ДАРКО МОМИЋ: Корисни аутошовиниста Пухало

1
756
stiker

Добри мој и поштени Срђане Пухало, пошто видим да си потрошио цијели „гугл“, а да се ниси препознао ни у једној дефиницији аутошовинизма, онда је заиста тешко да ти било ко може објаснити шта је аутошовинизам.

Било је довољно да прочиташ дефиницију Зорана Ћирјаковић којег си споменуо и који слови за родоначелника појма, а која, између осталог, каже да „аутошовинизам почиње онда када неко закључи да је он сам ‘изузетак’ и када сународницима негира човјечност и сугерише да је њихова ‘звјерска’ природа нешто што је вјечно, неуништиво и трајно и дио њиховог менталитета”, па да се препознаш.

Ето, ја твоје текстове и твитове у којима се „браћи Србима“ углавном обраћаш усиљеном иронијом и неспретним сарказмом доживљавам као аутошовинизмом, а тебе као некога ко је закључио да је „изузетак“ и ко сународницима свакодневно спочитава нечовјечност. И нема потребе да тражим цитате, довољно ти је да одеш на властити твитер профил.

Даље, немаш разлога да се захваљујеш на комплиментима, јер ми на ум није пало да те на било који начин упоредим или ставим у исту раван са Иванчићем, Томићем, Дежуловићем или покојним Луцићем. Разлог је прост – њих поштујем зато што знају да пишу. О чему год да пишу. Тачка.

Ако не желиш да видиш и прихватиш да Андрића називају фашистом исти они који са одушевљењем дочекују твоје текстове и твитове, онда је узалудан посао објашњавати ти шта је аутошовинизам и колико је твоје ударање по тастатури далеко од онога што су „некада фурали Андрић или Селимовић“.

Кажеш да кроз мој „текст провејава могућност да подржаваш тезу о геноцидном и фашистичком карактеру Срба”, па ме, ето, као молиш да цитирам гдје то тврдиш. Ако ти и даље није јасно, аутошовинизам је и кад ти твитнеш да Додик иде код папе и да ће га ваљда питати гдје је 95 одсто Хрвата из РС. Наравно да је то легитимно питање, али ако се постави заједно са питањем о судбини Срба из Крајине и Хрватске, а ти си у свом опусу њихову судбину спомињао толико „често“ да се то сматра за инцидент. И аутошовинизам.

Мало те понијело, па си очигледно помислио да је цијели текст посвећен теби, што ти не замјерам, јер си се сам назвао „господаром Данинг-Кругеровог ефекАта“, али није ми најјаснија молба да ти јавим гдје су тијела „240 бошњачких и хрватских мушкараца и цивила из Котор Вароши, раздвојених од жена и дјеце, потрпаних у аутобусе и одвезених у смрт“, јер сам „ја из тог краја, па ми неће бити тешко да сазнам“. Очигледно да ти знаш и како и колико и гдје су страдали, па ме чуди да то ниси рекао надлежним тужиоцима у Сарајеву, а по истом критеријуму молио бих и ја тебе да кажеш гдје се скоро двадесет година крио генерал Ратко Младић. Ти си из тог краја, па ти није било тешко да сазнаш.

За „скрибоман“ сам спреман да ти се извиним ако си то доживио баш толико увредљиво, али ваљда је довољно то да ни случајно не мислим да је писање само моје право. Напротив, апсолутно нико не смије да ти брани да износиш своје ставове, али исто тако, ако ти некоме оспораваш да се не слаже с тобом, е то већ није аутошовинизам. Уосталом, зар није твоја она кованица „какав год Србин оде у Сарајево, отуда се врати као четник”?! Добра, честитам, али ако те мало парафаразирам, онда се каже: „Какав год Срђан Пухало оде у Калиновик, ни отуда се не врати као Србин“.

И на крају, пошто, је ли, говоримо о аутошовинизму, ево цитата из твог текста под називом „Хистерија патриотске правде или случај Весељи“:

„У Босни и Херцеговини је убијено преко 3100 дјеце и Слободана Станојевића ништа не може оживити, али ова пресуда је јасна порука свима да свак мора да одговара за злочин који је починио, поготово за убиство дјетета“.

Крај цитата.

Бруко једна, ниси се удостојио ни да два пута прочиташ текст и да видиш да брутално убијеном 12-годишњем српском дјечаку ни презиме ниси написао како треба. А неко треба да ти објашњава шта је аутошовинизам?

Не очекујем ни ја да ти одговориш на ово моје писање, али бих волио да ми кажеш, рецимо, да ли си за то да се у Бањој Луци подигне споменик Благоју Јововићу? И зашто, претпостављам, ниси?

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име