Bivši članovi NDP-a sačuvali „Savez za promjene“

Savez za pobjedu (foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Narodni demokratski pokret Dragana Čavića napustio je „Savez za pobjedu“ 8. decembra 2018. godine. Čavićev NDP je ušao u koaliciju sa SNSD-om i to je bio kraj „Saveza za pobjedu“ kojeg su činili SDS, PDP, NDP i nekoliko manjih stranaka. Ipak, „Savez za promjenu“ – kako se prvobitno zvao „Savez za pobjedu“ – i dalje postoji!

Klub opozicionih odbornika u Skupštini Grada Banja Luka i dalje nosi naziv „Savez za promjenu“. Dva nezavisna odbornika, bivši NDP-ovci Saša Lazić i Mirna Savić Banjac, Aleksandar Petković iz SDS-a i Jovo Savanović iz PDP-a dokaz su da stara koalicija nije propala iako više ne postoji.

Petković za IZVOR kaže da „Savez za promjenu“ više ne postoji kao organizacija, jer je preimenovan u „Savez za pobjedu“. Samim tim, dodaje on, rasturena je i ugašena i ranije koalicija okupljena oko SDS-a, PDP-a i NDP-a.

– Kod nas je ostao taj naziv. Nismo ga mijenjali. Sad idu izbori, svako ima svoje liste i ne znamo kako će to izgledati. Ne znamo da li će biti zajedničke ili pojedinačne liste, a samim tim ne znamo da li će i ovaj naziv ostati – kazao je Petković.

Aleksandar Petković, Saša Lazić Mirna Savić Banjac i Jovo Savanović

Saša Lazić dodaje da su bili članovi „Saveza“ i da su to i ostali nakon njegovog neformalnog gašenja. Lazić ističe da „Savez“ možda i dalje postoji iako se to ime više ne koristi.

– Zvanično nikada nismo ni zavedeni kao „Savez za promjene“. To je bila izborna koalicija, ali nikada nije prestala da postoji. Niko nikada nije ozvaničio da „Savez“ ne postoji time što je iz njega izašao NDP – ističe Lazić.

On dodaje da je bitno da u Gradu postoji opozicija i ističe da je manje bitno kako će ona da se zove. U okviru gradske skupštine četiri poslanika čine „Savez za promjene“, ali pitanje je, kaže Lazić, da li je „Savez“ uopšte i postojao tri mjeseca prije izbora.

– Mi smo jedina četiri opozicionara u Gradskoj skupštini i mi smo „Savez za promjene“ u Banjoj Luci – rekao je Lazić.

Nakon što je Čavić napustio koaliciju sa SDS-om i PDP-om mnoge njegove kolege i analitičari su ocijenili da je time ugašeno i djelovanje „Saveza za pobjedu“.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime