VODIČ O ISHRANI TOKOM TRENIRANJA

vodič o ishrani tokom treniranja

Pravi izbor namirnica prije i poslije vježbanja mogu poboljšati vaše rezultate i tako vas brže dovesti do željenog cilja. Stoga, nemojte misliti da nije važno šta konzumirate samo zato što ćete te kalorije potrošiti nekom vrstom fizičke aktivnosti.

Kako ne bi prouzrokovali stomačne probleme, neke namirnice radije izbjegavati jesti prije napornog treninga. Također, važno je da ne pretjerate s hranom prije treninga i da jedete ugljikohidrate.

Tako prije planirane fizičke aktivnosti možete jesti hljeb s cjelovitim žitaricama, a možete dodati omiljenu vrstu džema i malo maslaca od kikirikija.On dodaje dozu proteina koji vam pomaže da se osjećate siti, a to vam može pomoći u borbi protiv žudnje i prejedanja nakon vježbanja. Također, konzumacija malih količina kikirikija može pomoći u održavanju zdrave težine.

Još jedan odličan obrok prije treninga je zobena kaša s mlijekom i dodatkom voća, ali s manjim udjelom masnoće. Dobar izbor za obrok prije treninga su smoothie od voća i jogurta te kombinacija orašastih plodova i suhog voća. Ipak, ako nemate vremena prije treninga možete pojesti bananu ili jabuku.

Kada završite s vježbanjem, najbolje bi vam bilo da nastavite s unosom ugljikohidrata, ali uz povećani unos proteina. Neki od prijedologa obroka koji su idealni poslije treninga su jaja, puretina ili piletina uz dodatak riže ili peciva od cjelovitih žitarica. Također, nemojte zaboraviti povrće kao izvor vlakana.

Ukoliko nemate vremena za kuhanje, dobar izbor su i voće u kombinaciji sa svježim voćem ili čokoladno mlijeko, koje ima idealan omjer ugljikohidrata i proteina.

Ono što biste trebali izbjegavati je masna hrana jer je vašem organizmu potrebno više vremena za probavljanje masti.

VODIČ O ISHRANI TOKOM TRENIRANJA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima