back to top

Vaspitanje djece: 10 principa svjesnog roditeljstva

Uvjerenja koja dijete stekne o sebi, o drugima i svijetu oko sebe ključan su faktor koji određuje kako će izgledati djetetova realnost jednog dana, koliko će da bude uspješno, zadovoljno i zdravo. U tom smislu dolazimo i do termina “svjesno” roditeljstvo. Svjestan roditelj razumije principe svjesnog roditeljstva i emotivne razvojne faze koje moraju biti zadovoljene u različitim periodima djetinjstva. Evo o kojim principima je riječ.

 

roditelji

  • Svjesni roditelji ispunjavaju potrebu svog djeteta za fizičkim kontaktom (držanjem, nošenjem, maženjem i tako dalje). Ne boje se da će tako “razmaziti” dijete.
  • Svjesni roditelji prihvataju puni obim emocija i bez osuđivanja svjedoče izražavanju svih emocija svog djeteta. Svjesni su da ne mogu spriječiti svu tugu, ljutnju ili frustraciju i ne pokušavaju zaustaviti svoje dijete u otpuštanju bolnih emocija plakanjem ili ispadima bijesa.
  • Svjesni roditelji djetetu pružaju stimulaciju primjerenu njegovom uzrastu i vjeruju mu da će učiti u svom ritmu i na svoj način. Ne pokušavaju požurivati dijete da što prije uđe u sljedeću fazu razvoja.
  • Svjesni roditelji ohrabruju svoju djecu u učenju novih vještina, ali ne prosuđuju uspjeh djeteta ni kritikom ni procjenjujućom pohvalom.
  • Svjesni roditelji svaki dan odvoje vrijeme da bi potpuno posvetili pažnju svom djetetu. Tokom tog posebnog, kvalitetnog, vremena oni posmatraju, slušaju, reaguju i pridružuju se djetetu u igri (ako ih ono pozove), ali ne usmjeravaju aktivnost djeteta.

majka

  • Svjesni roditelji štite svoje dijete od opasnosti, ali ne pokušavaju spriječiti sve dječije greške, probleme i sukobe.
  • Svjesni roditelji ohrabruju dijete da samostalno rješava probleme i pomažu mu samo kada je potrebno. Ne rješavaju probleme djeteta umjesto njega.
  • Svjesni roditelji postavljaju razumne granice, nježno vode dijete prema prihvatljivom ponašanju i uzimaju u obzir potrebe svih uključenih prilikom rješavanja sukoba. Ne pokušavaju kontrolisati djecu podmićivanjem, nagradama, prijetnjama ili bilo kakvim kaznama.
  • Svjesni roditelji brinu se o sebi i iskreni su kad je riječ o njihovim potrebama i osjećajima. Ne žrtvuju se do mjere da postanu ogorčeni.
  • Svjesni roditelji nastoje biti svjesni načina na koje njihov bol iz djetinjstva utiče na njihovu sposobnost da budu dobri roditelji i svjesno se trude da izbjegnu prenošenje vlastitih rana na svoju djecu.

Izvor: Klokanica

Autor: minimagazin.info

www.minimagazin.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima