vaktija Zenica

Vaktija Zenica je raspored islamskih molitvi za svaki dan i naznaka početka i završetka posta u vrijeme mjeseca ramazana.

Vaktija Zenica: Vaš vodič kroz vremena molitve u srcu Bosne

Vaktija ili Islamski kalendar molitvi od ključne je važnosti za muslimane širom svijeta, uključujući i one u Zenici, industrijskom centru Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir specifične geografske koordinate i vremenske zone, vaktija Zenica pruža precizna vremena za pet dnevnih molitvi propisanih u islamu. Ovaj tekst pruža dublje razumijevanje o tome što je vaktija, njezin značaj i kako se koristi u Zenici.

Što je vaktija?

Vaktija je raspored ili kalendar koji pokazuje vremena za pet dnevnih molitvi u islamu: Fajr, Dhuhr, Asr, Maghrib i Isha. Vremena se određuju na temelju položaja sunca i mijenjaju se tijekom godine.

Značaj molitve u islamskoj tradiciji

Molitva (Salah ili Namaz) jedan je od pet stubova islama i od vitalnog je značaja za svakodnevni život vjernika. Redovito obavljanje molitve omogućuje muslimanima da održe duhovnu povezanost s Bogom (Allahom) i podsjetnik je na moralne i etičke vrijednosti koje islam promiče.

Vaktija Zenica: Prilagođena lokalnom kontekstu

S obzirom na geografski položaj Zenice, vaktija se mora prilagoditi specifičnim uvjetima grada kako bi bila precizna. To znači uzimanje u obzir geografske širine, dužine i vremenske zone. Kroz povijest, lokalne islamske zajednice u Zenici koristile su razne metode kako bi osigurale točnu vaktiju za svoje stanovnike.

vaktija zenica
Vaktija Zenica

Digitalna era i vaktija

U današnje vrijeme, tehnologija olakšava pristup vaktiji. Brojne mobilne aplikacije i web stranice nude ažurirane vaktije za Zenicu, uzimajući u obzir sve potrebne faktore. Osim toga, mnoge džamije u Zenici pružaju mjesečne printane vaktije za svoje članove.

Važnost zajedničke molitve

Iako se molitve mogu obavljati individualno, postoji poseban naglasak na zajedničkim molitvama, posebno za petkove molitve (Jumu’ah). Džamije u Zenici postaju središte okupljanja tijekom vremena molitve, gdje se zajednica okuplja ne samo za duhovnu praksu, već i za druženje i razmjenu informacija.

Ramazan i posebna vaktija

Tijekom svetog mjeseca Ramazana, vaktija igra posebno važnu ulogu jer muslimani poste od zore do zalaska sunca. Uz redovita vremena molitve, vaktija Zenica tijekom Ramazana uključuje i vrijeme za Sahur (obrok prije zore) i Iftar (obrok nakon zalaska sunca).

Zenica Vaktija

Vaktija Zenica predstavlja esencijalni alat za muslimane u regiji kako bi uskladili svoj svakodnevni život s duhovnim obvezama. Uzimajući u obzir specifičnosti lokalnog konteksta, vaktija omogućava vjernicima da se organiziraju, bilo da se radi o osobnom duhovnom vremenu ili zajedničkim okupljanjima.

U digitalnom dobu, pristup informacijama o vaktiji nikada nije bio lakši, ali osnovna poruka ostaje ista: redovita molitva kao središnji dio muslimanskog života. Bez obzira koristite li tradicionalni tiskani kalendar ili modernu aplikaciju, vaktija Zenica služi kao neprocjenjiv vodič za vjernike u srcu Bosne.

Vaktija na našem portalu je usklađena sa vaktijom Islamske zajednice direktnom poveznicom tako da možete biti sigurni da je ispravna.

Početak namaskih vremena i njihovo trajanje unaprijed određuju za to stručni ljudi u Islamskoj zajednici, točno u minutu. Takav kalendar naziva se vaktija i najčešće obuhvaća razdoblje od jednog mjeseca. Skup vaktija za svaki pojedini mjesec islamskog kalendara naziva se takvim.

vaktija zenica
Vaktija Zenica

Islamski kalendar i vaktija zenica 2022

Islamski kalendar ili hidžretski kalendar je kalendar po kojem se ravnaju muslimani prilikom određivanja svojih dnevnih dužnosti i blagdana, a u mnogim islamskim državama ovo je službeni kalendar.

Riječ je o je lunarnom (mjesečevom) kalendaru. On se ravna prema mjesečevim mijenama. Jedna puna mjesečeva mijena (transformacija od mjeseca mlađaka na nebu do punog mjeseca i potom opet do mlađaka) označava protok jednog mjeseca po kalendaru. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana.

Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan po gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba. Na taj je način, također, izbjegnuto eventualno poklapanje islamskih i poganskih svetkovina na isti dan.

Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra, preseljenje Muhameda i muslimana iz Meke u Medinu 622. godine zbog progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici.

Od Hidžre do danas (2022.) navršilo se 1443 hidžretskih godina, te se nalazimo u 1444. hidžretskoj godini.

S obzirom na to da je početak islamskog kalendara fiksiran kasnije odnosno da godine prolaze brže zbog manjeg broja dana, po broju godina preklopit će se s gregorijanskim 20874. godine. Muslimani, osim vlastitog kalendara, imaju i vlastite blagdane među kojima su najveći Ramazanski i Kurban-bajram.

vaktija zenica
Vaktija Zenica

Islamski kalendar Mjeseci

Islamski kalendar ima dvanaest mjeseci s 29 ili 30 dana:

Muharrem ul Haram (ili skraćeno Muharrem) – محرّم – “zabranjen”
Safer – صفر – “prazan”
Rebiul-evvel (Rebi’ I) – ربيع الأول – “prvo proljeće”
Rebiul-ahir (Rebi’ II) – ربيع الآخر أو ربيع الثاني – “drugo proljeće”
Džumadel-ula (Džumade I) – جمادى الأول – “prvi mjesec osušene zemlje”
Džumadel-uhra (Džumade II) – جمادى الآخر أو جمادى الثاني, – “drugi mjesec osušene zemlje”
Redžeb – رجب – “poštovanje”
Ša’ban – شعبان – “raštrkani”
Ramazan – رمضان – “sprženi”
Ševval – شوّال – “podizanje”
Zul-ka’de – ذو القعدة – “primirje”
Zul-hidždže – ذو الحجة – “hadžiluk”

Islamski kalendar Dani

nedjelja: yaum al-ahad – يوم الأحد – (prvi dan)
ponedjeljak: yaum al-ithnayn – يوم الإثنين – (drugi dan)
utorak: yaum ath-thalatha’ – يوم الثُّلَاثاء – (treći dan)
srijeda: yaum al-arbaa' – يوم الأَرْبعاء – (četvrti dan) četvrtak: yaum al-khamis – يوم الخَمِيس – (peti dan) petak: yaum al-juma – يوم الجُمْعَة – (džùma)
subota: yaum as-sabt – يوم السَّبْت – (sedmi dan)

Zanimljivost: Muhamed je rođen 12. rebiulèvela.