GORAN DAKIĆ: Oslobodioci i izdajnici

0
511
iz neformalnog u formalno
foto: Siniša Pašalić

Završio je još jedan defile, okončana je još jedna akademija. Postrojeni su ešaloni, promovisana vozila i ljudstvo. Govorila je predsjednica, prije nje i dobri čuvar srpskog naroda u Srpskoj. Nakon svega nad čaršijom je, kao i uvijek poslije sličnih parada, ostalo da lebdi jedno jedino pitanje: ko su oslobodioci i patriote, a ko su izdajnici?

Pitanje izdajnika portparoli Dodikovog režima riješili su konsenzusom – izdajnici su svi koji smatraju da je koalicija okupljena oko reformističkih socijaldemokratskih snaga lopovska i kriminalna. U tom izdajničkom vrzinom kolu nema poštenja i časti, ali ima, vele oslobodioci i patriote, 80.000 dolara, vrućih ponoćnih bureka i skokova u kanalizacione potoke.

Dobro, izdajnici su takvi kakvi su nikakvi, na krivi su kalem kalemljeni, mater i ćaća ih nisu valjano vaspitali kada je za to bio vakat i šta da se radi. Jedan gad i jedan smrad i to ti je to. I dok je izdajnike lako prepoznati po tome što im razbijaju glave i prijete im smrću, oslobodioce i patriote je već malo teže tabiriti. Šta jedu, kako se oblače, koje jezike govore? To nikada i nikako ne možemo da znamo, ali ponešto, ipak, slutimo.

Za oslobodioce su Mile Radišić i Stefan Karagnović narodni heroji. Patriote sinovima ne daju imena Milan, Nikola i David da ne bi podsjećali voljene vođe na Vukelića, Đurovića i Dragičevića. I oslobodioci i patriote najčešće i najradije ljetuju u Predstavništvu Republike Srpske u Izraelu, a na zimovanja nose zalihe iz Robnih rezervi Srpske.

Oslobodioci i patriote nakon zamornog posla identifikovanja izdajnika u ligeštulu čitaju svog omiljenog pisca Špirića, a po njegove nove naslove objavljene u Beču lete sa trebinjskog aerodroma. Štednju oročavaju isključivo u „Banci Srpske“, a ponedjeljkom i petkom razmišljaju o tome kako da što većem broju poznatih i nepoznatih objasne da je u „Birču“ sve u redu i da željeznica radi kao u Japanu.

Katalog bismo mogli da listamo do narednog defilea, ali kome je do toga? Uostalom, sve se svodi na jednostavan zaključak: ako je ovo patriotizam, onda je lijepo biti izdajnik.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime