Није свака пегла за кошуљу и хлаче

0
120

Планине, вода, мостови, тврђаве, дворци, птице – бајковито су приказани на сликама Дијане Кременовић из Бањe Луке. Израђује их древном техником коју су користили стари Грци, Римљани и Египћани.

– За енкаустику сам се заинтересовала, јер ми је занимљиво сликање помоћу пегле за веш. Прве слике које сам насликала 2008. године биле су мање сложене, са неколико основних детаља. Дешавало ми се да пеглом запалим папир на којем сликам јер сам тек након низа покушаја схватила да морам користити масни папир за сликање, а не обични – присјећа се Дијана Кременовић својих почетака и упознавања са енкаустиком.

Процес сликања је једноставан, тврди Дијана и подразумјева да се на извору топлоте, најчешће је то пегла, али се користи и фен за косу или лемилица, топе воштане – масне бојице и наносе се на масни папир.

– Покретима руке пегла се намјешта у различите положаје и на тај начин се осликавају и најситнији детаљи. Код ове технике сликања је занимљиво што је свака слика уникатна, не може два пута да се наслика иста. Једном готова слика увијек може поново да се „препегла“ и да добије нови изглед – каже Дијана.

Дијанине слике су комбинација више боја и различитих мотива. Своје знање, кроз креативне секције, преноси дјеци и младима који имају афинитета према ликовном стваралаштву.

– По струци сам педагог и радим у ЈУ Дом за дјецу и омладину без родитељског старања „Рада Врањешевић“. Дјеци је занимљиво да сликају пеглом, привлачи их шаренило боја, дружење у пријатном амбијенту, само сликање опушта, а ова техника дефинитивно утиче и на развој графомоторике код дјеце млађег узраста – прича Дијана.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име