ГОРАН ДАКИЋ: Повратак плеске

0
285
iz neformalnog u formalno
фото: Синиша Пашалић

Готово свакодневно брат мој Швабо који у Кини троши другу годину и моја разрањеност претресамо све што има да се претресе – од нових HBO серија до локалних мрсомуда који живе на рачун туђих џигерица.

У једном разговору Швабо ми рече како су се многи силно разбахатили зато што су заборавили да постоји – плеска. Кад би многи, вели брат мој који у Кини троши другу годину, знали колико су их батине пута промашиле, ћутали би до кијаметнога дана.

Молио сам Швабу да баци на папир коју о томе, али не знате ви Немању. Што неће он, морам ја, а и што ми је тешко? Плеска је, на концу, дио мог живота аман 15 година, што ће рећи да их Ђума годишње испоручи на моје мило лишце најмање 15 x 15 пута.

И шта да вам кажем осим да је плеска дивно педагошко средство. На тренингу сам научио да плехан долази ако лакат није довољно унутра, ако је раме исувише истурено, ако су ноге претјерано укрштене, ако манито љуљнем напријед.

Плеска тријезни. Враћа у равнотежу. Успоставља стабилност. Свака плеска је нека школа, а од ђака, као и увијек, зависи колико ће пута похађати разред или лекцију. Из плесака сам – што Ђуминих, што животнијех – много научио.

Плеска је, на концу, витешки одговор на џукачку увреду. По снази свога карактера налази се између нејакве псовке и снажног крошеа. Псовком се не постиже ништа, кроше (ако је поштен) гарантује (у најмању руку) неколико сати у притвору.

Плеска је златна средина којом се враћа мило за драго. Можда јесте потез јачег, али не нужно. Шамар у својој природи баштини више понижење, а мање бол и то је оно што клеветнике, лажове, бахате полупјанце и дрске барабе највише сврби.

Џентлменског плехана данас су замијениле тужбе. За клевету, за душевну бол, за штету нанесену угледу. Зашто? Зато што нико нема довољно материјала у гаћама да потегне месарску иза ушију. Лакше дати адвокату пар миља марака да доказује нервне патње.

Умјесто што се по кољу по цијели дан (или бар до редовне паузе за ручак), посланици би, примјера ради, могли да се часте плеханима. Прво: да видимо ко је чојство и за кога треба да се гласа. Друго: да се скрате бесконачне реплике, криви наводи и повреде пословника.

Ако ни то не помогне, онда нека раја узме ствар у своје руке.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име