ГОРАН ДАКИЋ: Ослободиоци и издајници

0
256
iz neformalnog u formalno
фото: Синиша Пашалић

Завршио је још један дефиле, окончана је још једна академија. Постројени су ешалони, промовисана возила и људство. Говорила је предсједница, прије ње и добри чувар српског народа у Српској. Након свега над чаршијом је, као и увијек послије сличних парада, остало да лебди једно једино питање: ко су ослободиоци и патриоте, а ко су издајници?

Питање издајника портпароли Додиковог режима ријешили су консензусом – издајници су сви који сматрају да је коалиција окупљена око реформистичких социјалдемократских снага лоповска и криминална. У том издајничком врзином колу нема поштења и части, али има, веле ослободиоци и патриоте, 80.000 долара, врућих поноћних бурека и скокова у канализационе потоке.

Добро, издајници су такви какви су никакви, на криви су калем калемљени, матер и ћаћа их нису ваљано васпитали када је за то био вакат и шта да се ради. Један гад и један смрад и то ти је то. И док је издајнике лако препознати по томе што им разбијају главе и пријете им смрћу, ослободиоце и патриоте је већ мало теже табирити. Шта једу, како се облаче, које језике говоре? То никада и никако не можемо да знамо, али понешто, ипак, слутимо.

За ослободиоце су Миле Радишић и Стефан Карагновић народни хероји. Патриоте синовима не дају имена Милан, Никола и Давид да не би подсјећали вољене вође на Вукелића, Ђуровића и Драгичевића. И ослободиоци и патриоте најчешће и најрадије љетују у Представништву Републике Српске у Израелу, а на зимовања носе залихе из Робних резерви Српске.

Ослободиоци и патриоте након заморног посла идентификовања издајника у лигештулу читају свог омиљеног писца Шпирића, а по његове нове наслове објављене у Бечу лете са требињског аеродрома. Штедњу орочавају искључиво у „Банци Српске“, а понедјељком и петком размишљају о томе како да што већем броју познатих и непознатих објасне да је у „Бирчу“ све у реду и да жељезница ради као у Јапану.

Каталог бисмо могли да листамо до наредног дефилеа, али коме је до тога? Уосталом, све се своди на једноставан закључак: ако је ово патриотизам, онда је лијепо бити издајник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име