GORAN DAKIĆ: Povratak pleske

foto: Siniša Pašalić

Gotovo svakodnevno brat moj Švabo koji u Kini troši drugu godinu i moja razranjenost pretresamo sve što ima da se pretrese – od novih HBO serija do lokalnih mrsomuda koji žive na račun tuđih džigerica.

U jednom razgovoru Švabo mi reče kako su se mnogi silno razbahatili zato što su zaboravili da postoji – pleska. Kad bi mnogi, veli brat moj koji u Kini troši drugu godinu, znali koliko su ih batine puta promašile, ćutali bi do kijametnoga dana.

Molio sam Švabu da baci na papir koju o tome, ali ne znate vi Nemanju. Što neće on, moram ja, a i što mi je teško? Pleska je, na koncu, dio mog života aman 15 godina, što će reći da ih Đuma godišnje isporuči na moje milo lišce najmanje 15 x 15 puta.

I šta da vam kažem osim da je pleska divno pedagoško sredstvo. Na treningu sam naučio da plehan dolazi ako lakat nije dovoljno unutra, ako je rame isuviše istureno, ako su noge pretjerano ukrštene, ako manito ljuljnem naprijed.

Pleska trijezni. Vraća u ravnotežu. Uspostavlja stabilnost. Svaka pleska je neka škola, a od đaka, kao i uvijek, zavisi koliko će puta pohađati razred ili lekciju. Iz plesaka sam – što Đuminih, što životnijeh – mnogo naučio.

Pleska je, na koncu, viteški odgovor na džukačku uvredu. Po snazi svoga karaktera nalazi se između nejakve psovke i snažnog krošea. Psovkom se ne postiže ništa, kroše (ako je pošten) garantuje (u najmanju ruku) nekoliko sati u pritvoru.

Pleska je zlatna sredina kojom se vraća milo za drago. Možda jeste potez jačeg, ali ne nužno. Šamar u svojoj prirodi baštini više poniženje, a manje bol i to je ono što klevetnike, lažove, bahate polupjance i drske barabe najviše svrbi.

Džentlmenskog plehana danas su zamijenile tužbe. Za klevetu, za duševnu bol, za štetu nanesenu ugledu. Zašto? Zato što niko nema dovoljno materijala u gaćama da potegne mesarsku iza ušiju. Lakše dati advokatu par milja maraka da dokazuje nervne patnje.

Umjesto što se po kolju po cijeli dan (ili bar do redovne pauze za ručak), poslanici bi, primjera radi, mogli da se časte plehanima. Prvo: da vidimo ko je čojstvo i za koga treba da se glasa. Drugo: da se skrate beskonačne replike, krivi navodi i povrede poslovnika.

Ako ni to ne pomogne, onda neka raja uzme stvar u svoje ruke.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime