Бивши чланови НДП-а сачували „Савез за промјене“

0
202
Савез за побједу (фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Народни демократски покрет Драгана Чавића напустио је „Савез за побједу“ 8. децембра 2018. године. Чавићев НДП је ушао у коалицију са СНСД-ом и то је био крај „Савеза за побједу“ којег су чинили СДС, ПДП, НДП и неколико мањих странака. Ипак, „Савез за промјену“ – како се првобитно звао „Савез за побједу“ – и даље постоји!

Клуб опозиционих одборника у Скупштини Града Бања Лука и даље носи назив „Савез за промјену“. Два независна одборника, бивши НДП-овци Саша Лазић и Мирна Савић Бањац, Александар Петковић из СДС-а и Јово Савановић из ПДП-а доказ су да стара коалиција није пропала иако више не постоји.

Петковић за ИЗВОР каже да „Савез за промјену“ више не постоји као организација, јер је преименован у „Савез за побједу“. Самим тим, додаје он, растурена је и угашена и раније коалиција окупљена око СДС-а, ПДП-а и НДП-а.

– Код нас је остао тај назив. Нисмо га мијењали. Сад иду избори, свако има своје листе и не знамо како ће то изгледати. Не знамо да ли ће бити заједничке или појединачне листе, а самим тим не знамо да ли ће и овај назив остати – казао је Петковић.

Александар Петковић, Саша Лазић Мирна Савић Бањац и Јово Савановић

Саша Лазић додаје да су били чланови „Савеза“ и да су то и остали након његовог неформалног гашења. Лазић истиче да „Савез“ можда и даље постоји иако се то име више не користи.

– Званично никада нисмо ни заведени као „Савез за промјене“. То је била изборна коалиција, али никада није престала да постоји. Нико никада није озваничио да „Савез“ не постоји тиме што је из њега изашао НДП – истиче Лазић.

Он додаје да је битно да у Граду постоји опозиција и истиче да је мање битно како ће она да се зове. У оквиру градске скупштине четири посланика чине „Савез за промјене“, али питање је, каже Лазић, да ли је „Савез“ уопште и постојао три мјесеца прије избора.

– Ми смо једина четири опозиционара у Градској скупштини и ми смо „Савез за промјене“ у Бањој Луци – рекао је Лазић.

Након што је Чавић напустио коалицију са СДС-ом и ПДП-ом многе његове колеге и аналитичари су оцијенили да је тиме угашено и дјеловање „Савеза за побједу“.

Г. Дакић / izvor.ba

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име