GORAN DAKIĆ: Propast moralne obnove

foto: Siniša Pašalić

Petnaest ljeta je minulo otkako je Pol Anderson snimio bljutavi poluhoror „Alien vs. Predator“. Film ne valja po lule duvana, ali zato reklamna rečenica sa postera „pokida“: Whoever wins, we lose.

Kako god na kraju završio puč među socijalistima jedno je sigurno – ko god da pobijedi, mi ćemo da izgubimo, jer kada se dva zla kolju među sobom isključivo najebe raja. No, stvar je u ravnoteži, jer je raja to najebavanje uglavnom i zaslužila.

Anyway, DNS-u je bilo lakše jer su morali da biraju između anesteziranog Pavića i poslušnog šutača para Nešića (ako su uopšte mogli da biraju), ali je izbor kod socijalista bio antička drama: valjalo je birati između „Megatrendove“ diplome i onog usklika „nedamo“ koji veli da je osnovna škola za pučiste zaista bila nepremostiva prepreka.

Dodik će na ovaj ili onaj način pocijepati socijaliste – zapravo već ih je pocijepao – a kak’i su Pavić i Đokić politički vizionari najbolje se vidi po tome što nikada nisu shvatili šta je i kako Dodik uradio SDS-u i što se na vrijeme nisu sjetili one narodne u kojoj su glavni junaci jedan đavo i nekoliko misirača.

Jedna od temeljnih parola u danima polupuča bila je da Socijalističku partiju treba moralno obnoviti. Što je tačno. Ali moralna obnova može da postoji samo tamo gdje ima i morala, a socijalisti baš i nisu najmoralnija kap u našoj političkoj baruštini. Stoga će njihov posao obnove biti dug i uzaludan.

Đokić je naizgled sačuvao glavu, ali mu ona neće mnogo pomoći. Da je valjala, pametnije bi ga savjetovala. Londonski đak je ostao bez kluba u Narodnoj skupštini RS, samim tim socijalisti su postali parlamentarna stranka čiji je poslanički kapacitet gotovo nuliran.

Jasno je svima da to već sutra može da se promijeni, jer tići koju su lako odletjeli iz Perinog udobnog gnijezda isto tako lako u gnijezdo mogu da se vrate, ali je još jasnije da Đokić više ne drži liderske kajase sa obje ruke i da mu se kočija krivi đa vamo đa tamo.

Ako se stvari drastično ne promjene, jasno je da će Selak&Co osnovati novu stranku po uzoru na neku od stranaka koje su stvorene izlaskom mnogih iz SDS-a. Možda i Pavić formira „Izvorni DNS“. Vrijeme svakako radi za njega.

Dok se socijalističke strasti ne razlade evo prijedloga: stranku dati onome ko je pismeniji, ali da nadmetanje bude javno i da se pod obavezno prenosi uživo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime