ГОРАН ДАКИЋ: Пропаст моралне обнове

0
239
iz neformalnog u formalno
фото: Синиша Пашалић

Петнаест љета је минуло откако је Пол Андерсон снимио бљутави полухорор „Alien vs. Predator“. Филм не ваља по луле дувана, али зато рекламна реченица са постера „покида“: Whoever wins, we lose.

Како год на крају завршио пуч међу социјалистима једно је сигурно – ко год да побиједи, ми ћемо да изгубимо, јер када се два зла кољу међу собом искључиво најебе раја. Но, ствар је у равнотежи, јер је раја то најебавање углавном и заслужила.

Anyway, ДНС-у је било лакше јер су морали да бирају између анестезираног Павића и послушног шутача пара Нешића (ако су уопште могли да бирају), али је избор код социјалиста био античка драма: ваљало је бирати између „Мегатрендове“ дипломе и оног усклика „недамо“ који вели да је основна школа за пучисте заиста била непремостива препрека.

Додик ће на овај или онај начин поцијепати социјалисте – заправо већ их је поцијепао – а как’и су Павић и Ђокић политички визионари најбоље се види по томе што никада нису схватили шта је и како Додик урадио СДС-у и што се на вријеме нису сјетили оне народне у којој су главни јунаци један ђаво и неколико мисирача.

Једна од темељних парола у данима полупуча била је да Социјалистичку партију треба морално обновити. Што је тачно. Али морална обнова може да постоји само тамо гдје има и морала, а социјалисти баш и нису најморалнија кап у нашој политичкој баруштини. Стога ће њихов посао обнове бити дуг и узалудан.

Ђокић је наизглед сачувао главу, али му она неће много помоћи. Да је ваљала, паметније би га савјетовала. Лондонски ђак је остао без клуба у Народној скупштини РС, самим тим социјалисти су постали парламентарна странка чији је посланички капацитет готово нулиран.

Јасно је свима да то већ сутра може да се промијени, јер тићи коју су лако одлетјели из Периног удобног гнијезда исто тако лако у гнијездо могу да се врате, али је још јасније да Ђокић више не држи лидерске кајасе са обје руке и да му се кочија криви ђа вамо ђа тамо.

Ако се ствари драстично не промјене, јасно је да ће Селак&Co основати нову странку по узору на неку од странака које су створене изласком многих из СДС-а. Можда и Павић формира „Изворни ДНС“. Вријеме свакако ради за њега.

Док се социјалистичке страсти не разладе ево приједлога: странку дати ономе ко је писменији, али да надметање буде јавно и да се под обавезно преноси уживо.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име