Nije svaka pegla za košulju i hlače

Planine, voda, mostovi, tvrđave, dvorci, ptice – bajkovito su prikazani na slikama Dijane Kremenović iz Banje Luke. Izrađuje ih drevnom tehnikom koju su koristili stari Grci, Rimljani i Egipćani.

– Za enkaustiku sam se zainteresovala, jer mi je zanimljivo slikanje pomoću pegle za veš. Prve slike koje sam naslikala 2008. godine bile su manje složene, sa nekoliko osnovnih detalja. Dešavalo mi se da peglom zapalim papir na kojem slikam jer sam tek nakon niza pokušaja shvatila da moram koristiti masni papir za slikanje, a ne obični – prisjeća se Dijana Kremenović svojih početaka i upoznavanja sa enkaustikom.

Proces slikanja je jednostavan, tvrdi Dijana i podrazumjeva da se na izvoru toplote, najčešće je to pegla, ali se koristi i fen za kosu ili lemilica, tope voštane – masne bojice i nanose se na masni papir.

– Pokretima ruke pegla se namješta u različite položaje i na taj način se oslikavaju i najsitniji detalji. Kod ove tehnike slikanja je zanimljivo što je svaka slika unikatna, ne može dva puta da se naslika ista. Jednom gotova slika uvijek može ponovo da se „prepegla“ i da dobije novi izgled – kaže Dijana.

Dijanine slike su kombinacija više boja i različitih motiva. Svoje znanje, kroz kreativne sekcije, prenosi djeci i mladima koji imaju afiniteta prema likovnom stvaralaštvu.

– Po struci sam pedagog i radim u JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“. Djeci je zanimljivo da slikaju peglom, privlači ih šarenilo boja, druženje u prijatnom ambijentu, samo slikanje opušta, a ova tehnika definitivno utiče i na razvoj grafomotorike kod djece mlađeg uzrasta – priča Dijana.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime